0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

A szabályozást az Európai Unió Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) Farm to Fork (Farmtól a villáig) stratégiájába szeretnék beépíteni, melyet márciusban terveznek bemutatni.

A terv szerint az adót 2022-től kellene fizetni, így évi 32,2 milliárd euró állna rendelkezésre 2030-ra, melyet elsősorban a gazdálkodók segítésére fordítanának. Ebből a forrásból segítenék a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokat elősegítő beruházásokat. 

A hollandiai CE Delft Egyetemen végzett kutatáson alapuló jelentés szerint a változások évente akár 120 millió tonna CO2-csökkenést eredményezhetnek. A terv szerint a marha- és borjúhús költsége 100 grammonként 47 centtel, míg a sertéshús 36 centtel, a csirke 17 centtel nőne. (A jelentés szerint a marhahús környezeti költségei a legmagasabbak.) Az előrejelzések szerint ez 2030-ra 30 százalékkal csökkentené a csirke-, 57 százalékkal a sertés- és 67 százalékkal a marhahúsfogyasztást.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége