Back to top

Védett lesz a zerge Romániában

A román Környezetvédelmi Minisztérium februári sajtótájékoztatóján a mezei pacsirta és a zerge védetté nyilvánításáról volt szó. Eddig Románia mindkét emblematikus faját korlátozás nélkül lehetett vadászni (mezei pacsirta Románia nemzeti szimbóluma), azonban mostantól életbe lépő védettsége közvetve a magyar vadászokat is érintheti.

Bár az énekesmadarak vadászata hazánkból és több közép-európai országból jó ideje kiveszett, Romániában és egyes mediterrán országokban mai napig vadászhatóak, főként olasz vendégvadászok kedvéért. A román kormány az mezeipacsirta-állomány csökkenésével és nemzeti szimbólumukkal támasztja alá a faj védetté nyilvánítását. A kérdés az, hogy a mezei pacsirta indokolt védelme a zergevadászat betiltását miért indukálja, eredményezi.

Egyes vélemények szerint a zergeállomány védettsége indokolatlan.

A felmérések szerint 2005-ben, amikor a faj vadászati moratóriumot kapott, több mint 6700 egyedet számoltak, majd 2007-ben a védelmet feloldották – mondván, az optimális létszám 6174 példány.

Vadászhatósága alatt (az elmúlt 12 évben) tavaly a zergeállomány több mint 8100 egyedre nőtt.

Azonban tavaly egy petíciós portálon került először említésre a zerge vadászatának korlátozása. Akkor a 2019/2020-as vadászati idényre szerették volna ezt bevezetni – 609 egyed elejtésére szabtak határt.

A jelenlegi döntés értelmében a zerge védettsége a fajra nézve, illetve a környezetében élő vadvilágra is további negatív hatásokat eredményezhet.

Példaként az Alpok egyes állami erdészetek kezelésében lévő területein oly mértékű a zergék által okozott vadkár, hogy állományának gyérítését idényen kívül is végre kell hajtani. Emellett a megnövekedett állománysűrűség következtében könnyebben felütheti a fejét valamilyen betegség.

Nem utolsó sorban nem mehetünk el amellett sem, hogy a zerge vadászatából befolyó jövedelem milyen mértékben érinti meg a vadászati társaságok, annak fényében, hogy több nagyragadozó fajjal szemben szintén vadászati tilalmat határozott meg Románia. Egy újabb bevételkiesés csak tovább ronthatja a vadászatra jogosultak esélyeit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

#maradjotthon: élet az erkélyen

A cím olvastán talán erkélyszépítési vagy berendezési tanácsokat várnak, én inkább a saját erkélyünk benépesítéséről írok. Nem csak a macskáink szeretnek kint időzni, napozgatni erkélyen, más állatoknak is otthont ad.

Kittenberger emlékerdő a Börzsönyben

Az Ipoly Erdő Zrt. fontos szerepet vállal a Börzsönyhöz erősen kötődő, nemzetközi hírű vadász és Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán emlékezetének, szellemi örökségének gondozásában. A jövőre megrendezendő Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás programjának részeként és annak támogatásával, a társaság egy hektár területen emlékerdőt létesít Kismaros térségében.

NAK: a vadkárok megelőzéséhez a gazdák és a vadászok szoros együttműködése szükséges

Kezdődik a napokban a vadkároknak egyik leginkább kitett kultúra, a kukorica vetése, ezért a vadkárelhárítások megtervezéséhez, hatékony kivitelezéséhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet szorgalmazza a gazdák és a vadászatra jogosultak szoros együttműködését.

Kimagasló eredménnyel zárt a Zala megyei vadászágazat, az idei kilátások azonban romlottak

A Zala megyei vadgazdálkodók az elmúlt évtized legmagasabb eredményét érték el, mintegy 429 millió forint nyereséggel zárták a 2019/2020-as vadászati évet február végén, az idei kilátásokat azonban rontja, hogy a koronavírus-járvány nyomán elmaradnak a külföldi vadászok.

A karantén hatása: az állatok kezdik "meghódítani" a világ városait 

A világ számos országában arra kérik az embereket, ne hagyják el otthonukat, ezzel is próbálják megakadályozni a koronavírus terjedését. Sokkal kevesebb ember van az utcákon, és közben egyre több állat merészkedik elő.

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.

Legendás Kerecsen

A kerecsensólyom mindig is kiemelt szerepet játszott mondavilágunkban, történelmünkben. Népünk vezetői szívesen választották erejük, hatalmuk jelképévé, Géza fejedelem koráig a magyarok hadi jelvényeként is szolgált. Az elbeszélések szerint Attila pajzsát is ez a ragadozó madár díszítette.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható következményeket Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke foglalta össze a szervezet holnapján.

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.