Back to top

Így metsszük a szilvafát, hogy szép termést szüreteljünk

Ugyan a szilvafa nem igényli a drasztikus metszést minden tavasszal, ám a fiatal korban megfelelően kialakított forma után évről-évre el kell végeznünk a tavaszi fenntartó metszést, ha nem akarjuk, hogy a termés elaprózódjon.

Fotó: BNE

A szilvafa esetében nem olyan jól elkülöníthetők a termő rügyeket tartalmazó hajtások, mint például az almafa esetében, ám néhány praktikát alkalmazva szép termésre számíthatunk

– mondja Szili Ferenc a Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásának vezetője, aki videónkban a szilvafa metszését mutatja be.

Előnyös, ha szilvafánkat sugaras, ágcsoportos formájúra alakítjuk ki, három emelet szinttel.  Fontos, hogy a metszés után az emeletek jól elkülöníthetők legyenek, és a közöttük lévő részeket a szellő és a napfény jól át tudja járni. Az se elhanyagolandó szempont, hogy a permetlének is el kell jutni a fa minden részére.

A metszésnél az idősebb ágaktól érdemes megszabadulni, így a fa nagyobb energiát tud fordítani a fiatalabb, szebb termést biztosító hajtások kifejlesztésére.

Arra is ügyelnünk kell, hogy a szilvafa képes a rövid és a hosszú hajtásokon is termést érlelni. Ha jól szemügyre vesszük a hajtásokat és a rügyeket, láthatjuk a különbségeket a levelet és a virágot eredményező rügyek között.

A részletekkel és a gyakorlati tanácsokkal a videónkból megismerkedhetnek.

MMG - Szilvafa metszése

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

Friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök a kórház dolgozóinak

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívására a magyar zöldség-gyümölcs termelők is hozzájárulnak a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak friss és feldolgozott zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásához. Az első felajánlás a kiskőrösi Juice Products Zrt.-től érkezett, a vállalat 100 liter gyümölcslevet ajánlott fel a kórház dolgozói számára.

Még mindig pótolhatjuk a lemosást – Növényvédelmi előrejelzés 13. hét

A még nem virágzó ültetvényekben, házikertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte-levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.

A helyi piacok nyitva vannak, de itt is fontos az óvintézkedések betartása

A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása - mondta el Nagy István agrárminiszter.

Az éjszakai fagy a gyümölcsfákra veszélyes lehet

Nem árt a szántóföldi kultúráknak a napokban jellemző néhol havazással járó hideg időjárás, sőt növényvédelmi szempontból még előnyös is, mert gyéríti a kártevőket. Ugyanakkor az éjszakai fagy a gyümölcsfákra, különösen a kajszibarackra nézve veszélyes lehet. Az emiatt esetlegesen fellépő terméskiesést azonban még korai lenne megbecsülni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI érdeklődésére.

Ez a három élelmiszer biztosan bevált immunerősítő

A legfontosabb, amit egészségünk védelmében tehetünk, hogy erősítjük az immunrendszerünket. Egy táplálkozási szakértő szerint ezzel a három élelmiszerrel óvhatjuk az egészségünket.

Nincs okunk félni a friss zöldségtől, de alaposan mossuk meg

A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti kórokozó, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Az élelmiszerek csomagolásán és a friss zöldségek-gyümölcsök felületén is rövid a túlélési esélye. A beszállítók pedig a legnagyobb odafigyeléssel előzik meg a termékek szennyeződését.

Pálinkával a vírus ellen

A hétszeres „nemzet győztes” Gyenesei Pálinkárium tulajdonosa közösségi oldalán felhívja az ország mintegy 26.000 magánfőzőjét, hogy magas alkoholtartalmú pálinkakészleteikkel ellenszolgáltatás nélkül segítsenek a környezetükben élőknek.

Majd’ elfeledett gyümölcsfajtáknak viszik hírét

Alighanem sokan vannak azok, akik számára feladná a leckét, ha ötnél több almafajtát kellene felsorolniuk, éppen ezért elgondolkodtató a tény: az Őrségben majd’ 200 található belőlük, ugyanakkor körte-, vagy éppen cseresznyefajból sincs híján a térség. Ezen hagyományos fajták megőrzése, népszerűsítése és szaporítása hosszú évek óta kiemelt feladata az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnak.