Back to top

Alig hitte el, mit művel az emu a jószágaival

Az Ausztráliában tomboló tüzek az állattartó telepeket sem kímélték: a gazdák jó részének állatállománya és létesítményei látták kárát a lángoknak. Köztük volt Bryan Hayden is, aki a károk összegzése közben szokatlan jelenségnek volt szemtanúja.

A héten hoztak nyilvánosságra egy felmérést, mely szerint az Ausztráliában szeptember óta pusztító bozóttüzek az ország lakosságának háromnegyedét érintették közvetlen vagy közvetett módon. A több mint 120 ezer négyzetkilométeren tomboló lángok miatt 33-an haltak meg, s mintegy 2500-an voltak kénytelenek elhagyni otthonukat. A tűz nem kímélte az ország délkeleti csücskén elterülő Kelet-Gippsland régiót sem, ahol a lángok három hónapig égtek, ez idő alatt pedig közel félmillió hektárnyi földterület vált martalékukká.

Az emu a vörös óriáskenguruval együtt Ausztrália címerállataként ismert
Az emu a vörös óriáskenguruval együtt Ausztrália címerállataként ismert
Ebben a térségben tevékenykedik a marha- és juhtenyésztő Bryan Hayden is, aki a legnagyobb közösségi oldalon tett közzé egy bejegyzést, melyben a tragédia ellenére derültségének adott hangot. Beszámolója szerint a tűzvész a 800 hektáros birtokát körülvevő kerítés nagy részét elpusztította, ez pedig szinte lehetetlenné tette a megmaradt állatai egy helyben tartását. Aztán egyszer csak egy emu vetődött a területre, melyet befogott, s mely nem sokkal később ösztönösen terelni kezdte a szétszéledt jószágokat.

„Miközben a tűzvészt túlélt állatokat ellenőriztük, észrevettük, hogy az emu egybetereli az állományokat, mintha csak egy juhászkutya volna. Miután egy csoporttal végzett, a többi szétszéledt állathoz sietett. Az anyatermészet kezét nyújtotta e nehéz időben”

– írta a gazda, akinek beszámolója szerint az emu két napon keresztül terelte az állományt. Az esetről videói is készített:

 

Forrás: 
dailymail.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Napi egy alma az orvost távol tartja

Világszerte kísérletek folynak az élelmiszeripari hulladékok, melléktermékek takarmányként való hasznosítására. Az Egyesült Államokbeli Cornell Egyetem kutatói a közmondást így módosították: szerint a közmondás az állatorvosokra is igaz. Kísérleteikben az almalégyártás melléktermékeit broilertakarmányként hasznosítva jutottak erre az eredményre.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

Letaszították a trónról a border collie-t

Az intelligencia és a kognitív képességek felmérése céljából új vizsgálatot végeztek a kutyák körében. A vizsgálat nem teljes körű, mivel csak 13 fajta 1002 egyedén végezték el a teszteket. A kutatás tanulmányában leírtak szerint a híresen kimagaslóan magas intelligenciával rendelkező border collie csak második lett, az első helyet egy másik fajta nyerte el.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.

Nem kívánatos kölyökként jött világra, most új Guiness-rekordot állított fel

Egy 30 éves alentejo masztiff lett minden idők legöregebb kutyája - írta a BBC hírportálja pénteken.

Kiemelten fontos hazánk vizes élőhelyeinek védelme

A vizes élőhelyek védelmének érdekében 1971. február 2-án Iránban írták alá a Ramsari Egyezményt, hazánk 1979-es csatlakozása óta már az ország 2,6 %-a, 29 vizes élőhely, több mint 240 ezer hektáron képezi részét - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából, Dömsödön.