0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre pusztítóbb viharok jönnek

A héten ismét fákat döntött, cserepeket röpített, házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott alig egy hete, hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban: az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták. Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb és pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

Ugyan még nincsenek hosszú távú statisztikai adatok, hogy miként változik a szél erőssége és gyakorisága Európában, ám az bizonyos, hogy intenzívebbé váltak a viharok a kontinensen

– véli Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató, fizikus, a CEU oktatója. Mint ahogyan az is bizonyos, hogy egyre több a vízpára a légkörben, amely szintén a viharok intenzitásának növekedését eredményezi.

A kutató hozzátette, azt nem támasztják alá az eddigi mérések, hogy a szél gyakorisága is növekedne Európában, sőt, inkább csökkenés figyelhető meg. Ugyanakkor

az extremitások növekedése jól látható, amely a pusztítóbb viharokban és hurrikánokban is megnyilvánul. Vagyis a jövőben ezzel a tendenciával kell számolnunk.

Egyébként a február 10-e több időjárási rekordot is hozott – amint arról az Országos Meteorológiai Szolgálat is beszámolt. Megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet országos rekordja: Babócsán mindössze 8,2 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A fővárosban pedig a napi legmagasabb maximum hőmérséklet eddigi rekordja lett a múlté: Lágymányoson 16,3 fokot mértek. Az eddigi legmagasabb napi hőmérséklet 15,5 fok volt, amelyet a Gellért-hegyen jegyeztek fel 1925-ben.

Egy, a napokban napvilágot látott kutatás is az erősödő szelekre hívja fel a figyelmet. Azt elemzik, hogy a klímaváltozás miatt folyamatosan gyorsulnak az óceáni áramlatok.

A Science Advance folyóirat által február 6-án közölt tanulmányról a Quibit internetes portál oldalán olvashatunk. E szerint a gigantikus folyókként viselkedő tengeráramlatoknak a mozgási energiája 1990-től kezdve egyre nagyobb, sebességük évtizedenként 5 százalékkal növekszik.

Ennek okaként az egyre erősödő szeleket jelölték meg, amelyek nem csak a tengeráramlatokat gyorsítják, hanem az elmúlt 30 évben a hullámok átlag- és csúcsmagasságának mintegy 30 centiméterrel való növekedésének is a felelősei. A kutatók szerint a változások nagyobbak, mint az várható lehetne, és minden arra utal, hogy a sebességnövekedés oka a globális felmelegedés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu