0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.

A pugliai szamóca, vagy akár a venetói spárga is egy hónappal korábban teremhet a megszokotthoz képest,

a meleg tél teljesen felborította a szezonokat.

A fruchthandel.de portál számolt be az olaszországi állapotokról, és kitért rá, hogy az Európai Bizottság klímaváltozással foglalkozó Copernicus szolgálata szerint 3,1 °C volt a plusz december–január folyamán az 1981–2010 közötti adatokból számolt referencia-középértékhez képest.

Ezenkívül nagyon sok helyen a csapadék is hiányzik, Pugliától kezdve Basilicatán át Szardíniáig

számos térségben kellett megkezdeni már most az öntözést,

annyira kiszárította a szél a csapadékkal amúgy is szerényen ellátott talajokat. A Coldiretti szövetkezet szerint a gyümölcsösökben is kritikus a helyzet, Szicília, Szardínia és Abruzzo térségében egy hónappal korábban virágoznak a csonthéjasok, mint szoktak, de már Emilia megyében és Pugliában is rügyezik a kajszi.

A termesztők most attól tartanak, hogy a kései fagyok – amelyeknek ilyenkor még bőven nem múlt el a veszélyük – igen jelentősen megtizedelhetik az előrehaladott virágzásban lévő gyümölcsfák leendő termését. És a persze az sem mellékes – írja a fruchthandel.de a Coldiretti információi alapján –, hogy így lehetetlen tervezni a termésmennyiséget, és a gazdák

nem tudnak előre kalkulálni, hogy mikor szállítják majd az árut a kereskedőknek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu