Back to top

Nagy erőkkel segítik a fiatal gazdák boldogulását

„Egy új korszak küszöbén” – e címmel szervezte meg a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) 2020-as Fiatal Gazda Konferenciáját, mely előadásainak témáit tekintve az agráriumot érintő gazdasági és a technológiai változásokra fókuszált, szem előtt tartva a tényt, hogy az EU támogatási ciklusának utolsó évében járunk.

A budapesti rendezvényt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára nyitotta meg, előadásával egyfajta összefoglalót adva a következő időszak agráriumát jellemző legfőbb témákról. Mint mondta, a következő éveket a stabilitásra, illetve a megújulás elősegítésére irányuló törekvések alapjaiban határozzák majd meg. „Az ágazat szereplői rengeteg szabály gyűrűjében próbálnak talpon maradni és előbbre lépni, éppen ezért a szabályozással kapcsolatos kérdések alapvető fontosságúak” - magyarázta az államtitkár, aki ennek kapcsán emlékeztetett: az Országgyűlés tavaly elfogadott egy, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvénytervezetet, mely teljesen megújuló szemléletet követve nyit új lehetőségeket a magyar mezőgazdasági szereplő számára. Hasonló lépések várhatók a földdel összefüggő szabályrendszerek esetében is.

„Felszámoljuk a birtokpolitikában évtizedek óta jelen lévő, versenyképességet gátló béklyókat. Ehhez elkészült egy szabályozó rendszer, melyet reményeink szerint tavasszal el is fogad majd az Országgyűlés”

– folytatta Feldman Zsolt. Emellett beszélt arról is, hogy az agráradózás megreformálására is nagy hangsúlyt fektetnek: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve dolgoznak egy korszerű szabályrendszer kidolgozásán, mely egyszerűbb, érthetőbb és „tisztább” viszonyrendszert ad majd. Az államtitkár emlékeztette a hallgatóságot arra is, hogy tavaly mintegy 800 milliárdnyi agrártámogatást fizetettek ki, illetve elmondta azt is, hogy 2014 és 2020 között 200 milliárd forint értékben születtek támogató döntések beruházási projektekhez – jelentős részben élelmiszerfeldolgozás, állattenyésztés s a többi közt kertészet területen – kapcsolódóan.

Ezek többségének megvalósítása jelenleg zajlik. „A bankok közreműködésével a hitelek mögé 80%-os kamattámogatást tudtunk adni annak érdekében, hogy ösztönözzük a további fejlesztéseket és beruházásokat. Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy az Európai Unió 2021 utáni közös agrárpolitikája számos szakmai kihívást jelent majd gazdálkodói és programalkotói szempontból is.

Szavai szerint, ha 20%-nál nagyobb mértékben csökkennek az agrártámogatások, illetve érvénybe lépnek a megemelt környezetvédelmi többletköltségek, az távolról sem jelentene ideális helyzetet, éppen ezért fontos célja a költségvetésről szóló megállapodásnak a versenyképesség és a fenntarthatóság egyensúlyának megtalálása.

A rendezvény megnyitóján Süle Katalin, a NAK alelnöke is felszólalt. A többi közt elmondta, a kamra kiemelt feladata, hogy segítse a tudás- és információátadást, éppen ezért

2018-tól kezdődően együttműködnek az Agrya-val – a többi közt fiatal gazdákat tömörítő klubokat hoztak létre, illetve segítenek.

Mindemellett örömének adott hangot, miszerint több szektorban – például a húsmarha-, illetve kecsketenyésztők körében – is egyértelműen emelkedik a fiatal gazdák száma. Hozzátette, a jövő gazdanemzedéke versenyképességének erősítése érdekében az Agrárminisztériummal együttműködve igyekszenek mindent megtenni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

Minden megyében agrárkoordinációs munkacsoportok segítik a gazdálkodókat és az élelmiszeripart

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minden megyében Megyei Agrárkoordinációs Munkacsoportot hoz létre – a gazdálkodók, az élelmiszer-előállítók és -feldolgozók, valamint az őket kiszolgáló beszállítók, szolgáltatók és a kereskedelem operatív együttműködést támogatandó.

A mezőgazdasági munkákat nem akadályozza a kijárási korlátozás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a mezőgazdaságban tevékenykedők figyelmét arra, hogy a 2020. március 28-ától érvényes kijárási korlátozások – a kamara kérésének megfelelően – lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A mezőgazdasági és halászati ágazat megsegítéséről tárgyaltak az uniós vezetők

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről.

Az agrártámogatások kifizetésével segíti az Agrárminisztérium a gazdálkodókat

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.

A MAGOSZ és a NAK a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének online aláírására buzdít

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) továbbra is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.

NAK: új digitális megoldások fejlesztése az agrárium hatékonyságának növeléséért

A nagyvállalatok és innovatív agrár startupok együttműködéseit segítette elő az első hazai agrár startup program, a NAK TechLab. A mezőgazdaság digitalizációjával a szektor versenyképességét növelhetik az innovatív megoldások, a programban résztvevő cégek pedig a fejlesztések piacra lépését segítik.

Hungarikumpályázat nyílt összesen 230 milliós kerettel

A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására 230 millió forintos kerettel pályázatot hirdetett az Agrárminisztérium.