Back to top

Félnek az olasz zöldségtől, mint a tűztől: sem leszedni, sem megvenni nem merik

Nincs joguk plusz tanúsítványt kérni a külföldi élelmiszer-kiskereskedelmi láncoknak, gyanús, hogy az egész csak a spekulációt szolgálja, zöldséggel-gyümölccsel, illetve csomagolóanyaggal ugyanis nem terjed a koronavírus – írta a miniszterelnöknek és az egészségügy-miniszternek címzett levelében Teresa Bellanova olasz agrárminiszter.

Fotó: Pixabay
Mint az Italiafruit News híradását idézve a fruchthandel.de portál beszámol róla, Teresa Bellanova levélben tájékoztatta Giuseppe Conte miniszterelnököt, illetve Roberto Speranza egészségügy-minisztert, hogy mely pontokon sújtja a zöldség-gyümölcs ágazatot – beleértve a logisztikai hátteret is – a koronavírus olaszországi terjedése. Legfőképpen azt sérelmezi, hogy a külföldi élelmiszerkereskedelmi láncok és hatóságok plusz garanciákat kérnek a termékek fertőzésmentességére vonatkozóan. Ezenkívül

számos élelmiszerlánc érezhetően tartózkodni kezdett az olasz áruk vásárlásától

– az olasz agrárminiszter szerint gyanús, hogy csak az árcsökkentésre spekulálnak a külföldi vevők.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy

bár azonnal szükség lenne egy csomó idénymunkásra, ők is elkerülik Olaszországot a fertőzéstől tartva.

„A plusz tanúsítványokra vonatkozó felszólításokat elfogadhatatlannak tartjuk, lévén, hogy sem a zöldség-gyümölcs, sem annak csomagolása nem hordozza a koronavírust” – hangsúlyozta Teresa Bellanova. (A kockázatelemzéssel, kockázatkezeléssel foglalkozó németországi állami intézmény aktuális állásfoglalása szerint valószínűtlen, hogy élelmiszer vagy más importált tárgy révén el lehet kapni az új koronavírust, ahogy a korábban ismert koronavírusok sem terjedtek élelmiszerrel, vagy száraz felület érintésével. Ezzel együtt a zöldségek-gyümölcsök mosását, illetve a rendszeres kézmosást mindenkinek erősen ajánlják.)

Az olasz agrárminiszter gyors cselekvésre kész „műveleti csoportot” hívott össze, hogy elejét vegyék egy esetleges exportblokádnak, valamint egyebek között

kidolgozzák, miként menthetik meg a súlyos veszteségektől a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat,

illetve szabályt alkossanak, hogy miként kell a meghiúsult kiállítások és más rendezvények részt (nem) vevőivel elszámolni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.