0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újrahasznosított virágdíszek

A fogyasztók egyre környezettudatosabbak, ezért olyan szolgáltatások jelentek meg, amelyek meghosszabbítják az egyetlen eseményre szánt csokrok életét. Becslések szerint az USA-ban a jellemzően Valentin-napra termesztett kb. 100 millió szál rózsa mintegy 9000 tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

A New York-i Repeat Roses esküvőket és egyéb eseményeket díszít csúcsminőségű virágkompozíciókkal, ám azokat újrahasznosítja vagy komposztálja.

A virágokat visszaszállítják a rendezvényről, majd kisebb csokrokba kötve kórházaknak, szociális intézményeknek vagy az ügyfél által preferált jótékonysági szervezetnek adományozzák, legvégül visszagyűjtik és komposztálják őket.

Az altruizmus nem ingyenes a szállítási és bérköltségek miatt. Ha a partner nem akar költeni az áthelyezésre, akkor a társaság egyszerűen komposztálja a növényeket. Így több mint 98 tonna hulladékot hasznosítottak újra, és közel 53 ezer virágkompozíciót szállítottak ki rászorulóknak.

Egy másik startup, a ReVased New York-ban és Baltimore-ban ingyenesen veszi át a megmaradt virágot, majd átcsomagolva nonprofit szervezeteknek adományozza, köztük a New York-i Ronald McDonald Háznak. A nonprofit Random Acts of Flowers nem végez értékesítést, csupán segíti az adományok eljuttatását, ami az elmúlt 10 évben több mint 340 ezer csokrot jelentett. A bostoni Reflower Projectet virágboltok, rendezvényszervezők és nagykereskedők keresik meg, hogy vegyék át a megmaradt cserepes növényeiket, amelyeket azután ápolási otthonoknak és női menhelyeknek adományoznak. Egy 2009-es tanulmány szerint a zöld növények kimondottan jó hatásúak a betegek gyógyulására.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/www.latimes.com