Az avokádó fogyasztása egyre trendibb. Ez az egyik legegészségesebb gyümölcs. Gazdag rostban, egyszeresen telítetlen zsírban, K- és B-vitaminban, káliumban és karotinoidban. Ezáltal serkenti az agyműködést, védi a szemet, csökkenti a koleszterint és az éhséget, segít a vércukorszint szabályozásában, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
A berobbanó népszerűség viszont komoly problémákat okoz a világ azon részein, ahol termesztik. Mexikóban az erdők kiirtásához vezet, Chilében pedig szárazsághoz és a helyi lakosok teljes ellehetetlenítéséhez.
2018-ban készült egy dokumentumfilm „Avocado – A Positive Superfood Trend?” címmel, amely rávilágít arra, mi is a gond az avokádóval környezetvédelmi és etikai szempontból. Az avokádónak hatalmas a vízigénye.
A dokumentumfilm szerint ez különösen olyan helyeken jelent problémát, mint például Chile Petorca nevű tartománya, ahol sok avokádót termesztenek. Sajnos környezeti pusztuláshoz és a helyi gazdák elszegényedéséhez vezetett az évről évre növekvő avokádóigény.
A chilei Petorca tartomány mindig is száraz régió volt. A helyi gazdák különösen akkor érezték a vízkészlet hiányát, amikor a gazdag ültetvényesek hatalmas földterületeken elkezdtek avokádót termelni.
– mondta Petorca polgármestere, Gustavo Valdenegro Rubillo, aki lelkes támogatója a helyi vízvédelmi aktivistáknak.
A polgármester keze is kötve van, amikor vízjogokról van szó. Az avokádótermelők földalatti csatornákon lopják a vizet a helyi lakosoktól, és azt mondják, nem tervezik megosztani velük az éltető folyadékot aszály idején sem.
Közben rohamosan nő az avokádó ültetvényesek száma, folytatódik az egyre elkeserítőbb, etikátlan termesztés.