A Plos One folyóiratban közzétett tanulmány szerint az élelmiszerpazarlás a zsebünkben lévő pénzzel együtt növekszik, és a pazarlás valószínűleg több mint kétszerese lesz annak a szintnek, amelyet korábban gondoltunk – írja a BBC News.
A pazarlás csökkentése azonban kulcsfontosságú kihívás az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az ENSZ adatai szerint az elpazarolt élelmiszerek az üvegházhatású gázok közel 10 százalékáért felelnek.
– mondta Dr. Monika van den Bos Verma, a hollandiai Wageningeni Egyetemtől.
„Az élelmiszer kidobása a szemetesbe épp olyan, mint egy öt eurós bankjegy kidobása – miért tenne bárki ilyet?”
A kutatók az FAO, a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatainak felhasználásával részletesen vizsgálták az élelmiszerpazarlás kérdését.
Dr. Thom Achterbosch, szintén a hollandiai Wageningen Egyetemtől elmondta, hogy az élelmiszerpazarlás nagyobb problémát jelent a gazdagabb országokban, mint azt gondolnánk, de a szegényebb országokban is gyorsabban fog nőni a pazarlás.
A szakértők szerint fontos lenne az élelmiszerekhez való viszonyulásunkon változtatni, illetve arra bátorítani a fogyasztókat, hogy a „túl sok” helyett „elegendőt” vásároljanak.
A tanulmány kapcsán kiemelendő, hogy a vizsgálat nem foglalta magában a gyártási folyamatban elvesztegetett élelmiszereket. A számadatok viszont globálisak, és alapot nyújthatnak ahhoz a nemzetközi célkitűzéshez, hogy a 2015 és 2030 közötti időszakban a felére csökkentsük az élelmiszerpazarlást.