0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A repce helyett a földiepret látogatják a méhek

Egy német tanulmány górcső alá vette a méhek gyűjtési szokásait repcevirágzás idején. Azt híhetnénk, hogy repcevirágzáskor a méhek főleg azt látogatják, de kiderült, hogy ha pl. bőségesen virágzik a földieper a környéken, a méhek inkább arra tájolnak.

A háziméhek táncának videós elemzése alapján német kutatók arra jutottak, hogy a háziméhek a repce helyett a földieper virágokat részesítik előnyben, még akkor is, ha az előbbi tömeges virágzásnak indult. A repcét a háziméhek csak akkor látogatták, ha már az bőségesen mézelt és nem volt számottevő földiepervirág a környéken.   

A vadméhek ezzel ellentétben kizárólag a földiepret látogatták.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vadméheknek fontos szerepük van bizonyos növények megporzásban. De azt is levonhatjuk a kutatásból, hogy a repcének háziméhekre van szüksége.

Ez a friss kutatás megerősíti a magyar monitoring vizsgálatok eredményét is, miszerint a repcevirágzásakor a méhek számos más pollent is gyűjtenek.

A kutatás a göttingeni, sussexi, würzburgi egyetemek közös munkája. A teljes tanulmány itt található:

Svenja Bänsch et al, Foraging of honey bees in agricultural landscapes with changing patterns of flower resources, Agriculture, Ecosystems & Environment (2019). DOI: 10.1016/j.agee.2019.106792 

Ajánljuk még:

Az amerikai költésrothadás újabb típusú spóráját fedezték fel

A méhek képesek „kiszimatolni” a betegségeket

Forrás: