0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Erdei apróság lett az Év Vadvirága az idén

Az idén Év Vadvirága a nemes májvirág (Hepatica nobilis) lett, a szavazatok több mint felével győzedelmeskedett a báránypirosító (Alkanna tinctoria) és a kövér daravirág (Draba lasiocarpa) előtt. Hazánkban őshonos növényfaj, de ritkán találkozhatunk vele, noha egyes élőhelyein nagy telepeket alkot. Többféle kerti változatát nemesítették ki.

Ez az apró erdei növény az északi félgömb mérsékelt övi, erdős területein él, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Hazánkban őshonos növényfaj, de ritkán találkozhatunk vele, noha egyes élőhelyein nagy telepeket alkot. A Középhegységben és a Dunántúl déli részein, valamint Zalában, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban

szórványosan fordul elő üde lomberdőkben, köves talajú bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben.

A kis termetű, 5–15 cm magas májvirág a szellőrózsafélék családjába tartozik. Nevét a leveleiről kapta, ugyanis jellegzetesen három karéjúak, némiképp a máj lebenyeire emlékeztetnek. Szélességük 7-9, hosszuk 5-6 centiméter. Télizöld növény, lombja egész télen megmarad, és csak a friss levelek kihajtásakor, virágzáskor vagy azt követően szárad le a régi lomb. Március–áprilisban virágzik, 6-7, ritkán akár 10 lepellevélből állnak kék, olykor rózsaszín vagy fehér virágai. A virágok a lomb fölött nyílnak, és csakúgy, mint a levelek, közvetlenül a föld alatti rizómából fejlődnek ki.

1988 óta védett növény, természetvédelmi értéke 5000 forint, nem szabad begyűjteni a természetből!

A népi gyógyászatban is régóta ismert gyógynövény, gyengén mérgező, szerencsére nagyon keserű. Ranunkulin nevű glikozidjának bomlásterméke felelős a keserű ízért. Emellett csersavat, flavonoidokat, és antociánt tartalmaz a levele. Ma már nem használjuk, valaha máj- és epebajok, vizelési zavarok, vese- és hólyagbántalmak ellen ajánlották. Külsőleg borogatásként alkalmazták sebek, kötőhártya-gyulladás, fekély és kiütések kezelésére.

Többféle díszváltozatát nemesítették, a Silber Raffels és a Cremar fajta lombja márványos rajzolatú, virágaik rózsaszínűek, a Flore Plena teltvirágú, az Aminoff fehér virágú fajta. Üde termőhelyre, meszes talajra való növény, fák árnyékába érdemes ültetni és sok komposzttal lazítani a talaját.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu