0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Meztelencsiga-irtó robot

A kasseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a braunschweigi Julius Kühn Institut (JKI) növényvédelmi kutató intézete és a KomTek vállalkozás egy autonóm robotot készített, amely képes a földön és a növényeken található meztelen csigák felismerésére és megsemmisítésére.

Az utóbbi időben a meztelen csigák már nemcsak kertészeti kultúrákban, hanem repceföldeken is jelentős károkat okoznak. Az akkumulátormeghajtású, két darab 300 wattos villanymotorral hajtott, 3D-kamerával és halogénlámpákkal felszerelt gép az előre beprogramozott GPS-koordináták alapján járja be a kijelölt területet. A robot kamerája több automatikusan váltogatott filterrel dolgozik, a megvilágításnak és a területen uralkodó fényviszonyoknak megfelelően választva ki a fényszűrőt.

A robot a kamera képeit feldolgozva ismeri fel a csigákat és azonosítja pozíciójukat.

A berendezés az elején elhelyezett, 2 méteres vezetősínen mozgó, elektromos működtetésű szöges tappanccsal megkeresi a meztelen csigákat, és elpusztítja őket. A tappancs felülete barázdált, a tüskéi rugó ellenében húzódnak be. Ez azért szükséges, hogy a szennyeződés ne tapadjon meg a tüskéken, és a tappancsról könnyű eltávolítani. A berendezés egyúttal számolja a megsemmisített csigákat, illetve elhelyezkedésüket képes rögzíteni a térképen is, ami fontos a meztelencsiga-fertőzöttség mértékének elemzéséhez.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Profi 2020/1