0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Téli tanfolyam zárásaként metszésbemutató

Hatalmas érdeklődés kísérte a metszésbemutatót, amelyet a vidék újdonsült gyümölcskertészeinek szerveztek a téli tanfolyam zárásaként a Pro Agricultura Carpatika és a facsemetéket előállító Holland Plant Ukrajna szakemberei.

A magyar állam által kezdetektől támogatott Egán Ede Gazdaságfejlesztési Programnak köszönhetően a megye alföldi, főként magyarok által lakott részén az utóbb 4 évben mintegy 300 hektár gyümölcsös létesült. Az addig korábban főként szántóföldi növénytermesztéssel, illetve fóliás zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdák a több lábon állás parancsát követve döntöttek az alma-, szilva-, dióültetvények telepítése mellett.

Számukra igencsak hasznosnak bizonyult, hogy már nem csupán elméletben, hanem a gyakorlatban is megismerkedhettek a korszerű koronaalakító, illetve a termőre metszés alapelveivel.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Ezek egy része, valljuk be őszintén, nem tud egy csapásra valamennyi gazdaságban a mindennapi gyakorlat részévé válni. Ilyen például a csonkot hagyó metszési elv, illetve az, hogy termőre metszéskor gyakran az ágak 25–30 százalékától megszabadítjuk a fát. A szakemberek elmagyarázták: történik mindez a termőegyensúly hosszú távú fenntartása érdekében, és azért, hogy minden évben teljes értékű, minőségi gyümölcsöt szüreteljünk.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság