Back to top

Határ menti szőlőhegyek várják a turistákat

Elnéptelenedő, funkcióját vesztett kis présházak, pincék, szőlők turisztikai hasznosításán dolgoznak a Weinidylle bor élményrégió osztrák és magyar résztvevői. Uniós segítséggel igyekeznek megmutatni a szőlőhegyek békés világát, hagyományait. Az Interreg Ausztria-Magyarország együttműködési program keretében közel egymillió euróból lehet turisztikai célú fejlesztésbe vonni a két határ menti régió tradicionális borospincéit.

A projekt résztvevői a Naturpark in der Weinidylle, a már 35 éves Hegypásztor Kör és a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület.

Valaha önellátásra és pihenésre, baráti eszmecserékre használták a pincéket, a szőlőhegyi tevékenység menedék is volt a családoknak a mindennapokból, mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt, a térség parlamenti képviselője a projektet bemutató sajtótájékoztatón. Ezek a kis szőlők és pincék a táj részei, biztosítják a mezőgazdasági növények biodiverzitását is. A FAO szerint az utóbbi évszázadban a termesztett növényfajták háromnegyedét elvesztettük. Osztrák szomszédaink már fölismerték ezt a veszélyt és derogációt kértek a burgerlandi direkttermő szőlőfajtákra, amelyek a határ innenső oldalán is nagy számban megtalálhatók.

A tájképet meghatározó pincéknek azonban új funkciót kell találni, újra életre kelteni a szőlőhegyeket.

Az Agrárminisztérium öt év alatt ötmilliárd forintot költ az úgynevezett zártkertek felélesztésére, utak, víznyerő helyek építésére, a villany bevezetésére. Magyarországon 200 ezer hektár zártkert van, 1,1 millió parcellán, és eddig 450 nyertes pályázat segíti az infrastruktúrájuk fejlesztését.

Fotó: naturparkok.hu
A Vasi Hegyhát-Rábamente területén a mostani projekt keretében 10 szőlőhegy épületeit mérték föl és írták le, 23 tulajdonos pedig nyitott arra, hogy pinceapartmanná fejlessze az épületét, tudtuk meg Zágorhidi Czigány Ákostól, az egyesület vezetőjétől. Beruházásra nem tud támogatást adni a projekt, de az elkészült szálláshelyek promóciójára, programok, kiadványok fejlesztésére igen.

Oszkón információs pontot hoznak létre, térkép és osztrák-magyar közös honlap segíti a turisták eligazodását a környéken. Képzéseket tartanak a vendégfogadóknak borászatról, gasztronómiáról, kommunikációról és rendezvényszervezésről. Olyan határon átnyúló élményrégió kialakítása a cél, ahol a helyi értékekre nyitott látogatókat a vidéki életre jellemző természetességgel fogadják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.