Back to top

A BASF új, koncentráltabb megközelítéssel 25%-kal növeli mezőgazdasági innovációit

BASF bejelentette, hogy innovációs mezőgazdasági megoldásainak potenciális eladási csúcsa várhatóan meghaladja majd a 7,5 milliárd eurót. 2029-re a vállalat több mint 30 projektet fog elindítani, amelyek új vetőmagokkal és fajtákkal, kémiai és biológiai növényvédő termékekkel, digitális termékekkel és egyéb új formulációkkal bővítik a termékválasztékot.

A vállalat mezőgazdasági stratégiájával összhangban nagyobb figyelmet fordít a gazdálkodóknak kínált kiegészítő megoldásokra a mezőgazdaság termelékenysége, valamint a környezetvédelem és a társadalom igényei közötti egyensúly elősegítése érdekében.

A BASF mezőgazdasági megoldásaival kapcsolatban – a korábbi évekhez hasonlóan – magas szintű kutatási és fejlesztési (K+F) beruházásaira épít, amelyek tervezett kerete 2020-ban is megközelíti az előző évi szintet.

A vállalat csak 2019-ben 879 millió eurót költött kutatásra és fejlesztésre a Mezőgazdasági Megoldások divízión belül; ez körülbelül a szegmens értékesítéseinek 11%-át jelenti.

„A mezőgazdaság annyira központi szerepet játszik az életünkben, hogy mindenkire erős hatással vannak a területet érintő fejlemények. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk a környezeti, éghajlati és társadalmi kihívásokkal, amelyek napról napra egyre sürgetőbbek.

A BASF-nél minden olyan nagyszerű és új ötletet nyitottan fogadunk, amelyek segítséget nyújtanak abban, hogy fenntartható innovációt alakítsunk ki a mezőgazdaságban és értéket teremtsünk a társadalom számára.

Célunk, hogy olyan gyakorlati megoldásokat találjunk, amelyek nagyobb hozamot és ellenállóbb növények termesztését eredményezik, csökkentik a mezőgazdaság CO2-kibocsátását, és növelik a biológiai sokféleséget” – mondta Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának elnöke. „Kiemelkedő innovációs csatornával rendelkezünk, és folyamatosan olyan termékekbe és megoldásokba fektetünk be, amelyek a gazdálkodók és a környezet számára egyaránt előnyösek.”

Kiemelt figyelem a K+F projektek számára

A BASF fenntartható mezőgazdaságban elfoglalt iparágvezető pozíciójának alapját az aktív K+F portfóliókezelés és a fenntarthatósági kritériumok képezik, amelyek teljesen be vannak építve a folyamat egészébe. „Új stratégiánk révén az innovációs törekvéseket még pontosabban rá tudjuk irányítani bizonyos növénytermesztési rendszerekre a mezőgazdaságban. Minden rendelkezésre álló tudományos technológiát felhasználunk annak érdekében, hogy olyan fenntartható megoldásokat fejlesszünk ki, amelyek megfelelnek a gazdaság, az ökológia és a társadalom szükségleteinek” – mondta Peter Eckes, a BASF Biotudományok Kutatási Osztályának elnöke.

Magasabb hozam és stressztűrő növények a CO2-lábnyom csökkentése érdekében

Annak érdekében, hogy megfeleljen a gazdálkodás mai kihívásainak, a BASF innovációi új technológiák és megoldások kialakítására összpontosítanak négy növénytermesztési rendszerben:

  • szója, kukorica, gyapot;
  • búza, repce (olajrepce), napraforgó;
  • rizs;
  • zöldségek és gyümölcsök.
A vállalat K+F innovációjának erejét példázza a búza, repce és napraforgó növénytermesztési rendszer vezérprojektje, 12 milliárd eurót megközelítő piaci értékkel.

Ezen a piacon a BASF nagyobb hozamot biztosító, az éghajlati hatásoknak ellenálló innovatív megoldásokat fejleszt ki, valamint olyan, a szárazságnak és a hőségnek ellenálló növényeket, amelyek kevesebb erőforrást – például vizet és növényvédő szereket – igényelnek. Lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy fenntartható módon növeljék hozamukat, csökkentsék a talajművelés szükségességét, és ezzel minimalizálják a talajeróziót, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ezek közé tartoznak például:

Vetőmagok: A BASF repcéhez kifejlesztett InVigor® kipergéscsökkentő szere és a gyökérgolyvának ellenálló fajtajelleg-technológiák a potenciális hozam védelmét segítik elő a gyökérgolyvával szemben, és betakarításkor még nagyobb rugalmasságot biztosítanak a gazdálkodók számára. Mindezek mellett a vállalat ebben a szezonban elindította a „300-as sorozatú” InVigor repcét három olyan új hibrid bemutatásával, amely a gazdálkodóknak hozamnövekedést, kipergéscsökkenést, vagy gyökérgolyvával szembeni ellenállást kínál. A BASF az iparágban elsőként vezette be InVigor RATE termékét, amely a célnövény-populációval kapcsolatban kínál javaslatokat a vetésarány innovatív meghatározásával, amivel tovább optimalizálható a vállalat repcevetőmagjának teljesítménye.

Az évtized közepén a BASF várhatóan bevezeti a LibertyLink® sárgamagú repcét, amely nagyobb kihívást jelentő körülmények között is termeszthető, és új rotációs lehetőséget jelent majd a szárazabb észak-amerikai területek búzatermesztői számára, ahol a szárazság és a hőség által okozott stressz miatt a szokásos repce kevésbé életképes termény.

A búza iránti egyre növekvő kereslet világszerte jelentős innovációs beruházásokat kíván meg. A BASF vezető szerepet tölt be a hibrid búzavetőmagok kifejlesztésében, amelynek piaci bevezetése az évtized közepére várható. A BASF hibrid vetőmagja átalakító erejű változást hoz a búzatermesztés mikéntjében, és olyan vetőmagokat biztosít az Észak-Amerikában és az Európában tevékenykedő gazdálkodóknak, amelyekkel optimalizálhatják hozamukat, stabilizálhatják termelésüket és javíthatják a szemek minőségét. Emellett a hibridbúza-megközelítés új lehetőségeket kínál a nemesítők számára a termény jellemzőinek elfogadására és továbbfejlesztésére, és így jelentősen hozzájárulhatnak a jövőben előttünk álló környezeti kihívások kezeléséhez.

Gyomirtó szerek: Annak biztosítása érdekében, hogy a gazdálkodók számára továbbra is hatékony gyomirtás álljon rendelkezésre a világ minden pontján, a BASF két új gyomirtó hatóanyagot fejlesztett ki: ezek a Luximo® és a Tirexor®. 2020-tól ezek többek között új lehetőségeket tárnak a búzatermesztők elé a nehezen kezelhető fűfélék és a kétszikű gyomnövények kezelésében. Mindezeken túl a BASF olyan további új hatásmódokon dolgozik, amelyekkel a gyomirtó szereknek ellenálló gyomnövények is kezelhetők, és amelyek elősegítik az olyan CO2-lábnyom csökkentését célzó gazdálkodási gyakorlatokat, mint például a szántás nélküli talajművelés.

Gombaölő szerek: A BASF a közelmúltban vezette be a Revysol® gombaölő hatóanyagot, amely megfelel a legmagasabb szintű szabályozási követelményeknek, továbbá a speciális növénykultúráknál, valamint a kapásnövényeknél kiemelkedő biológiai teljesítményt nyújt a nehezen kezelhető kórokozók széles körével szemben. Emellett a Pavecto® nevű új gombaölő hatóanyag – amelyet a Sumitomo Chemical vállalattal együtt fejlesztettünk ki – egyedülálló eszközt biztosít a gazdálkodók számára a rezisztencia kezelésében. A BASF a Pavecto és a Revysol alapú termékeket „Accelerator” terméknek minősítette, mert jelentősen hozzájárulnak az értékláncban a fenntarthatósághoz. A BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziója aktívan olyan fenntartható megoldások irányába tereli a portfólióját, amelyek jelentősen hozzájárulnak a BASF Csoport 2025. évi 22 milliárd eurós értékesítési célja eléréséhez az „Accelerator” termékekkel.

Rovarirtó szerek: A BASF rovarirtószer-portfóliója további bővítése érdekében – továbbá hogy még több megoldást tudjon kínálni a mezőgazdasági termelőknek – a Mitsui Chemicals Agro vállalattal közösen kifejlesztette a Broflanilide nevű hatóanyagot. Ez az új hatóanyag – amely 2020-tól jelenik meg a piacon – a szántóföldi és speciális növénykultúrák védelmét segíti az olyan kártevőkkel szemben, mint a burgonyabogár. A Teraxxa™ márkanév alatt forgalmazott Broflanilide hatóanyagú vetőmagcsávázás a gabonaféléknél előforduló nehezen kezelhető drótférgeket célozza meg. A piacon a közelmúltban bevezetett Inscalis® rovarirtó szerrel együtt a Broflanilide is az innovatív rovarölő szerek új hullámának részét képezi, amelyeket a BASF az évtized során tervez bevezetni.

Mindezeken túl a BASF átfogó innovációs portfóliókat fejleszt ki a vállalat többi stratégiai növénytermesztési rendszerének teljes növénytermesztési ciklusára. Ebbe nyolc hatóanyag tartozik, valamint egyedi fajtajellegek és nagy hozamú hibrid szója-, repce-, gyapot- és zöldségvetőmagok.

A modern mezőgazdaságot segíti a digitalizálás

A BASF xarvio® Digital Farming Solutions márkanév alatt forgalmazott digitális termékeit használó gazdálkodók magasabb hozamot érhetnek el kisebb ráfordítás és kevesebb természeti erőforrás használata mellett. A BASF legújabb digitális, eredményközpontú üzleti modellje, a xarvio® HEALTHY FIELDS, lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy élvezzék a táblákhoz és az évszakhoz igazodó, átlátható növényvédelmi szolgáltatás által nyújtott előnyöket, a permetezést végző vállalkozóknak történő kiszervezés miatti kevesebb munkát, a valós idejű ellenőrzést, valamint a tábláik garantált hozamát. A xarvio® digitális termékekkel lehetővé válik a növényvédőszerek pontosabb alkalmazása, a tápanyagkezelés, az automatikus pufferzónák kialakítása, és a biológiai sokféleség monitorozása. Jelenleg 120-nál is több országban segítik több mint 2,5 millió gazdálkodó munkáját abban, hogy a földművelés környezeti hatását csökkentsék, és az egész világon növeljék az élelmiszer-termelést.

A BASF-nél az innovációs csatornában rejlő lehetőségek túlmutatnak a termelő gazdaságon:

Az e3® Fenntartható gyapot programmal a vállalat az Egyesült Államokban segíti a gazdálkodókat, hogy megfeleljenek tőlük vásárló ügyfeleik igényeinek, akik nyomon követhető és fenntartható szállítási láncot szeretnének a divatiparban. Az értékesítési láncban lejjebb elhelyezkedő partnerekkel együttműködve az e3® gyapot – amelyet a BASF Fibermax® és Stoneville® gyapot vetőmagból termesztenek – a gazdától egészen a kiskereskedőig követhető, és a fogyasztóknak jelzi, hogy a megvásárolt ruhadarab méltányos, gazdaságilag életképes és felelős módon készült. A BASF az egyetlen vállalat, amely ilyen szintű nyomon követhetőséget biztosít. Ez a program megnövelte az e3® szabványnak megfelelő szálak iránti igényt, magasabb piaci árat teremtve ezzel a termelők számára.

Forrás: 
BASF Hungária Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

Friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök a kórház dolgozóinak

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívására a magyar zöldség-gyümölcs termelők is hozzájárulnak a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak friss és feldolgozott zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásához. Az első felajánlás a kiskőrösi Juice Products Zrt.-től érkezett, a vállalat 100 liter gyümölcslevet ajánlott fel a kórház dolgozói számára.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

Még mindig pótolhatjuk a lemosást – Növényvédelmi előrejelzés 13. hét

A még nem virágzó ültetvényekben, házikertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte-levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.

Lesz-e elég burgonya?

Nincsen olyan ágazat, amire ne lenne hatással a koronavírus terjedése, így a burgonya szaporítóanyag helyzet is érintett. Murai Györggyel, az egyik legnagyobb holland burgonya szaporítóanyag importőr, az Agrico Magyarországi Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A helyi piacok nyitva vannak, de itt is fontos az óvintézkedések betartása

A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása - mondta el Nagy István agrárminiszter.