Back to top

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

A francia vegán márka, Les Merveilloeufs a csirketojás növényi alapú alternatíváján dolgozik. A növényi „tojás” épp úgy néz ki, és olyan ízű, mint az igazi. De miből készül?

Két biológus, Philippine Souléres és Sheryline Thavisouk, alapított egy vegán „tojásokat” gyártó céget. A márka elnevezése (Les Merveilloeufs) két szóból ered: a „merveilleux” jelentése csodálatos, az „oeufs” pedig tojást jelent.

A „csodálatos tojás” receptje még fejlesztés alatt áll, de a két cégalapító már megerősítette a Euro News hírcsatornának, hogy hüvelyesekből készül a vegán „tojás”.

Hogy igazán élethű és hiteles legyen majd a növényi eredetű „tojás”, héja is lesz. Jelenleg ez műanyagból készül, de már fejlesztik az új, környezetbarátabb megoldást.

A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak. Nem pusztán azzal, hogy héja van, hanem azzal is, hogy lehet belőle, főtt-és tükörtojást, valamint rántottát készíteni. Sőt, sütemény keverékekhez is hozzáadható.

A legnagyobb kihívást a vegán „tojásfehérje” habbá verése jelenti, de az alapító biológusok ezzel az akadállyal is szeretnének megküzdeni.

A „csodálatos tojás” kissé kevesebb zsírt és proteint tartalmaz, így a kalóriaértéke alacsonyabb. Az íze is nagyon hasonlít majd az eredetire.

„Bonyolult leírni, milyen a tojás íze. Mindenesetre az általunk fejlesztett Merveilloeufs a csirketojáshoz hasonló lesz, egy enyhén kénesebb ízvilággal”

– mondták a biológusok.

A vegán termékek aranykorukat élik, egyre nő az igény irántuk. Az alapítók is emiatt vágtak bele a „tojás” üzletbe, másrészt azért, mert úgy érezték, a tojás az az étel, amit nagyon sokrétűen felhasználunk, és nagy szükség van rá.

Nem ők az egyetlenek, akik vegán „tojás” gyártásába kezdtek. A kaliforniai JUST márka is ezzel foglalkozik. Növényi alapú „tojás” terméküket mungóbabból készítik, és folyékony formában, palackozva kapható.

A Les Merveilloeufs cég által fejlesztett „tojások” idén márciusban kerülnek a boltokba.

 

 

Forrás: 
livekindly.co

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Tej. Szívvel-lélekkel!

Útjára indult a tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampány, amely az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttes közreműködésével jött létre. A június 18-ig tartó promóció a fogyasztói tudatosság ösztönzését, a fogyasztói edukációt, valamint minőségi hazai tejtermékek megismertetését hivatott elősegíteni.

Nyitnak az erdei szálláshelyek Somogyban

Május utolsó hétvégéjétől teljes kapacitással újra fogadja vendégeit a zselici védett erdőség szívében, Kaposvárhoz közel fekvő Hotel Kardosfa. A háromcsillagos erdei szálloda mellett a különböző komfortfokozatú vadászházak és vadászlakok is kinyitnak.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

Különleges kóstoló: 800 paradicsomfajta egy helyen

Hollandiában, a legnagyobb paradicsomtermesztő körzetben nyitotta meg kapuit a TomatoVision. A Syngenta 1,4 hektáros bemutatóközpontjában a nemesítés mellett 1500 négyzetméteren a cég 800 paradicsomfajtáját láthatják az érdeklődők. A korszerű létesítményt mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket.

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.