0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A rászorulókat segíti majd az illegális eredetű tűzifa

Az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az EUTR ellenőrzések során elkobzott termékekből a program első szakaszában csaknem 1300 köbméter (mintegy 13 ezer mázsa) tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, valamint egyházak és egyházi jogi személyek.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, hogy 2015 óta a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése is Nébih feladatai közé tartozik.

A hatóság dolga, hogy az illegális tevékenységből származó faanyag piacra jutását, értékesítését megakadályozza.

A fatermékek nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi, fajtabeli azonosságát a Nébih a teljes láncban, az egész ország területén ellenőrizheti. Mint ismertette: az illegális eredetű faterméket forgalomba hozó és a vásárlókat megkárosító személyekkel szemben a Nébih EUTR részlege mintegy 157 millió forint értékben szabott ki erdővédelmi bírságot és rendelt el bevétel-elkobzást az elmúlt 5 évben. Emellett csaknem 3000 köbméter illegálisan kitermeltnek minősülő faanyagot is elkoboztak. Az EUTR (European Union Timber Regulation) szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag Európai Unió területén történő értékesítését. Ezzel a tagállamokban és világszerte hozzájárul az erdők, a fával borított területek védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréshez.

Helik Ferenc a Nébih elnökhelyettese kiemelte, hogy feladatuknak és küldetésüknek is tartják, hogy a teljes kereskedelmi láncot ellenőrizve ki tudják szűrni az eredetigazolás nélküli termékeket. Egyúttal a helyes mederbe tereljék a jogszerűtlen tevékenységet folytatókat, ezáltal a vásárlókat is védik. Felhívta a figyelmet, hogy az eredetigazolás nélküli élelmiszereknél – a magas kockázat miatt – többnyire a megsemmisítés az egyetlen járható út.

Az elkobzott fatermékeknél azonban szerencsére az uniós szabályok is lehetőséget adnak a közérdekű célokra történő felhasználásra.

Ezzel egyrészt csökkentjük a környezeti terhelést, mert az elkobzott, de újrahasznosított tűzifa helyett ugyanezen célra már nem vágnak ki újabb fákat, másrészt a rászorulók szociális helyzetének javításához is hozzájárulunk – tette hozzá. Az Nébih elnökhelyettese bejelentette, hogy a mai napon megjelenik a pályázat a hivatal honlapján, amire önkormányzatok, közhasznú szerveztek. valamint az egyházak, egyházi jogi személyek jelentkezését várják. A jelentkezés díjtalan, az elektronikusan beküldött pályázatok elbírálása a kérelmek érkezési sorrendjében történik és a beérkezéstől számított 30 napon belül döntés is születik.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: az EUTR rendszer nemcsak az erdőket és a vásárlókat óvja, hanem az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók érdekeit is. Magyarország elkötelezett az illegális fakitermelések és fakereskedelem visszaszorításának területén, így aktívan részt vesz az Európai Unió FLEGT cselekvési tervének végrehajtásában. A program az úgynevezett fakitermelő országokból az EU piacaira érkező illegális eredetű faanyag kiszűrését célozza. A tárca államtitkára aláhúzta:

hazánkban az elmúlt három évben az állami erdőgazdaságok területén a falopások jelentős mértékben lecsökkentek, míg 2017-ben összesen 6373 köbmétert tulajdonítottak el, addig 2019-ben már csak 3601 köbmétert.

Végül felhívta a figyelmet, hogy a kormányzat szociális tüzelőanyag programjának keretein belül az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok összesen közel 1 millió 150 ezer köbméter szociális tűzifát biztosítottak a rászorulók számára.

A Nébih jelenlegi pályázata a faanyagkészletek kimerüléséig folyamatosan nyitott, a rendelkezésre álló készletadatokat a Nébih munkatársai naponta frissítik. A pályázat részleteiről a hivatal honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: AM