Back to top

Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa

Sokszínűbb gondolkodásmódra, friss ötletekre van szükség, hogy a globális problémákkal kezdeni tudjunk valamit, vagyis nemcsak nőkből van többre szükség, de általában véve színesebb és összetettebb közösség kell a döntéshozatali szintre. Másodszor rendezték meg a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nők világtalálkozóját, ebből az alkalomból nyilatkozott így a téma egyik elkötelezettje.

Tavaly február 8-án, pontosan egy hónappal a nemzetközi nőnap előtt – amelyet Berlinben épp akkor nyilvánítottak hivatalos munkaszüneti nappá – rendezték meg a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nők első világtalálkozóját, természetesen nem máshol, mint a Fruit Logistica keretében.

A második Global Women’s Network
Fotó: Messe Berlin GmbH

A Global Women’s Network néven meghirdetett eseményt Viviane Schappo, Monica Bratuti és Julie Escobar szervezték, hárman összesen több mint 25 éves tapasztalattal büszkélkedhetnek a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelemben. A női vezetőknek ahhoz a generációjához tartoznak, amely részt vett ennek az üzletágnak a formálásában és folyamatos fejlesztésében, időközben pedig összegyűlt annyi tapasztalata, hogy van miből továbbadnia. „Hihetetlenül izgulunk, hogyan fogadják majd a résztvevők a rendezvényünket, mindenesetre fantasztikusan sokan biztosítottak minket már jó előre a támogatásukról, és jelezték, hogy mindenképpen eljönnek” – nyilatkozta tavaly Julie Escobar, és mivel nagyon jó volt a fogadtatás, idén újra büszkén hirdethették meg a Fruit Logistica kísérőrendezvényeként a Global Women’s Network konferenciát.

Az idei esemény moderátora és egyik gondolatébresztő előadója Michelle Redfern volt, vele olvashattunk egy miniinterjút a kiállítási napilapban.

Michelle Redfern
Fotó: Messe Berlin GmbH

• Miért kell külön hálózat a zöldség-gyümölcs bizniszben érdekelt nőknek?

– Általános stratégiai előnyünk származik belőle, ha kapcsolatba lépünk egymással és megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Hiszen legyünk őszinték: a legtöbb üzlet kapcsolatok révén köttetik. És bár ma már egyre több a vezető pozíciójú nő, az USA top 500 cégében még mindig csak 5 százalék az arányuk, az és az én országomban, Ausztráliában is 14 százalék alatti a top 200 cég vonatkozásában. A nők gyakran megrekednek a középvezetői szinten.

• Mi a helyzet a zöldség-gyümölcs üzletben?

– Még nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre, de újonnan létrehozott szervezetünk, a Global Women Fresh egyik célja, hogy áttekintse, milyen arányban dolgoznak nők a mi rendkívül sokszínű ágazatunkban. Ez segíteni fog a hálózatépítésben is. Igen összetett szakmai világról beszélünk, a termesztéstől kezdve a logisztikán át a kereskedelemig nagyon sok minden tartozik ide.

• Mi fog megváltozni, ha több nő kerül döntéshozói helyzetbe?

– Sokszínűbb gondolkodásmódra, friss ötletekre van szükség, hogy a globális problémákkal kezdeni tudjunk valamit, vagyis nemcsak több nőre van szüksége az ágazatnak, de általában véve színesebb és összetettebb közösségre, több olyan döntéshozóra, akik eltérő élettapasztalattal, különböző látásmóddal rendelkeznek. Ez alapvető a fenntarthatósághoz és a sikerhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

Kora tavaszi virágpompa a Kiskunságban

Az enyhe tél következtében számos növényfaj a megszokotthoz képest korábban borul virágba. Nincs ez másképp a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területein sem, ahol a többi közt hazánk legnagyobb egyhajúvirág-állományát is megcsodálhatjuk.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Egyre pusztítóbb viharok jönnek

A héten ismét fákat döntött, cserepeket röpített, házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott alig egy hete, hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban: az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták. Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb és pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

A vadgazdálkodás aktuális kérdései

Az idei FeHoVa-n is teret biztosítottak a szakmai konferenciáknak, így ezúttal is lezajlott a kiállítás nyitónapján a Vadgazdálkodás aktuális kérdései című értekezés, ahol több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire. Az előadók igyekeztek megoldásokat vázolni ezen problémák kezelésére, azonban tisztázatlan kérdések továbbra is fennállnak.

Ösztönző támogatások, mintaprogramok

Három igen nagy és fontos feladat: az ország fával borított területének a növelése, az öntözés­fejlesztés, valamint az osztatlan közös tulajdonforma felszámolása egyaránt az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársághoz tartozik az Agrárminisztériumon belül, és mind a három területen komoly előrelépés várható a közeljövőben.

A gazdákon is múlik a nagy ragadozó madaraink sorsa

Felemelő látvány, mikor egy bő két méter szárnyfesztávolságú rétisas száll a magasban – ezzel nem mondunk újat. Ugyanakkor az is tény: volt idő, amikor a felelőtlen emberi tevékenység következményeképp csodaszámba ment, ha az ember megpillanthatott Magyarországon egy-egy példányt. Noha a ragadozó madaraink száma napjainkban lassan emelkedő tendenciát mutat, ez könnyen a visszájára fordulhat.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

AM: gyarapodott a hazai túzokállomány

Sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett.