Back to top

Gyümölcs ágazat: a termesztőtől a kutatóig egy nyelvet kell beszélni

Olyan szakértőkre van szükség, akik megértik a gyümölcstermesztők problémáit, közvetítik a tudományos kutatók és a háttéripari cégek felé, valamint lefordítják és kommunikálják a válaszokat. Így az információk körbeérnek, és mindenki egy nyelven beszél. Ezzel a céllal szervezett szakmai konferenciát a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit (MKSZN) Kft. és a Tész-Ész Nonprofit Kft. Érd-Elvirán.

Mint a rendezvény végén egy hozzászóló összefoglalta, a szervezés jól sikerült, hiszen alapkutatásról, gyakorlati problémákról és technológiai javaslatokról is szó esett.

Virágzó almaültetvény
Fotó: Horváth Csilla
A gyümölcsösök életét meghatározza az ültetési anyag egészsége, aztán még meg kell küzdeni régi és új betegségekkel, állati kártevőkkel, tápanyag-szolgáltatási zavarokkal, környezeti stresszel, sorolta a lehetséges buktatókat Makay Miklós, a rendezvény fő szervezője. Faiskolásként a „hozott” betegségekkel és azok megelőzésének lehetőségeivel foglalkozott előadásában. Ezek lehetnek baktériumos, vírusos vagy fitoplazmás betegségek, közös jellemzőjük, hogy kémiai szerekkel nem leküzdhetők, és a fák leromlásával, gyakran gyors pusztulásával járnak.

Megelőzni még a faiskolában kell a fertőzést, amihez megfelelő vírusdiagnosztika és mentesítési módszerek szükségesek.

Ma a fajtafenntartó felelős a vírusmentességért.

Hazánk élen járt a gyümölcs és a szőlő vírusainak kutatásában és az 1970-es évek végén kialakított vírusmentesítési rendszer nemzetközi elismerést váltott ki. Alapja a jól kidolgozott vírusdiagnosztika volt, aminek a korszerű módszereit Kölber Mária vezette be, ma pedig Várallyay Éva már a negyedik generációs módszerekkel kutatja a hazai vírusokat.

A vírusos betegségeket még a faiskolában kell kiszürni
Uniós csatlakozásunk óta kevesebb vírusra kell tesztelni a szaporítóanyagot a 14/2017. FM-rendelet szerint, ami a legutóbbi uniós előírásoknak megfelelő hazai jogszabály. Folyamatosan, nagy számban érkezik hazánkba külföldi ültetési anyag.

Az MKSZN Kft. vírus- és baktériumdiagnosztikai laboratóriumot szerelt föl Érd-Elvirán, elsősorban a saját faiskolai állományuk rendszeres szűrésére, az oltással átvihető betegségek megállítására.

Szabad kapacitásukat a termékfejlesztés támogatására, tesztelési megbízások teljesítésére és gyümölcstermesztési szaktanácsadás laboratóriumi támogatására szeretnék használni. A most alakuló szakértői csoportba termesztőket, faiskolásokat, innovatív cégeket is várnak, hogy teljes körű választ adhassanak a fölmerülő problémákra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Napfényben minden szebb

A sok fény és a langyos levegő előcsalogatja a növényeket a kertben, szinte hallani a zsizsegést, a tavaszi záporok után a fű növekedését, szirmaikat bontják a virágok és a rügyekből kipattannak a levelek. Napfényben zöldebb a fű, színesebbek a virágok, illatosabb a kerti levegő, hangosabb a madárdal és a hangulatunk is nagyszerű.

Nielsen: megkezdődött a kiskereskedelem konszolidációja

Megkezdődött a kiskereskedelem konszolidációja, ezt támasztja alá, hogy március 23. és 29. között a hiper-, szupermarketekben és drogériákban az élelmiszerek és vegyi áruk forgalma 39 milliárd forintot tett ki, ami csupán 4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nielsen piackutató kedden az MTI-vel.

Elkezdődött a 2020-as spárgaszezon

Bár jelenleg a világot a koronavírus-járvány foglalkoztatja, időközben a német spárgaszezon startpisztolya is eldördült. Ebben az évben a termelők különleges kihívásokkal szembesülnek – részletezi a gyümölcs- és zöldségágazat szakmai szervezeteit összefogó BVEO.

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

KSH: márciusban 3,9 százalékkal nőttek az árak

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Virág? Pénzkidobás!

Dél-Koreában minden megvan, ami magas virágfogyasztást indokolna – ám mégsem magas a fogyasztás. A virágzó ázsiai ország körülbelül 52 millió lakosa szeret pénzt költeni luxustermékekre, a virágra kiadott pénzt viszont pazarlásnak tartják.

Talajdúsító papírhulladékból

A talaj szerkezetének javítására irányuló kutatásokat végez a lengyelországi Opole Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég: papírgyárakban keletkező hulladékokból terveznek talajdúsító keveréket készíteni.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

Növények: mi függünk tőlük, és nem fordítva, egy-null oda

A kijárási korlátozás okozta stressz csökkentésére, sorra jelennek meg vicces mémek az interneten. Az egyik arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bezártságában elkezd a növényeihez beszélni, az még nem gond. Akkor kell pszichiáter segítségét kérni, ha azok válaszolnak is.