0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bálint gazda tanácsai

Kertünkben kinyílt az első hóvirág. De ez csak előőrse a március elején időszerű fehér virágszőnyegnek. Nem is olyan régen még a tölgy- és bükkerdőkben gyűjtötték ezeket a virágokat, amelyek ma már védelmet kaptak, és megszűnt a kis hóvirágcsokrok utcai árusítása.

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2020/5-6 számában olvashat

Azt hittem, hogy a bezártság nagyobb megpróbáltatást jelent a számomra, hiszen heteken keresztül ki se léptem a kertünk kapuján. Gyerekkorom óta életvitelem fontos része volt a kert ápolása. Most is meggyőződtem arról, hogy milyen nagyszerű kikapcsolódás ez az ember számára.

Gyümölcsfák és beporzók

Visszaemlékszem arra az egy hónappal ezelőtti napra, amikor az ablakunk előtt álló virágzó cseresznyefa egyik ágát magamhoz húztam és megpróbáltam megítélni, hogy milyen cseresznyetermésre számíthatunk.

Sajnálattal kellett megállapítanom, hogy szinte teljesen hiányoznak a megporzó rovarok.

Nem repkednek a darazsak, a poszméhek és egy-egy pillangót is csak elvétve lehet látni, mézelő méhek pedig a környéken sincsenek.

Ezért kellene ültetéskor olyan gyümölcsfák csemetéjét választani, amelyek öntermékenyek.

De a magam tapasztalatai alapján örülnék annak, ha közelünkben létezne egy méhészet, amelynek szorgos lakói nagy biztonsággal termékenyítenék meg a kertekben termesztett növényeket.

Még nem tudom, hogy milyen időjárás következik, de nagy szükség volna néhány bő vizű májusi esőre. A kertek talaja a csapadékhiányos téli és kora tavaszi hónapokban mélyen kiszáradt, ezért egyértelműen meg lehet állapítani, hogy biztonságosan és gazdaságosan csak rendszeres öntözéssel, és a csapadékvíz gyűjtésével lehet kertészkedni.

Jöhet a második szakasz

Magaságyunkban már növekszenek a fejes saláta és a korai karalábé palántái, kikelt a hónapos retek, a sárgarépa és a metélőpetrezselyem is. Érdemes máris előkészülni a kifejlett növények felhasználására és nem késlekedni a következő, nyári ciklussal, amely alacsony növésű paradicsom, paprika, cukkini, brokkoli lehet.

Tessék edényben előnevelt palántákat vásárolni, mert azok az átültetés stresszhatását kevésbé érzik meg, tehát gyorsabban és erőteljesebben növekednek és jobb, több termést várhatunk tőlük.

Most érdemes rövid tenyészidejű csemegekukoricát vetni, mert bár ez a növény nagyobb tenyészterületet igényel, de azt a megfelelő időben letört csöveivel sokszorosan meghálálja.

Rózsák és cserebogarak

Ebben az időben nagy figyelemmel kell kísérni a rózsabokrokat, mert többféle gombabetegség és kártevő is fenyegeti őket. Ezek megelőzésére ajánlatos olyan, kiskerti felhasználásra is engedélyezett szerekkel permetezni, amelyek a kártevők ellen biztos védelmet nyújtanak.

Az idei évben számítanunk kell a májusi cserebogarak nagyobb mértékű rajzására is.

Ezek ellen nincs hatékony növényvédő szer, de a fák ágainak hajnali rázogatásával – amikor az ágakon megtelepedett cserebogarak még dermedtek – jó eredményt érhetünk el, feltéve, hogy a földről összegyűjtött bogarakat meg is semmisítjük.

Szedjük a pongyolapitypangot

A korszerű kertek egyik igen értékes zöldsége a spárga, halványított és zöld változata ismeretes. A kertekben leginkább zöldspárgát ajánlott ültetni, aminek az ideje most következett el. A zöldspárga termelése egyszerűbb és keve-sebb munkával jár, mint a bakhát alatt termelt halványított spárgáé. Fogyasztásának csúcspontja éppen ezekben a hetekben van.

Nagy figyelmet kell fordítani most a kerti gyepre is, ami a csapadékban szegény hónapokat nagyon megsínylette.

A pázsit öntözésének megkezdésével nem szabad késlekedni és figyelmet kell fordítani a fűfélék tövei között feltörő kétszikű gyomokra is. Ezek között a legtöbb gondot a pongyolapitypang, vagyis a gyermekláncfű okozza, vastag, húsos, áttelelő gyökértörzseiből széles levelek és rengeteg magot érlelő, sárga virágok fejlődnek.

A nagy levelek kifejlődve a talajra fekszenek és foltokban kipusztítják az alattuk levő fűtöveket.

Soha el nem felejthető emlékem, hogy egyszer éppen ebben a tavaszi hónapban volt alkalmam a Tihanyi-félsziget tisztásán Illyés Gyulával, az országos hírű költővel és íróval találkozni, aki éppen pitypangleveleket gyűjtött és kérdésemre azt válaszolta, hogy a Párizsban töltött hónapjaira emlékezteti őt a levelekből készített, igen kellemes zamatú saláta. Természetesen örömmel segítettem neki, hogy minél gazdagabb zsákmánnyal térhessen haza a félsziget csúcsán levő villájába.

Minden kertészkedő barátunknak kedvező időjárást, jó egészséget és sikeres munkát kíván: Bálint Gazda

Forrás: Kertbarát Magazin