Back to top

Bálint gazda tanácsai

Kertünkben kinyílt az első hóvirág. De ez csak előőrse a március elején időszerű fehér virágszőnyegnek. Nem is olyan régen még a tölgy- és bükkerdőkben gyűjtötték ezeket a virágokat, amelyek ma már védelmet kaptak, és megszűnt a kis hóvirágcsokrok utcai árusítása.

A hóvirágról azonban nem mondhatunk le, és van lehetőség arra, hogy a kiskertekben megtelepedjen.

A hagymákat akkor kell elültetni, amikor a növény levelei barnulni kezdenek.

Ez azt jelenti, hogy a hagymák szaporításra alkalmasak. A kertben lehetőleg napos, szélvédett helyet keressenek számukra és 15-20 cm mélyre ültessék el, jövő tavasszal már gyönyörködhetnek fehér virágaikban.

Gondoskodjunk az öntözésről

A globális fölmelegedés következtében a rendszeres és szakszerű öntözés lesz a biztosítéka a jó terméseknek.

Ahol még nincs öntözőrendszer, ott ne sajnálják a költségeket a talajba fektetett öntözőcsövek és szórófejek beépítésére.

Ennek most van itt az ideje, mert számítani kell arra, hogy csapadék hiányában már a magvetés és a palántázás idején szükség lesz az öntözésre.

Most kell megtervezni

A tél vége felé közeledve időszerűvé válik a virágágyak megtervezése. Előtérbe kerülnek a szárazságot jobban tűrő pozsgás levelű dísznövények, illetve a különböző díszfüvek.

Nagyobb szerepet kaphatnak az évelő virágok, például a hortenzia, a lángvirág, a hagymás, gumós, gyöktörzses virágok, például a kardvirág, a nőszirom stb.

A védett, fagymentes helyen (fűtetlen helyiség, pince, növényház) teleltetett cserepes növények átültetése most a legalkalmasabb nagyobb edénybe, friss kerti földbe.

Ajánlatos megkezdeni az ablakpárkányokra kerülő virágládák növényanyagának megtervezését, bár általános szokássá vált az, hogy a házak ablakait díszítő ládákat muskátlival ültetik be. Erre azonban számos egyéb nyári virág palántái is alkalmasak. A petúniák új változatai színesebbé, vidámabbá teszik a környezetünket. Többeknek okoz gondot a kevésbé napfényes, északi és északkeleti fekvésű ablakok virágládáinak beültetése. Számos olyan egynyári dísznövényünk van (pl. lobélia), amely az ilyen körülmények között is gazdagon virágzik. Az északi fekvésű virágládákat borostyánnal ültessék be.

Új zöldségfajták

A családi kertben részesítsék előnyben azokat a zöldségféléket, amelyeket a családtagok kedvelnek. Ezek közül is azokat a fajtákat szaporítsák, amelyek nem foglalnak el túlságosan nagy területet.

Ezért nem szokásos a görög- és sárgadinnyét, valamint a tökféléket termelni. Nagy előrelépés történt a palánták használatában is: a korábbi években szabad gyökerű palántákat ültettek, de mostanra az üzemi palántanevelés olyan eredményeket ért el, hogy érdemesebb lett szinte valamennyi zöldségnövényt edényes palántával termeszteni. Azoknak nem kell az átültetés stresszhatását elszenvedni, ezért a fejlődésük nem szakad meg az ültetésnél, folyamatosan erőteljesebben fejlődnek és több, értékesebb termést várhatunk tőlük.

Ne ragaszkodjanak kizárólag a megszokott növényekhez, termesszenek cukkinit, brokkolit, különböző színű salátaféléket is.

Törpe gyümölcsfák

A szabadföldi munkára alkalmas órákat használják föl az idős gyümölcsfák törzsének és vastag tartóágainak gondozására. A szakkereskedelemben beszerezhető nyeles kaparóvassal el lehet távolítani a felváló kéregpikkelyeket és a kisebb repedéseket.

Az idős fák törzséből, tövéből és gyökereiből kinőtt sarjakat tőből kell kimetszeni, azok ugyanis a vegetációs idő alatt nagyon gyorsan fejlődnek, sok vizet és tápanyagot, fényt vesznek el a gyümölcsfa termésérlelő többi részétől.

Ezért a gyümölcstermelés technikája abban az irányban fejlődik, hogy minél több, kevés helyet foglaló és gyorsan termőre forduló törpe fákat ültessenek.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2020/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, április 2-án levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani. A Copa & Cogeca kivételes intézkedéseket és az operatív programok igazgatási, irányítási szabályainak kiigazítását kéri.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”

Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re nőtt.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán 40-40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.