Back to top

Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa

Sokszínűbb gondolkodásmódra, friss ötletekre van szükség, hogy a globális problémákkal kezdeni tudjunk valamit, vagyis nemcsak nőkből van többre szükség, de általában véve színesebb és összetettebb közösség kell a döntéshozatali szintre. Másodszor rendezték meg a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nők világtalálkozóját, ebből az alkalomból nyilatkozott így a téma egyik elkötelezettje.

Tavaly február 8-án, pontosan egy hónappal a nemzetközi nőnap előtt – amelyet Berlinben épp akkor nyilvánítottak hivatalos munkaszüneti nappá – rendezték meg a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nők első világtalálkozóját, természetesen nem máshol, mint a Fruit Logistica keretében.

A második Global Women’s Network
Fotó: Messe Berlin GmbH

A Global Women’s Network néven meghirdetett eseményt Viviane Schappo, Monica Bratuti és Julie Escobar szervezték, hárman összesen több mint 25 éves tapasztalattal büszkélkedhetnek a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelemben. A női vezetőknek ahhoz a generációjához tartoznak, amely részt vett ennek az üzletágnak a formálásában és folyamatos fejlesztésében, időközben pedig összegyűlt annyi tapasztalata, hogy van miből továbbadnia. „Hihetetlenül izgulunk, hogyan fogadják majd a résztvevők a rendezvényünket, mindenesetre fantasztikusan sokan biztosítottak minket már jó előre a támogatásukról, és jelezték, hogy mindenképpen eljönnek” – nyilatkozta tavaly Julie Escobar, és mivel nagyon jó volt a fogadtatás, idén újra büszkén hirdethették meg a Fruit Logistica kísérőrendezvényeként a Global Women’s Network konferenciát.

Az idei esemény moderátora és egyik gondolatébresztő előadója Michelle Redfern volt, vele olvashattunk egy miniinterjút a kiállítási napilapban.

Michelle Redfern
Fotó: Messe Berlin GmbH

• Miért kell külön hálózat a zöldség-gyümölcs bizniszben érdekelt nőknek?

– Általános stratégiai előnyünk származik belőle, ha kapcsolatba lépünk egymással és megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Hiszen legyünk őszinték: a legtöbb üzlet kapcsolatok révén köttetik. És bár ma már egyre több a vezető pozíciójú nő, az USA top 500 cégében még mindig csak 5 százalék az arányuk, az és az én országomban, Ausztráliában is 14 százalék alatti a top 200 cég vonatkozásában. A nők gyakran megrekednek a középvezetői szinten.

• Mi a helyzet a zöldség-gyümölcs üzletben?

– Még nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre, de újonnan létrehozott szervezetünk, a Global Women Fresh egyik célja, hogy áttekintse, milyen arányban dolgoznak nők a mi rendkívül sokszínű ágazatunkban. Ez segíteni fog a hálózatépítésben is. Igen összetett szakmai világról beszélünk, a termesztéstől kezdve a logisztikán át a kereskedelemig nagyon sok minden tartozik ide.

• Mi fog megváltozni, ha több nő kerül döntéshozói helyzetbe?

– Sokszínűbb gondolkodásmódra, friss ötletekre van szükség, hogy a globális problémákkal kezdeni tudjunk valamit, vagyis nemcsak több nőre van szüksége az ágazatnak, de általában véve színesebb és összetettebb közösségre, több olyan döntéshozóra, akik eltérő élettapasztalattal, különböző látásmóddal rendelkeznek. Ez alapvető a fenntarthatósághoz és a sikerhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.

Együtt élő növények

A természet sokszínű. A növények és az állatok együttélésének mintájára miért ne lehetne ugyanilyen sokszínű a kertünk is? A dísznövényeknek, zöldség- és gyümölcsféléknek egyaránt lehet benne helyük, de nem elkülönítve, díszkertben, veteményes- és gyümölcsöskertben, hanem együtt, egy ágyásban, hogy közösen örvendeztessenek meg bennünket színekkel, illatokkal, ízekkel.

Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

Már kaphatók a hazai immunerősítők a piacokon és boltokban

Válassza a friss hazait, segítse ezzel is a magyar gazdákat – hangsúlyozza a fogyasztók számára az agrárgazdasági kamara. A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók hazai termelésű, friss primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma.

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.

Korai burgonya három hónap alatt

Farkas Győző a Szegedhez közeli Domaszéken gazdálkodik, édesapjával és Gábor öccsével összesen 60 hektárt művelnek. A Homokhátság közepén található termőföldjük minősége egyenetlen, zömmel gyenge termőképességű. Egy részén a hektáronkénti aranykorona-érték éppen csak eléri a 4-et, míg a szegedi csónakázó tónál 18-20 aranykoronás földek is vannak, igaz, csak mutatóba.

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.