0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

A francia vegán márka, Les Merveilloeufs a csirketojás növényi alapú alternatíváján dolgozik. A növényi „tojás” épp úgy néz ki, és olyan ízű, mint az igazi. De miből készül?

Két biológus, Philippine Souléres és Sheryline Thavisouk, alapított egy vegán „tojásokat” gyártó céget. A márka elnevezése (Les Merveilloeufs) két szóból ered: a „merveilleux” jelentése csodálatos, az „oeufs” pedig tojást jelent.

A „csodálatos tojás” receptje még fejlesztés alatt áll, de a két cégalapító már megerősítette a Euro News hírcsatornának, hogy hüvelyesekből készül a vegán „tojás”.

Hogy igazán élethű és hiteles legyen majd a növényi eredetű „tojás”, héja is lesz. Jelenleg ez műanyagból készül, de már fejlesztik az új, környezetbarátabb megoldást.

A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak. Nem pusztán azzal, hogy héja van, hanem azzal is, hogy lehet belőle, főtt-és tükörtojást, valamint rántottát készíteni. Sőt, sütemény keverékekhez is hozzáadható.

A legnagyobb kihívást a vegán „tojásfehérje” habbá verése jelenti, de az alapító biológusok ezzel az akadállyal is szeretnének megküzdeni.

A „csodálatos tojás” kissé kevesebb zsírt és proteint tartalmaz, így a kalóriaértéke alacsonyabb. Az íze is nagyon hasonlít majd az eredetire.

„Bonyolult leírni, milyen a tojás íze. Mindenesetre az általunk fejlesztett Merveilloeufs a csirketojáshoz hasonló lesz, egy enyhén kénesebb ízvilággal”

– mondták a biológusok.

A vegán termékek aranykorukat élik, egyre nő az igény irántuk. Az alapítók is emiatt vágtak bele a „tojás” üzletbe, másrészt azért, mert úgy érezték, a tojás az az étel, amit nagyon sokrétűen felhasználunk, és nagy szükség van rá.

Nem ők az egyetlenek, akik vegán „tojás” gyártásába kezdtek. A kaliforniai JUST márka is ezzel foglalkozik. Növényi alapú „tojás” terméküket mungóbabból készítik, és folyékony formában, palackozva kapható.

A Les Merveilloeufs cég által fejlesztett „tojások” idén márciusban kerülnek a boltokba.

 

 

Forrás: livekindly.co