0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A koronavírus első gazdasági „áldozatai” a kisebb vállalkozások

A személyes, családi tragédiák árnyékában nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a mostani koronavírus járvány hosszú távú gazdasági következményekkel is járhat. Kínában a kis- és középvállalkozások már most a fennmaradásért küzdenek.

Az elmúlt hetekben a hírfolyamok vezető szereplője a koronavírus, melyről – sok hiteles tudósítás mellett – számos tévhit is terjeng.

A téma kellően nyomasztó, így aki gyorsan képbe akar kerülni, hogy mivel is állunk szemben, ám nem szeretne egyik pánikból a másikba esni, annak ajánljuk figyelmébe Simanovszky Zoltán, azaz a Zállatorvos összefoglalóját, aki már az alábbi videó elején leszögezi, hogy nem „a koronavírusról”, hanem egy koronavírusról van szó a sok közül, melynek hivatalos neve COVID-19.

youtube://v/j0RijCfdlGE

Simanovszky Zoltán is felveti videójában, hogy bár súlyosabb a helyzet egy sima influenzajárványnál, nem túlzás-e karanténok kialakítása, teljes városok, országrészek lezárása.

A vírus megfékezésének célja elsősorban természetesen az emberi élet védelme, ám a világjárvány megelőzése azért is prioritás, mert a kereskedelem és a termelés akadozása nem csak ellátási gondokhoz vezethet, de sokak megélhetését is veszélyezteti.

A Reuters híradása szerint:

Kínában a kis- és középvállalkozások már most komoly problémákkal állnak szemben. Az ellátási lánc minden szintjén jelentkeznek a gondok.

Nem jutnak elég, vagy megfelelő minőségű nyersanyaghoz, a lánc közvetlen kapcsolatban álló szereplői között fizetési gondok léptek fel, melyek már befolyásolják a cégek működését. Sok kínai kkv nem képes teljesíteni vállalásait, nem tudják leszállítani időben a termékeket,

míg más cégek azzal szembesülnek, hogy sorra mondják le partnereik a megrendeléseiket.

A kínai kereskedelmi minisztérium felmérése szerint a 7000 külkereskedelemben érdekelt cég több mint 90 százalékát érintik a kitörés miatt fellépő munkaerő, logisztikai és finanszírozási nehézségek.

Li Xingqian, a minisztérium külkereskedelmi osztályának igazgatója szerint ezeknek a vállalkozásoknak azonnali exporthitel-biztosítást kell nyújtani, különben a lemondott, késleltetett megrendelések ellehetetlenítik a cégeket.

Li továbbá hozzátette, hogy a minisztérium a kezdeti támogatáson túl, a jövőben további anyagi segítségnyújtást is tervez, hogy enyhítsék a bajba jutott vállalkozások problémáit, de ezen terveiket már nem részletezte.

A kínai vezetés a kezdeti nehézségek ellenére úgy gondolja, hogy a koronavírus kitörésének az ellátási láncokra és az ipari termelésre gyakorolt hatása átmeneti. Zong Changqing a minisztérium külföldi befektetési osztályának igazgatója elmondta:

– A külföldi cégek jellemzően folytatják beruházásaikat a térségben, a termelés pedig a vírus visszaszorítása után gyorsan helyre fog állni.

Kína meg fogja őrizni globális helyét az ellátási láncban és az ipari termelésben egyaránt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/esmmagazine.com/Reuters
Mizsei Károly
Mizsei Károly
teszt munka
teszt elismerés