0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Az állattenyésztők elégedetlenségüknek adtak hangot, ugyanis a 2014–2020-as időszak állatlétszám után járó támogatásának korábbi referenciadátumát – az unió szakhatóságaival közösen – 2013. január 31-ében határozták meg. Ez azt jelenti, hogy többek között a szarvasmarhartók is az ekkor lejelentett állatlétszámnak megfelelően kérhették és kapták meg az egyedek után járó uniós támogatást.

Azok a tenyésztők, akik azóta eladták a borjakat, juhokat, az akkor lejelentett létszámnak megfelelően számolhatták el a finanszírozást, ugyanúgy, ahogy azok, akik állatot vásároltak – de ők mégsem vehettek fel támogatást a gazdaságot gyarapító új állatok után.

Az ügy nem újkeletű. Petre Daea korábbi szociáldemokrata párti (PSD) miniszter a 2018/146-os törvénnyel módosította a vonatkozó, 2015-ben kibocsátott 3. számú sürgősségi kormányrendeletet, a referenciadátumot ez alapján áthelyezték 2018. január 1-jére. A törvény szerint már abban az évben ennek megfelelően kellett volna átutalnia a támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek (APIA), csakhogy az Európai Bizottság szakértői megóvták a döntést, mivel ők úgy ítélték meg, hogy Románia ezzel megszegi az uniós jogszabályokat. Emiatt Romániának visszakoznia kellett, és az APIA tovább fizette a támogatást azoknak is, akik már nem tartottak állatot, vagy „csak” csökkentették állományukat – de hivatalosan nem írhatták ki a jegyzékből a referenciadátumon regisztrált létszámot.

Adrian Oros, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányának minisztere megígérte, hogy a 2021–2027-es új vidékfejlesztési stratégiában minden év január 1-je lesz a referenciadátum, így évente le tudják jelenteni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek az állatállomány változását, és a valódi állatlétszámnak megfelelően számíthatják ki a támogatást az APIA szakértői. Ez a szarvasmarhatartókat érinti a leginkább, illetve a juhtenyésztőket is, hiszen nemcsak náluk gyakoribb a létszámváltozás, hanem sokkal több állatról van szó.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Hogy az új finanszírozási időszakban sikerül-e elérni, hogy minden évben január elseje legyen a referencia-időpont, kizárólag a brüsszeli bürokratáktól függ.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság