Back to top

Itt a Farsang, áll a bál!

A farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása, sok helyen a tél búcsúztatása. Az álarcok és a maszkok is ezért vannak, hogy még féktelenebbül mehessen a mulatozás.

Mint valószínűleg sokan tudjátok bizonyos ünnepeinket adott időponton üljük meg, mint a Szent Este december 24. , Karácsony első és második napja december 25 és 26. Vannak azonban olyan ünnepek, melyeknek napja (i) változó időpontban vannak. Ilyen például a Húsvét, Anyák napja és a Farsang. Utóbbi Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó időszakot érinti.

Vízkereszt napja mindig január 6-a. A bibliai hagyomány szerint a pap ekkor szenteli meg a tömjént és a vizet, melyet azután a kereszteléshez is használnak – innen ered a nap neve is.
Hamvazószerda azonban változó ünnepnap, mindig a húsvétot megelőző 40. nap, mely 2020-ben február 17. A hagyomány szerint a hamvazószerdát megelőző nap – húshagyó kedd – a farsang utolsó napja, amikor még gátlástalanul lehet lakomázni, mivel azután kezdődik a húsvétig tartó böjti időszak.

„Felkötjük a farsang farkát” – mondták a régen, amikor meglátogatták az emberek barátaikat, rokonaikat.

Természetesen nem véletlenül hívom fel a figyelmed erre a jeles ünnepünkre. Mint ahogyan az óvodában, iskolában is mindig megünnepeljük- otthon a családban már sajnos nem- számos lovardában is kisebb rendezvényt szerveznek erre az alkalomra. Bíztatlak is benneteket és a lovardátokat, hogy egy kisebb ünnepséggel temessétek el a telet. A tél vízkereszttől különösen hosszú, főleg egy lovasnak, különösen abban az esetben, ha ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, azaz nincsen fedeles lovardája. Fontos azonban, hogy ezekkel az alkalmakkal színesítsük például a téli időszakot, hogy találkozhasson barátainkkal, sporttársainkkal.

A lovasoktatód biztosan megszervezi szívesen a lovas farsangot lovardádban, neked mindössze annyi dolgod van, hogy ötletet adj neki, majd kitalálj egy eredeti jelmezt neked és kedvenc lovadnak/ pónidnak.

Jelmez

A jelmez tervezésénél a fantáziádon túl számos képes ötletet találhattok már az interneten, de mindenképpen ügyelj arra, hogy mindkettőtök számára kényelmes jelmezt álmodj meg és az ünnepség előtt legyen alkalmad rápróbálni a kedvencedre, hogy meglásd mennyire viseli türelemmel ezt a hajcihőt.

Sokan nem szeretik az állatok beöltöztetését, de amennyiben nem zavarja a lovat/ pónit, ennyi szórakozás belefér.

Nagyon fontos, hogy a jelmez tervezésekor olyan anyagokat válassz, melyek nem susognak, csörögnek, valamennyire nyúlnak, nehezen szakadnak el. Ne maradjon az öltözékben semmilyen tű és lehetőleg könnyen fel lehessen helyezni, majd el lehessen távolítani.

Program

Minden hasonló rendezvénynek van egy programterve. Fontos, hogy érdeklődj egy ilyen eseményen, hogy ne érjen meglepetés.

Például bizonyos településeken, mint Háromszéken lovas felvonulást szerveznek erre az alkalomra.

Csak férfi, fiú lovasok vehetnek részt lóháton és egy lakodalmas menetet elevenítenek meg tréfás, de egymáshoz illő öltözetekben.

Máshol lovas versenyt szerveznek, melynek keretében versenyöltözet mellett ráadásként lehet jelmezt viselni, természetesen a megfelelő védőfelszerelés nem maradhat el.

Vannak továbbá olyan lovardák, ahol szűk körben szerveznek egy kis felvonulást a szereplőknek, esetleg kiegészítik kisebb felvonulással a lovardában vagy játékos feladatokkal.

Még jobb, ha feladatokban a szülők, a felnőttek is részt vállalnak és együtt szórakoznak a gyerekekkel, s talán egy közös ebédre, sütizésre is sor kerül.

A februári időszakban népszerűek a farsangi és lovas bálok. Egyre több helyről hallani, hogy újra dívik a lovas bál, s a jó hír, hogy legtöbbször ezekre az alkalmakra a családokat gyermekekkel is fogadják, így együtt mulathat az egész család.

A tél búcsúztatása sokféleképpen történhet minden régió, minden lovardája másképpen ünnepelheti saját szájíze szerint, de javaslom, hogy ti se menjetek el emellett a mókás szokás mellett. Ugyanakkor ügyeljetek arra, hogy minden játék és öltözet elsősorban biztonságos legyen.

Kössük föl a farsang farkát és találkozzunk barátainkkal a lovardában, töltsünk együtt egy kis időt, hátha el tudjuk zavarni a telet és jöhet a megváltó tavasz!

Örömmel jelentem, hogy a Szabadidős Szakág Farsangi játékára is jelentkezhetsz egy klassz jelmezzel. Nincs más dolgod, mint lefotózni magatokat jelmezben és feltölteni a képet az adataiddal a Szabadidős Szakág facebookjára. Járj utána, hiszen értékes nyereményekre tehetsz szert.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különleges lovasélmények a Szigetközben

Mihelyst feltűntek a Mosoni-Duna vadregényes kanyarulatai, úgy vált egyfajta kalandos utazássá az addig egyhangúnak ható autózásunk: a kiemelt jelentőségű vizes élőhelyként számon tartott Szigetköz a szélvédőn keresztül is megannyi látnivalót kínált, ami nem csoda, hiszen a térség a természetjárók egyik legkedveltebb célpontja.

Az izlandi lovak közösségteremtő ereje

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi közgyűlésén, Izlandon teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. A 22 tagúra bővült világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Szabadságérzet lóháton

A legváltozatosabb tájakon viszi keresztül az útja, ám közben egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, hisz tudja: csak akkor érhet győztesként a célba, ha nemcsak a jó részidőkre hajt, hanem lova energiáival is kellőképpen tud tartalékolni.

Gyógyítást segítő amerikai minilovak

Lassan másfél éve, hogy először tette be patáit miniló a Bethesda Gyermekkórház épületébe, és a kezdeti látványosság mára megszokott jelenséggé vált, hisz Ács Franciska hetente látogatja meg lovaival az intézmény kis betegeit.

Kell a műhelymunka

Kemény munkával indult a február a Colonado Lovasiskolában. John Ledingham, az ír olimpikon, a Hickstead Derby és sok más legmagasabb szintű nemzetközi verseny győztese, aki több mint egy évtizeden keresztül volt az ír utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya és edzője, egynapos „villámkurzust” tartott a lovasklub 15 versenyzőjének.

Egy kancacsalád Tokajban - Négy generáció a lovak bűvöletében

A Kudri családot Tokajban, Tokaj környékén, sőt, a környező megyékben is jól ismerik lovas körökben. Kudri László nagyapja a II. világháborút lóháton járta meg, tenyésztett, dolgozott a lovakkal. Az ő fia is lótenyésztő volt, és a mezőgazdaságban használta a lovait, majd agrármérnök fia, Laci (igazából már ő is régen László…) fogathajtó versenyző, lótenyésztő, gazdálkodó, mérnöktanár lett.

Új elnököt választott a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) alapszabály-módosító, egyben tisztújító közgyűlést tartott február 27-én, ahol Dallos Gyula, az agrárminiszter lovas ügyekért felelős miniszteri biztosa is részt vett. A közgyűlés jelentős többséggel Haál Gábort, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját választotta a szövetség élére, mint alkalmas személyt az elnöki pozíció betöltésére.

Ezt még rosszul csinálni is nagyon nehéz - Avagy hogyan legyek díjlovas?

A lovas életét teszi értelmessé, eredményessé a ló által az, aki jól választ szakágat – e mottó szellemében ezúttal a díjlovaglás világát szeretnénk közelebb hozni az érdeklődőkhöz szakágajánló sorozatunkban.

Magyarország tagja lett a Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetségnek

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi, Izlandon rendezett közgyűlésén teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. Az immár 22 tagállamot számláló világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.