0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat II.

A koronglövészet többféle versenymódot foglal magába. A nemzetközi szabályok szerint a skeet és trap versenyszámokban a férfiak 125, a nők 75 korongot lőnek, míg a duplatrap versenyeken a férfiak 150-et, a nők pedig 120-at. A versenyek során a legjobb hat teljesítményt felmutató sportlövő jut be a döntőbe.

A cikk első része után tekintsük át a skeet, a trap és a duplatrap pályák jellemzőit.

Skeet

A skeet pálya leegyszerűsítve felülről félkör alakot ír le. Két, egymással szemben 40 méterre elhelyezkedő toronyból (kis torony, nagy torony) repülnek ki a korongok. A versenyzők a tornyok szélességében félkörívben helyezkednek el az 1-7-ig megjelölt lőállásokon, illetve a 8-as lőálláson, ami a két torony között van.

Minden versenyző sorban mindegyik lőállásról lő; a korongok a pálya középpontjában lévő keresztezési pont felett 5 méteres magasságban repülnek ki.

A versenyzők hívására 0-3 másodpercen belül automata időzítő dobja ki a korongokat a tornyokból. A korong megjelenéséig a versenyző kézben tartott fegyverrel várja a korongot úgy, hogy a fegyvertusa derékvonalban helyezkedik el. Egy korongra csak egy lövés adható!

A skeet rotte (sorozat) lövései sorban:

1. lőállás: egy nagytorony egy dublé (nagy-kicsi)

2. lőállás: egy nagytorony egy dublé (nagy-kicsi)

3. lőállás: egy nagytorony egy dublé (nagy-kicsi)

4. lőállás: egy nagytorony egy kistorony

5. lőállás: egy kistorony egy dublé (kicsi-nagy)

6. lőállás: egy kistorony egy dublé (kicsi-nagy)

7. lőállás: egy kisdublé (kicsi-nagy)

4. lőállás: egy nagydublé (nagy-kicsi), egy kisdublé (kicsi-nagy)

8. lőállás: egy nagytorony egy kistorony

Trap

A trap pályák kialakítása egészen más a skeet pályákhoz képest. Itt 15 korongdobó-gép van egy földalatti árokban elhelyezve. A versenyzők a dobóároktól 5 méterre párhuzamosan állnak az öt lőállásban (plusz van hatodik lőállás is, ami az első lőállás felett található). Az öt lőállás mindegyikéhez 3 dobógép tartozik a dobóárokban, az egyik balra, a másik jobbra, a harmadik pedig középre dobálja a korongokat, melyek 76 +/- 1 méter távolságban repülnek. A korongdobó-gépek a versenyzők hívószavára dobják ki a dobóárokból a korongokat – a 15 gép mindegyike úgy van beállítva, hogy különböző magasságban és szögben dobja ki a korongokat.

A traplövők a korong kérésekor vállba vett fegyverrel várhatják a korongot, és minden korongra két lövést adhatnak le.

Duplatrap

A duplatrap lőtér méretei megegyeznek a trap pályáéval: ugyanazok a távolságok, a gépek, a lőállások. Viszont a trap 15 gépe helyett csak a középső lőállás három gépét használják. Minden soron következő versenyző dupla korongot kap, vagyis dublét kell lőnie, egy sorozatban összesen 25-öt. A korongok pályája a dobóárok teteje felett, 10 méterrel a dobás pontjától halad, és a középre kidobott korong röppályájától a bal és a jobb korong röppályájának legfeljebb 3-3,5 méter távolságon kell lennie. A férfiak 150, a nők 120 korongot lőnek ebben a versenyszámban.

Bár a koronglövészet nem feltétlenül a legolcsóbb hobbi, de mindenképp fejleszti a reflexet, a koncentrációt, a szem-kéz koordinációt, emellett kikapcsolódást is nyújt, mindamellett, hogy semmihez nem fogható érzést/élményt ad a lövő számára. És ki tudja, ha valakinek megjön hozzá a kedve és kellően tehetséges, lehet, hogy sok gyakorlással és munkával a következő Igaly Diánát vagy Halasy Gyulát köszönthetjük személyében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu