Back to top

Gyümölcs ágazat: a termesztőtől a kutatóig egy nyelvet kell beszélni

Olyan szakértőkre van szükség, akik megértik a gyümölcstermesztők problémáit, közvetítik a tudományos kutatók és a háttéripari cégek felé, valamint lefordítják és kommunikálják a válaszokat. Így az információk körbeérnek, és mindenki egy nyelven beszél. Ezzel a céllal szervezett szakmai konferenciát a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit (MKSZN) Kft. és a Tész-Ész Nonprofit Kft. Érd-Elvirán.

Mint a rendezvény végén egy hozzászóló összefoglalta, a szervezés jól sikerült, hiszen alapkutatásról, gyakorlati problémákról és technológiai javaslatokról is szó esett.

Virágzó almaültetvény
Virágzó almaültetvény
Fotó: Horváth Csilla
A gyümölcsösök életét meghatározza az ültetési anyag egészsége, aztán még meg kell küzdeni régi és új betegségekkel, állati kártevőkkel, tápanyag-szolgáltatási zavarokkal, környezeti stresszel, sorolta a lehetséges buktatókat Makay Miklós, a rendezvény fő szervezője. Faiskolásként a „hozott” betegségekkel és azok megelőzésének lehetőségeivel foglalkozott előadásában. Ezek lehetnek baktériumos, vírusos vagy fitoplazmás betegségek, közös jellemzőjük, hogy kémiai szerekkel nem leküzdhetők, és a fák leromlásával, gyakran gyors pusztulásával járnak.

Megelőzni még a faiskolában kell a fertőzést, amihez megfelelő vírusdiagnosztika és mentesítési módszerek szükségesek.

Ma a fajtafenntartó felelős a vírusmentességért.

Hazánk élen járt a gyümölcs és a szőlő vírusainak kutatásában és az 1970-es évek végén kialakított vírusmentesítési rendszer nemzetközi elismerést váltott ki. Alapja a jól kidolgozott vírusdiagnosztika volt, aminek a korszerű módszereit Kölber Mária vezette be, ma pedig Várallyay Éva már a negyedik generációs módszerekkel kutatja a hazai vírusokat.

A vírusos betegségeket még a faiskolában kell kiszürni
A vírusos betegségeket még a faiskolában kell kiszürni
Uniós csatlakozásunk óta kevesebb vírusra kell tesztelni a szaporítóanyagot a 14/2017. FM-rendelet szerint, ami a legutóbbi uniós előírásoknak megfelelő hazai jogszabály. Folyamatosan, nagy számban érkezik hazánkba külföldi ültetési anyag.

Az MKSZN Kft. vírus- és baktériumdiagnosztikai laboratóriumot szerelt föl Érd-Elvirán, elsősorban a saját faiskolai állományuk rendszeres szűrésére, az oltással átvihető betegségek megállítására.

Szabad kapacitásukat a termékfejlesztés támogatására, tesztelési megbízások teljesítésére és gyümölcstermesztési szaktanácsadás laboratóriumi támogatására szeretnék használni. A most alakuló szakértői csoportba termesztőket, faiskolásokat, innovatív cégeket is várnak, hogy teljes körű választ adhassanak a fölmerülő problémákra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.