Back to top

Pórul járnak, akik szarvast szelídítenek

Gyönyörűek a szarvasok, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy vadon élő állatok. Ha finom étellel szelídítjük őket, nekik és magunknak is árthatunk.

A Coloradoi Park és Vadvilág Szolgálat (CPW) munkatársai két helyi lakos ellen feljelentést tettek, mert azok étellel az otthonukba csalogatták a szarvasokat, ezt videóra is vették.

 

Az egyik háztulajdonos rendszeresen az udvarában etette a szarvasokat, akik már futottak hozzá, amikor meglátták. A másik lakos egy hölgy, aki a nappalijába is becsalogatta az állatot egy szelet kenyérrel. A szarvas nyomában több őz is haladt a bejárat felé. A kenyéren kívül még almát, répát és más rágcsálnivalót adott nekik több alkalommal is.

A környéken gyakori jelenség a nagyvadak etetése. Januárban még tizenkét másik ügyet regisztrált a szolgálat.

„Önző és etikátlan dolog a nagyvadak etetése. Véletlenül meg is ölhetjük ezeket az állatokat, arról nem is beszélve, hogy saját magunkat is veszélybe sodorhatjuk.”- mondta Mark Lamb, a szolgálat területi vezetője.

A vezető mindenkit óva int attól, hogy meg akarja szelídíteni a vadakat. Ha valaki egy állat társaságára vágyik, olyat válasszon, akit már háziasítottak, és a fejlődése során megtanult az emberrel együtt élni.

Coloradoban minden egyes szarvasetetésért pénzbeli büntetés jár. Alkalmanként száz dollárt (kb. 31 ezer forintot) kell fizetni, valamint a járulékos költségeket.

A szolgálat közleményben figyelmeztette a lakosságot, hogy tartózkodjon a nagyvadak etetésétől, nehogy megzavarják a természetes táplálkozási és vándorlási folyamataikat, vagy esetlegesen ragadozókat vonzanak a környékre. Ha gyönyörködni szeretnének bennük, tegyék azt egy biztonságos távolságról, anélkül hogy bármit is adnának nekik.

„Azzal, hogy a szarvasokat a kertünkbe szoktatjuk, a pumákat is a szomszédságba csalogatjuk.” - nyilatkozta a területi vezető.

A Coloradoi Park és Vadvilág Szolgálat (CPW) munkatársai mélyen elítélik azokat a lakosokat, akik étellel otthonukba csábították a szarvasokat. Értik mögötte a jó szándékot, de mindenkit arra kérnek, hagyjon fel ezzel. Hosszú távon az állatoknak és az embereknek sem tesz jót.

Forrás: 
foxnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Erdész hivatás egy életen át

A nagyon idős erdészeknek a hallgatásuk és tekintetük is teli van bölcselettel. Sok mindent láttak és tapasztaltak, és meg kell becsülni, ha ezeket a tanulságokat megosztják velünk. Szerencsénkre sikerült szóra bírni a 91 éves Olaszy Istvánt, a kiváló erdész szakembert.

Kapcsolj le: digitális térben zajlik idén a Föld Órája

A Föld Óráján minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, a fenntartható jövő és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Aktuális jogi kérdés: mi is az a „vis maior”, alkalmazható-e járvány idején?

Az elmúlt hetekben-napokban a világ egy olyan problémával szembesült, amihez csak kevés hasonló fordult elő az elmúlt évtizedekben. Magyarországon is vészhelyzet alakult ki, mely a mezőgazdaságban érdekelteket is érinti. Felmerül a kérdés, hogy ez a helyzet tekinthető-e ún. „vis maior”-nak. A vis maior régi római jogi fogalom, amit a mai jogrendszerek is átvettek, jelentése: ellenállhatatlan erő.

Valamit már sejtünk az aranysakálról

Az aranysakál térhódítása egyre komolyabb potenciális veszélyforrás a hazai vadfajfaunára. A vélhetőleg Horvátországból eredő új „bevándorlásuknak” köszönhető, hogy a ’90-es években a Dráva menti déli határvidéken szaporodó példányokat véltek megfigyelni. Azóta állandó állományuk alakult ki az ország déli megyéiben, de mára már az ország minden térségéből beszámoltak jelenlétükről.

ASP: a vadaskertek űzött vadja lett a vaddisznó

Az afrikai sertéspestis továbbra is jelentős gazdasági és vadgazdálkodási problémát okoz hazánkban, és egyelőre úgy tűnik a vadászatra jogosultak intézkedései nem elégségesek a kór megfékezésére. Ennek értelmében az országos főállatorvos új határozatot hozott az ASP féken tartására, amely intézkedések drasztikus lépéseket hordoznak magukkal.

"Önképző" növényhatározó applikációk

A mobiltelefonok a telefonálás mellett már rengeteg más dolgot is tudnak. Fényképezőgépként, diktafonként, rádióként, útvonaltervezőként, zseblámpaként, zenelejátszóként, sőt akár vérnyomásmérőként is használhatjuk őket, és még számos más eszközt is helyettesítenek. Miért ne használhatnánk növényhatározásra is telefonunkat?