Back to top

Félnek az olasz zöldségtől, mint a tűztől: sem leszedni, sem megvenni nem merik

Nincs joguk plusz tanúsítványt kérni a külföldi élelmiszer-kiskereskedelmi láncoknak, gyanús, hogy az egész csak a spekulációt szolgálja, zöldséggel-gyümölccsel, illetve csomagolóanyaggal ugyanis nem terjed a koronavírus – írta a miniszterelnöknek és az egészségügy-miniszternek címzett levelében Teresa Bellanova olasz agrárminiszter.

Fotó: Pixabay
Mint az Italiafruit News híradását idézve a fruchthandel.de portál beszámol róla, Teresa Bellanova levélben tájékoztatta Giuseppe Conte miniszterelnököt, illetve Roberto Speranza egészségügy-minisztert, hogy mely pontokon sújtja a zöldség-gyümölcs ágazatot – beleértve a logisztikai hátteret is – a koronavírus olaszországi terjedése. Legfőképpen azt sérelmezi, hogy a külföldi élelmiszerkereskedelmi láncok és hatóságok plusz garanciákat kérnek a termékek fertőzésmentességére vonatkozóan. Ezenkívül

számos élelmiszerlánc érezhetően tartózkodni kezdett az olasz áruk vásárlásától

– az olasz agrárminiszter szerint gyanús, hogy csak az árcsökkentésre spekulálnak a külföldi vevők.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy

bár azonnal szükség lenne egy csomó idénymunkásra, ők is elkerülik Olaszországot a fertőzéstől tartva.

„A plusz tanúsítványokra vonatkozó felszólításokat elfogadhatatlannak tartjuk, lévén, hogy sem a zöldség-gyümölcs, sem annak csomagolása nem hordozza a koronavírust” – hangsúlyozta Teresa Bellanova. (A kockázatelemzéssel, kockázatkezeléssel foglalkozó németországi állami intézmény aktuális állásfoglalása szerint valószínűtlen, hogy élelmiszer vagy más importált tárgy révén el lehet kapni az új koronavírust, ahogy a korábban ismert koronavírusok sem terjedtek élelmiszerrel, vagy száraz felület érintésével. Ezzel együtt a zöldségek-gyümölcsök mosását, illetve a rendszeres kézmosást mindenkinek erősen ajánlják.)

Az olasz agrárminiszter gyors cselekvésre kész „műveleti csoportot” hívott össze, hogy elejét vegyék egy esetleges exportblokádnak, valamint egyebek között

kidolgozzák, miként menthetik meg a súlyos veszteségektől a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat,

illetve szabályt alkossanak, hogy miként kell a meghiúsult kiállítások és más rendezvények részt (nem) vevőivel elszámolni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

A NAK javasolja a vendéglátóipari beszállítókra is kiterjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is. A kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett.

Elborzasztó körülmények egy sütőipari üzemben

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat – többek között penészes helyiségeket, eszközöket – tártak fel egy Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben november közepén a Nébih szakemberei. A sütőüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az általános szennyezettség, továbbá a jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.