Back to top

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.

MMG - Mi kerüljön az állattartók házipatikájába?

Konyhából, éléskamrából

Méz: csodaszer, komolyan. Ha leesik a jószág vércukra, hirtelen stressz, ellés, kimerültség miatt, mézes meleg vizet itatok vele. Ezen kívül hatásos antibiotikum és fantasztikus vérzéscsillapító: nyugodtan kenjünk be vele sebeket, vágásokat. Használatakor kis pezsgés is jelentkezhet, de az nekünk csak jó. Arra azért figyeljünk, ne nyalogassa le magát a jószág (nagy mennyiségben hasmenést okozhat, és jó, ha nem ragad bele semmi).

Étolaj: természetes hashajtó. Kevés víz, kevés olajjal megoldja a bogyós dolgokat. Bőrpuhító, és sok mindent fel lehet oldani benne, így például mézes-olajos kencével lehet sebet gyógyítani, vagy csípős paprikás, olajos kencével a fiatalok tejlopkodását kordában tartani.

Ez utóbbi keverék, más gyógynövényekkel kiegészítve tőgygyulladásnál melegítő/gyulladáscsökkentő masszázsként is szolgálhat. Mentával keverve pedig hűsít, a bedagadt ízületek, véraláfutások gyógyítója.

Élesztő: a bélflórát segíti a bendő újraindításakor, de jelentős vitamintartalma miatt a szőr- és bőrbetegségekre is alkalmazható.

Pálinka: ugye, mi mindenre jó? Leginkább fertőtleníteni lehet vele mindenféle sebet, de habromboló hatása miatt felfúvódáskor érdemes kis olajos-pálinkás mixet itatni a jószággal. Természetesen a mennyiségre figyelni kell, mert noha az alkohol rengeteg tejet „csinál”, de a jószág könnyen be is tud rúgni, ha nem figyelünk oda.

Kamillavirágzat: borogatásra használható a leginkább, de kehességre, idős állatok roborálására is nyugodtan adható, szénaként vagy forrázatban. Fontos, hogy ha belsőleg adjuk, 1-2 alkalomnál többször ne kapjanak belőle a jószágok, mert túlzott adagolása hasmenést okozhat.

Almacet: ezen sokat vitatkoznak a gazdák, hogy használ-e, vagy sem. Én időnként tartok egy almaecetes „ivókúrát” az állataimnak, bajuk még nem lett tőle.

Zsír: csak külsőleg. Kiváló bőrápoló szer, és kenőcsöket is készíthetünk belőle, például körömvirág hozzáadásával.

Kristálycukor: egyes szemsérülések kitűnően rendbe tehetőek vele („hályogok”), és nagy nedvszívó képessége miatt, például a méhelőeséses ödémánál is jól jöhet.

Só: sokan ajánlják sebösszehúzásra, vérzéscsillapításra, de én nem szeretem és nem szoktam használni, mert nagyon csíp, amivel további fájdalmat okozunk az állatnak.

Konyhai eszközök közül

Éles kés: ezt nem taglalom, mindenki tudja, hogy erre mindig szükség van egy gazdaságban.

Kanalak: kisebb-nagyobb változatban is, méricskélni ezt-azt, kimeregetni a keverékekből, vagy épp adagolni.

Bébiételes üveg: sok mindent lehet benne hígítani, és így kivinni az istállóba, vagy más helyszínre. Nem kell hozzá azonnal a teljes, esetenkénti nagy kiszerelés.

Sörös/pálinkás/boros üveg, plusz latex (barna) cumi: ezzel könnyen be lehet juttatni a jószág szájába az orvosságot, vagy bármi olyat, amit másként nehéz lenne megitatni vele. Ha valaki valahol talál latex cumit, üvegre húzhatót, melegen javaslom, vásárolja fel az egész készletet, mert kezd hiánycikké válni. Amúgy a gyerekeknek való gyümölcsleves PET palackok is jók (szopókás dugóval), de azok csak egyszer használhatóak fel. A valódi üvegnél csak a cumit kell cserélni.

Fogpiszkáló: mindenfélét lehet piszkálgatni vele. Kicsit ugyan furán hangzik ez, de aki állatot tart, az tudja, hogy akad ilyen alkalom, nem is egyszer. Ilyenkor jól jöhet ez a pici fadarab.

Tiszta konyharuha: törölgetni vagy borogatni, esetleg felkötni.

Spricni: ügyesen lehet vele folyadékot porlasztani felületre anélkül, hogy hozzányúlnánk az állathoz.

Fürdőszobából

Ollók: természetesen vágni, esetleg szúrni velük.

Vatta: rendeltetésszerű használatra, esetleg törölni. Vattánál amúgy hatásosabb a női tampon, ha egyszerre több folyadékot, vért kell felszívatni. De ha nem felitatni akarunk, hanem például borogatni, akkor a vatta erre a megfelelő.

Hiperol: kiváló fertőtlenítő szer.

Csipeszek: vérző részek (fül, köldök) elszorítására.

Gyermek lázcsillapító szuszpenzió adagolója: nálam nagyon jól bevált, például a sebek kimosására. Remekül helyettesíthető vele a fecskendő.

Sebbenzin, Betadine oldat és szappan – fertőtlenítésre: a fertőtlenítést mindig a hiperolos sebmosással kezdjük, csak ezután jöhet a Betadine. A Hyperolt 3%-os töménységben használjuk a fertőtlenítéshez (lemossuk, átmossuk a sebet, hagyjuk pezsegni), az adagolás rajta van a dobozon, utána pedig jöhet a Betadine oldat. Ebből 10%-osat kell készíteni. Akkor jó, ha egy pohárnyi vízbe annyi Betadine-t raksz, amíg olyan színe nem lesz, mint a kólának. Ezzel kell átmosni, áttörölni az érintett felületet. Vigyázat, mert fog!

Biztosan van még ezernyi használható szer és tárgy, az én elsősegély dobozomba ezek kerülnének.

Patikaszerek, vény nélkül kapható készítmények

Tőgyinfúzió: létezik nem receptköteles változata. Fantasztikus termék, a tőgygyulladás kezelése mellett kitűnő szúrt sebek, sipolyok, tályogok kezelésére.

Permammas: szintén tőgykrém, amit minden olyan bőrfelületre lehet kenni, amin nincs seb, és az alatta lévő szövet meleget kíván (beleértve saját derék és kézfájásunkat is). De: le kell mosni a kezelések után, mert erős, esetleg ledobódhat a szőr tőle. Kenőcsök, krémek használatánál amúgy is fontos minden egyes lekenés előtt letisztítani a felületet, lemosni, ez távol tartja a felületi kórokozókat, segíti a bőr szellőzését, és javítja a kezelés hatékonyságát. Tisztítás után tessék szárazra törölni, utána jöhet rá az újabb adag kenőcs.

Tummelli: ez is tőgykenőcs, és a kiszáradt bőr (pl. saját kezünk) legjobb ápolója.

Mastilep tőgykenőcs: ez is univerzális, de ami miatt különösen fontos, indikátorcsíkkal kapható, segít a tőgygyulladás elbírálásában.

Vetramil krém: mézes sebkezelő krém. Fertőtlenít, a sarjadzást segíti.

Ruminogen vagy más, bendőműködést stabilizáló szer: a neve magáért beszél.

Ayurvedikus szerek: ez így eléggé „holisztikusan” hangzik, de higgyék el, érdemes kipróbálni, körülnézni a patikákban, mert a bendőműködéstől a tejtermelés zavarainak kezeléséig elég sok mindenre kínál gyógyírt ez a nagy múltú kezelés is.

Kalcium és magnézium injekció, vagy szájon át adható szusz­penziójuk:

fűgörcsre, tejgörcsre, kalciumhiányos állapot kezelésére, különösen nagy teljesítményű tejelő állományban ajánlott tartani. Előfordulhat, hogy ha nem tudsz gyorsan cselekedni, mire kiér az állatorvos, elpusztul a jószág.

Kék és ezüst spray: nem, nem festék spray, de ezt az állatpatikában tudni fogják. A kék fertőtlenít, az ezüst elfedi a területet és távol tartja a legyeket. Érdemes használatukkor kesztyűt húzni. Csak akkor alkalmazd, ha a kezelést befejezted, különben összefestékezed magad. Arra is jó, hogy sok egyforma jószág között gyorsan megtaláld a kezelt jószágot, de arra is, hogy ellenőrizd az alkalmazottat. Jómagam, amikor kezelésre kerül sor, mindent, amire szükség lehet, bepakolok egy tiszta lavórba, úgy viszem ki az állathoz. Nem szabad megfeledkezni a szemetes zacskóról, esetleg zacskókról sem, mert kifejezetten rossz, ha a tiszta vatta keveredik a gennyes váladékkal összekenttel. Erről se feledkezzünk meg, ahogy a saját kezünk tisztántartásáról se, különösen akkor, ha nincs gumikesztyűnk. Ilyenkor erre a célra is kell meleg vizet, kézfertőtlenítőt vinni a helyszínre.

Nagyon fontos: legyen sok, sok 5 milliliteres és annál nagyobb fecskendőnk, doboznyi gumikesztyűnk a kezelések elvégzéséhez. Szintén szükséges egy erős nyakörv, póráz és hám, az állat rögzítéséhez, különösen, ha nincs segítségünk. Kezelés közben mindenképp különítsük el a jószágot, dolgozzunk tiszta, nem poros helyen, például egy kitakarított, bealmolt ellető boxban. Ha az állat állapota indokolja, amúgy is el kell különítenünk hosszabb időre a fertőzésveszély és a megfogásával járó törés, zavarás miatt.

A legfontosabb azonban az, s erre szeretném minden állattartó figyelmét felhívni, hogy ne kísérletezzünk! Antibiotikumot, féreghajtót, gyógyszeres kezelést nem a mi dolgunk összeállítani, hanem az állatorvosé.

A mi dolgunk az elsősegélynyújtás, az apró sérülések, gondok kezelése. Az állat érző, szenvedő lény, ne kísérletezzünk rajta. Soha!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

„Annak adjuk el, akinek tudjuk” - 500 darabos merinó állomány kettős hasznosítással

A jelenlegi vírusos helyzetben lassan az egész magyar mezőgazdaság ugyanarra a taktikára kényszerül, mint azok, akik a birkák gyapját is értékesíteni akarják. Papp Zsolt ha nem is hármas, de legalább kettős hasznosítással tartja Tószegen az 500 darabos merinó állományát. Az áprilist pedig birkanyírással kezdték.

Hogyan gazdálkodunk járvány idején? - gazdasági vezetőket kérdeztünk

Manapság elfogadott, sőt kötelező viselkedésforma a távolságtartás, 2020 telének végére, tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről, a modus vivendiről gazdasági vezetőket szólaltat meg a Magyar Mezőgazdaság e heti, 15. száma.

Nébih: a tenyésztők átmenetileg nem szállíttathatnak Olaszországba kutyát és macskát

Miután az olaszországi kisállat-kereskedések a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, Magyarországól sem lehet oda szállítani macskát és kutyát értékesítésre, az állatok adás-vételét a kijárási tilalom sem teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel, miután egyeztetett az olasz hatósággal.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

Hazai méhlegelők 11. rész Idegenhonos fás hordásnövények III.

A nem őshonos, hordást adó fa- és cserjefajok közül vannak, amelyek korábban sokfelé tömegesen megtalálhatók voltak, különösen alföldi majorfásításokban, mezővédő erdősávokban. Mára ezek természetvédelmi nyomásra, valamint a mezőgazdasági művelés miatt sok helyen visszaszorultak.

Egy jámbor baromfiritkaság: a houdan

Nálunk kevésbé elterjedt, ritka vagy akár egyáltalán nem előforduló baromfifajtákat mutattunk be az utóbbi hónapokban. Ide tartoznak többek között a ritka viador típusú baromfifajták. Sorozatunkat a houdan tyúk bemutatásával folytatjuk.

Madárinfluenza gyanúja miatt számoltak fel egy kacsaállományt Békés megyében

Madárinfluenza gyanúja merült fel egy Békés megyei, pusztaföldvári kacsaállományban, az állományt vasárnap felszámolták, a későbbi vizsgálati eredmények szerint azonban az állatok nem voltak fertőzöttek - közölte hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.

Online térképpel segítik a medvehagyma „vadászokat”

Lassan ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma. Az ország legismertebb termőterületén, a Mecsekben előszeretettel szüretelik az erdőben járók.