0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb szín az ártéri erdőkben: nyílik a ligeti csillagvirág

A hóvirágokkal nagyjából egy időben kezd nyílni a kékes-lilás virágú, törékeny ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Duna-menti ártéri ligeterdőkben.

A jácintfélékhez tartozó hagymás növény rendszerint február végén-márciusban virágzik, már a hóvirágok között is megvillantja élénk ibolyakék színét. Idén az enyhe február őt is hamarabb kicsalogatta a földből – írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

Hazánkban öt csillagvirág faj él, a legelterjedtebb a ligeti csillagvirág. A Duna-Tisza közén a nedvesebb ártéri ligeterdőkben találkozhatunk vele. Kistermetű, 10-25 cm magas, hagymás, egyszikű növény.

youtube://v/f2MTCMzcg7o

Magját magas tápanyagtartalmú, kocsonyás anyag (ún. elaioszóma) borítja, amelyet népiesen hangyakalácsnak is neveznek.

Nem véletlenül, mivel a hangyák ezt szívesen fogyasztják. A magot becipelik a bolyba, elfogyasztják róla a hangyakalácsot, majd a megtisztított, csírázásra készen álló, de innentől számukra értéktelen magot a szemétdombjukra cipelik. Ez a stratégia lehetővé teszi, hogy a növény új területekre terjeszkedjen. Ez igen szép iskolapéldája a kölcsönös előnyökre épülő együttélésnek.

A csillagvirág természetvédelmi oltalom alatt álló védett növény, ne szakítsuk le, ha kirándulásaink során találkozunk vele.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park.