0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Az avokádó fogyasztása egyre trendibb. Ez az egyik legegészségesebb gyümölcs. Gazdag rostban, egyszeresen telítetlen zsírban, K- és B-vitaminban, káliumban és karotinoidban. Ezáltal serkenti az agyműködést, védi a szemet, csökkenti a koleszterint és az éhséget, segít a vércukorszint szabályozásában, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

A berobbanó népszerűség viszont komoly problémákat okoz a világ azon részein, ahol termesztik. Mexikóban az erdők kiirtásához vezet, Chilében pedig szárazsághoz és a helyi lakosok teljes ellehetetlenítéséhez.

2018-ban készült egy dokumentumfilm Avocado – A Positive Superfood Trend?” címmel, amely rávilágít arra, mi is a gond az avokádóval környezetvédelmi és etikai szempontból. Az avokádónak hatalmas a vízigénye.

Minden egyes avokádó megtermeléséhez körülbelül 70 liter vízre van szükség. Szemléletes példa, ha összevetjük a naranccsal, amely átlagosan 22 liter vizet igényel.

A dokumentumfilm szerint ez különösen olyan helyeken jelent problémát, mint például Chile Petorca nevű tartománya, ahol sok avokádót termesztenek. Sajnos környezeti pusztuláshoz és a helyi gazdák elszegényedéséhez vezetett az évről évre növekvő avokádóigény.

A chilei Petorca tartomány mindig is száraz régió volt. A helyi gazdák különösen akkor érezték a vízkészlet hiányát, amikor a gazdag ültetvényesek hatalmas földterületeken elkezdtek avokádót termelni.

„2006 környékén, amikor feltűntek a nagy avokádótermesztő vállalkozások, a ‘zöld arany’ termelése a régió fellendülésévél kecsegtetett bennünket. Azt hittük, egy csodaszer, amitől jobb munkánk és jobb életünk lesz.”

– mondta Petorca polgármestere, Gustavo Valdenegro Rubillo, aki lelkes támogatója a helyi vízvédelmi aktivistáknak.

A polgármester keze is kötve van, amikor vízjogokról van szó. Az avokádótermelők földalatti csatornákon lopják a vizet a helyi lakosoktól, és azt mondják, nem tervezik megosztani velük az éltető folyadékot aszály idején sem.

Egy tavalyi jelentés szerint a víz- és élelmiszerhiány miatt 106 ezer állat pusztult el, és körülbelül 37 ezer gazdát veszélyeztet a kiszáradás.

Közben rohamosan nő az avokádó ültetvényesek száma, folytatódik az egyre elkeserítőbb, etikátlan termesztés.

Forrás: medicaldaily.com