0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

A vizsgára jelentkezéshez szükséges, itt elérhető nyomtatvány e-mailen vagy postai úton is benyújtható – írja a Nébih. A dokumentum egyaránt érvényes a már engedéllyel rendelkező lovak megismételt, valamint a szolgáltatásba bevonni kívánt új lovak esetében.

Fontos azonban, hogy a dokumentumot kizárólag az előzőleg már nyilvántartásba vett szolgáltatók használhatják. Azon cégek esetében, akik csak most szeretnének lovas szolgáltatóvá válni, nem érvényes.

A január 1-jétől életbe lépett új előírások(1). értelmében ismeretlen származású lovaknál csak akkor végezhető el az alkalmassági vizsgálat, amennyiben az adott egyedre a szolgáltató 2019. december 31-ig megszerezte az alkalmasságot tanúsító hatósági bizonyítványt(2).. Az idei évtől tehát további új, ismeretlen származású ló egyedek nem vonhatók be a szolgáltatásba!

A nyomtatványokat az alábbi elérhetőségeken juttathatják el a hivatalhoz:

e-mail-en: mgei@nebih.gov.hu – Tóth Zsuzsanna állattenyésztési felügyelőnek címezve,
postai úton: 1537 Budapest pf.: 407. Nébih MGEI

Kapcsolódó jogszabályok, joghelyek:
(1). 14/2008 ÖM rendelet
(2). 14/2008 ÖM rendelet 13/A.§ (3) bekezdés
A rendelet hatályos változatát a njt.hu oldalon olvashatják.

Forrás: Nébih