Back to top

Nyitott támogatások - összesen 202 milliárd forint keretösszeg

A Vidékfejlesztési Program aktualitásairól, új támogatási jogcímekről beszélt a Fiatal Gazda Konferencián Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Jelenleg 13 nyitott és egy megjelent új felhívásra lehet pályázni, összesen 202 milliárd forint keretösszegre.

Február közepére a VP 1330 milliárd forintos keretéből 600 milliárdot fizettek ki és 196 ezer kérelem részesül támogatásban. A meghirdetett 76 felhívás közül 57-et már lezártak, jelenleg 13 nyitott és egy megjelent új felhívásra lehet pályázni, összesen 202 milliárd forint keretösszegre.

Papp Zsolt György: lesz elég idő a pályázatok elszámolására
Papp Zsolt György: lesz elég idő a pályázatok elszámolására
Fotó: Horváth Csilla
Új pályázatok kiírásával most nem kell sietni, mert az átmeneti években még el lehet számolni velük,

tehát az idén még akár építéssel járó lehetőségekre is van mód.

Az EK időszakban nyitott felhívás az erdőkárok helyreállítása; a Natura 2000 erdőterületeknek, illetve mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések; a kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal érintett területeken; a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás.

Ezen felül az idén március 31-ig lehet pályázni a rövid ellátási lánc és helyi piacok kialakítása, fejlesztése terén együttműködések kialakítása témában; április 3-ig a tanyák villamosenergia- és vízellátása, szennyvízkezelése felhívásra; április 21-ig egyedi szennyvízkezelésre.

2020. augusztus 3-ig lesz nyitva a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése, valamint a hónap végéig a borszőlőültetvény telepítési felhívás. Az év végig pályázható az erdősítéssel kapcsolatos három támogatás. Az erdőtelepítésen kívül ide tartozik az erdészeti technológiákra, az erdészeti termékek feldolgozására és piacra vitelére irányuló beruházások, valamint az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelésére irányuló beruházások.

Tervben van a rövid ellátási lánc beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén, valamint a mezőgazdasági termelők uniós és nemzeti minőségi rendszerhez történő csatlakozására kiírt támogatás, amelyekre 2022 februárjáig, illetve december végéig lehet pályázni.

További felhívás várható a baromfi és sertéstartó telepek járványvédelmi beruházásának támogatására. Ebben 1-1 milliárd forintot szánnak mindkét ágazatban a beruházásokra, például fertőtlenítőkapu, gumicsizma-mosó, kerékfertőtlenítő medence, rágcsálóbiztos kerítés, állatrakodó stb. létesítésére. Támogatható az eszközbeszerzés is. A támogatás maximum 20 millió forint lehet, 40-50 százalékos intenzitás mellett. Fiatal gazdák itt is plusz 10 százalékot kaphatnak. A tervek szerint 2020. április 24. és 2022. április 25. között lehet pályázni,

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Agáma a lakásban: könnyen megszelídülnek

Aki ma agámát szeretne tartani, valószínű, hogy valamelyik ausztrál szakállasagáma-fajt választja. Nem véletlenül, hiszen az ott élő fajok közül legalább kettő igen jól tartható, remekül szaporodnak fogságban; sőt, ma már számos színváltozatuk ismert.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.