0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jönnek a gólyák, már hallani a rigó énekét is

A rövid tél miatt jóval korábban érkeznek a költöző madarak. Éjszakánként azért többnyire még most is fagypont alá hűl a levegő hőmérséklete, igaz, nincsenek kemény mínuszok. Van-e a visszatérő madaraknak elegendő táplálékuk – kérdeztük Schmidt Egon ornitológust?

Vannak nagyon korán hazatérő madarak – mondja Schmidt Egon. A mezei pacsirták a néphit szerint is Zsuzsanna napján, február 19-én már elkezdenek énekelni. Ők minden évben korán jönnek. De megérkeztek az első énekes rigók, csilpcsalpfüzikék, vörösbegyek a házi rozsdafarkú is jó ideje látható már, és gólyák is vannak már. Persze közülük sokan át is telelnek. Sőt, nem csak Magyarországra kezdték meg a költözést, úgy tudom, Svájcba is megérkezett az első gólyapár. No, ott azért nehezebb helyzetben vannak, s bár arrafelé sincs kemény tél az idén, azért hóval borított volt a táj, ott etetik őket, ahogy hallottam.

Üres még, de úgy tudom, nagyon várják már a fekete gólyát is, a bekamerázott gemenci erdőben lévő fészkébe visszatérni. Nagyon sokan követik, itt van-e már.

A madarak éjszaka nem esznek, elbújnak, nappalra meg nincs azért olyan rossz idő, találnak maguknak elegendő élelmet. Ezt a néhány fokos fagyot simán kibírják, ez nem jelent nekik gondot.

Ilyen enyhe tél esetén akkor van baj, ha ezután jön nagyobb havazás és lehűlés, mint pár évvel ezelőtt, március közepén. Akkor rengeteg madár pusztult el. Sok-sok kertben találtak lefogyott, csonttá fagyott, elpusztult kismadarakat. Aggódni csak akkor kell értük, ha kora tavasszal jönne az igazi tél – tette hozzá a szakember.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu