Back to top

Félnek az olasz zöldségtől, mint a tűztől: sem leszedni, sem megvenni nem merik

Nincs joguk plusz tanúsítványt kérni a külföldi élelmiszer-kiskereskedelmi láncoknak, gyanús, hogy az egész csak a spekulációt szolgálja, zöldséggel-gyümölccsel, illetve csomagolóanyaggal ugyanis nem terjed a koronavírus – írta a miniszterelnöknek és az egészségügy-miniszternek címzett levelében Teresa Bellanova olasz agrárminiszter.

Fotó: Pixabay
Mint az Italiafruit News híradását idézve a fruchthandel.de portál beszámol róla, Teresa Bellanova levélben tájékoztatta Giuseppe Conte miniszterelnököt, illetve Roberto Speranza egészségügy-minisztert, hogy mely pontokon sújtja a zöldség-gyümölcs ágazatot – beleértve a logisztikai hátteret is – a koronavírus olaszországi terjedése. Legfőképpen azt sérelmezi, hogy a külföldi élelmiszerkereskedelmi láncok és hatóságok plusz garanciákat kérnek a termékek fertőzésmentességére vonatkozóan. Ezenkívül

számos élelmiszerlánc érezhetően tartózkodni kezdett az olasz áruk vásárlásától

– az olasz agrárminiszter szerint gyanús, hogy csak az árcsökkentésre spekulálnak a külföldi vevők.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy

bár azonnal szükség lenne egy csomó idénymunkásra, ők is elkerülik Olaszországot a fertőzéstől tartva.

„A plusz tanúsítványokra vonatkozó felszólításokat elfogadhatatlannak tartjuk, lévén, hogy sem a zöldség-gyümölcs, sem annak csomagolása nem hordozza a koronavírust” – hangsúlyozta Teresa Bellanova. (A kockázatelemzéssel, kockázatkezeléssel foglalkozó németországi állami intézmény aktuális állásfoglalása szerint valószínűtlen, hogy élelmiszer vagy más importált tárgy révén el lehet kapni az új koronavírust, ahogy a korábban ismert koronavírusok sem terjedtek élelmiszerrel, vagy száraz felület érintésével. Ezzel együtt a zöldségek-gyümölcsök mosását, illetve a rendszeres kézmosást mindenkinek erősen ajánlják.)

Az olasz agrárminiszter gyors cselekvésre kész „műveleti csoportot” hívott össze, hogy elejét vegyék egy esetleges exportblokádnak, valamint egyebek között

kidolgozzák, miként menthetik meg a súlyos veszteségektől a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat,

illetve szabályt alkossanak, hogy miként kell a meghiúsult kiállítások és más rendezvények részt (nem) vevőivel elszámolni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Chilei cseresznye az ünnepekre

November végétől újra kapható Európában a chilei cseresznye, ami azért nagy hír, mert az elmúlt években Kína szinte az összeset fölvásárolta, idén azonban egy rotterdami importőrcég ismét tudott beszerezni.

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Karácsonyi adományozás az ünnepi sütéshez szükséges élesztővel

Karácsony előtti közös jótékonysági akcióra invitálja a vásárlókat a Budafoki élesztő gyártója a partner pékségek bevonásával. A vevők nemcsak a rászorulók ünnepi süteményeiről gondoskodhatnak, hanem azt is eldönthetik, melyik szervezet kapja meg az ajándékcsomagokat.

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…