Egy kutatócsoport azonosította a búza génállományának azon génjeit, amelyek szabályozzák a fehér liszt rosttartalmát – írja a BBC News.
„A hagyományos nemesítési technikák alkalmazásával ezt a magas rosttartalmú tulajdonságot számos más fajtával kereszteztük” – mondta Dr. Alison Lovegrove, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: „olyan genetikai markereket fejlesztettünk ki, amelyeket a növénynemesítők könnyen felhasználhatnak annak azonosítására, hogy mely búzafajták rendelkeznek a magas rostgénnel.”
Dr. Alison Lovegrove elmondta, hogy a magasabb rosttartalmú kenyér ízben ugyanolyan lesz, mint a normál, fehér kenyér. Ellenben, míg egy hagyományos fehér kenyérszelet körülbelül egy gramm rostot tartalmaz, addig a magas rosttartalmú fehér kenyérszelet esetén ez két gramm is lehet. Összehasonlításképpen: egy teljes kiőrlésű kenyérszelet nagyjából hármat tartalmaz.
A teljes kiőrlésű kenyeret széles körben tekintik egészségesebbnek, ennek ellenére a fehér kenyér még mindig kelendőbb. Az Egyesült Királyságban a napi körülbelül 12 millió eladott kenyér háromnegyedét a fehér kenyér teszi ki.
– mondta Dr. Alison Lovegrove. Hozzátette: a kereskedelmi forgalomban lévő búzafajtáknál hasznosítani kell ezt a magas rosttartalmú tulajdonságot, ami a legjobb esetben öt-hat évbe telhet.