Back to top

Minden sokkal finomabb, ha kézzel-lábbal esszük

Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy azok az emberek, akik magas önkontrollal rendelkeznek, hajlamosabbak többet enni, ha kézzel is megérinthetik az ételt. Sőt, finomabbnak találják, mintha evőeszközökkel fogyasztanák el ugyanazt a fogást.

A tanulmányt Stevens Institute of Technology-n, Amerika egyik legrégebbi egyetemén készítették Adriana Madzaharov vezetésével. Az eredményekkel sokkal inkább a kereskedelmi láncokat célozták, mintsem a hétköznapi fogyasztókat. Ám mindenki számára érdekes eredményeket hoztak a kísérletek.

Madzaharov már több hasonló tanulmányt készített, legutóbb rámutatott arra, hogy a kávé illata önmagában placebo hatást fejt ki, és beleszagolni a kávé gőzébe ahhoz hasonlóan fokozza a kognitív funkciókat, mintha meginnánk egy csésze feketét.

A mostani kutatásban négy kísérletet hajtottak végre, és azt vizsgálták, vajon többet eszünk-e, ha félredobjuk a villát, a kést, és kézzel fogyasztjuk el az ételeinket.

Bebizonyosodott, hogy azoknál a tesztalanyoknál, akik magas önkontrollal rendelkeznek, igenis számít a körítés és az etikett. Az ilyen típusú emberek sokkal ízletesebbnek, kívánatosabbnak találták az ételeket, ha kézzel ehettek és jóval többet is fogyasztottak mindenből.

Ugyanakkor azoknál az embereknél, akik kevésbé tudnak önkontrollt gyakorolni, nem befolyásolta sem az elfogyasztott mennyiséget, sem az élelmiszerről kialakított véleményüket az, hogy milyen módon ették meg.

Leegyszerűsítve egy tál sült krumplit mindenképp befal az, aki amúgy is azt tervezi, hogy egy szemet sem hagy az edény alján – függetlenül attól van-e a kezében villa. Ám, aki gyakrabban gyakorol önmérsékletet, valószínűbb, hogy előbb érzi magát „jóllakottnak” – legalábbis előbb fejezi be az étkezést – ha evőeszközöket is használ.

Az egyik kísérletben 145 embert osztottak két csoportra. Az egyik csoport tagjait figyelmeztették a helyes táplálkozásra, a diéta, a fitnesz és az egészség fontosságára, míg a másik csoportot arra biztatták, hogy élvezzék az élet minden lehetőségét korlátok nélkül.

Ezután kis fánkokat kínáltak nekik – előbb evőpálcikákkal vehettek a tálakból, majd kézzel. A nagyobb önkontrollt gyakorló csoport tagjai sokkal jobb véleménnyel voltak a falatokról, ha kézzel vehettek, mint azok, akiknek azt mondták, feltételek nélkül élvezzék az életet.

Madzaharov elsősorban a kiskereskedelem szempontjából prezentálta az tanulmány fő pontjait,

arra fókuszált, miként is lehet még hatékonyabbá tenni a kóstoltatással egybekötött promóciós eseményeket az élelmiszerüzletekben.

Azt is hozzátette, hogy az előételek tálalásánál a fenti eredményeket az éttermek, vendéglátóegységek, catering cégek is figyelembe vehetik – így javítva a fogyasztói élményt.

Ugyanakkor a tanulmány arra is kitér, hogy manapság sokan próbálják kontroll alatt tartani az elfogyasztott élelmiszer-mennyiséget, és a kézzel evés erre a törekvésre negatív hatással van. Ennek megfelelően akár jövőbeni szabályozások alapjai is lehet ez a tanulmány.

Fogyasztóként ebből a kutatásból annyi bizonyosan megérthető, hogy miért nyúlunk még egy szelet pizzáért még akkor is, ha már jól laktunk, és miért olyan nehéz letenni még egy teljes tábla csokoládét is az első pár kocka után.

Ez nem azt jelenti, hogy együnk ezentúl mindent késsel és villával, de legalább ismerjük elménk működését.

Forrás: 
newatlas.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

Enyhítések mellett döntött a KITE Zrt.

A KITE Zrt. vezetősége Magyarország Kormányának hatályos intézkedéseit, az országos járványügyi helyzetet, az elmúlt hetek országos sajtóban kommunikált járványügyi tendenciáját és a csökkenő esetszámokat figyelembe véve a KITE Zrt. veszélyhelyzetben történő működésére vonatkozóan az enyhítések mellett döntött. Ezen döntések leginkább a vásárló partnereikkel való közvetlen kapcsolattartást érintik.

Feleannyi kajszi, ötödével kevesebb nektarin

A szüreti időszakban pontosabb termésbecslést adtak a spanyol nektarin és az olasz kajszi várható idei terméséről. Nemcsak a tavaszi fagyok miatti kiesés sújtja az ágazatokat, hanem a munkaerőhiány is, nincs aki leszedje a megmaradt gyümölcsöt. Az igény pedig nagy ezekre a gyümölcsökre, ami máris áremelkedéshez vezetett, számol be a Freshplaza.it.

Mégis lett spárga

A kétségekkel telve indult szezon ellenére végül mindenkinek jutott spárga az asztalára Németországban, aki akart – legalábbis májusban. Júniusban viszont biztos, hogy lesz némi csökkenés, mivel újabb területek betakarításáról kell lemondaniuk a termesztőknek – olvasható a fruchthandel.de portál hírében.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.

Együnk fenyőt

A lucfenyő étkezési felhasználása érthető okokból a fenyvesekben gazdag területeken terjedt el, így például Erdélyben. Étkezési célra a zsenge, még világoszöld hajtásait gyűjtsük a lucfenyőnek, aminek a mostanában van itt az ideje.

Közép-Európában már 6 ezer éve sörözünk

Egy gabonafélék kimutatására kifejlesztett eljárás alapján már a neolitikumban, 6 ezer évvel ezelőtt sört készítettek Közép-Európában az itt élők.