Back to top

A repce helyett a földiepret látogatják a méhek

Egy német tanulmány górcső alá vette a méhek gyűjtési szokásait repcevirágzás idején. Azt híhetnénk, hogy repcevirágzáskor a méhek főleg azt látogatják, de kiderült, hogy ha pl. bőségesen virágzik a földieper a környéken, a méhek inkább arra tájolnak.

A háziméhek táncának videós elemzése alapján német kutatók arra jutottak, hogy a háziméhek a repce helyett a földieper virágokat részesítik előnyben, még akkor is, ha az előbbi tömeges virágzásnak indult. A repcét a háziméhek csak akkor látogatták, ha már az bőségesen mézelt és nem volt számottevő földiepervirág a környéken.   

A vadméhek ezzel ellentétben kizárólag a földiepret látogatták.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vadméheknek fontos szerepük van bizonyos növények megporzásban. De azt is levonhatjuk a kutatásból, hogy a repcének háziméhekre van szüksége.

Ez a friss kutatás megerősíti a magyar monitoring vizsgálatok eredményét is, miszerint a repcevirágzásakor a méhek számos más pollent is gyűjtenek.

A kutatás a göttingeni, sussexi, würzburgi egyetemek közös munkája. A teljes tanulmány itt található:

Svenja Bänsch et al, Foraging of honey bees in agricultural landscapes with changing patterns of flower resources, Agriculture, Ecosystems & Environment (2019). DOI: 10.1016/j.agee.2019.106792 

Ajánljuk még:

Az amerikai költésrothadás újabb típusú spóráját fedezték fel

A méhek képesek "kiszimatolni" a betegségeket

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.

Gyommagzúzó kombájnokra

A gabonabetakarító arató-cséplő gépek rostamaradékával, a pelyvával és a szalmával együtt a gépekből kikerülő gyommagvak és a lehullott gabonaszemek árvakelést eredményeznek a tarlón, ami csökkenti a talaj vízkészletét, és megnehezítik a tarlóművelést.

Aszályos határszemle Mezőfalván

Az elmúlt egy hónapban mindössze 4-44 milliméter eső esett az országban, ez 50-80 milli­méterrel kevesebb az ilyenkor megszokottnál. Fejér megye délkeleti részén, a Mezőfalvai Zrt. területein március elején esett 30 mm, azóta viszont csak 2-3 milliméter.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.

Lehet élet méhek nélkül? Méhek Napja 2020

Beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhetne el, és milliók élete kerülhetne veszélybe. Az ENSZ-közgyűlés május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította 2017-ben.

A gazdák készülnek a Farmer Expóra

A szervezők idén növekvő kiállítói létszám mellett a tavalyihoz hasonló látogatottságra számítanak Debrecenben, a 2020. augusztus 18-21. közötti Farmer Expo-n

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

Most érdemes cirkot vetni

Kiváló kiegészítője lehet a cirok a tavaszi vetésszerkezetnek, hiszen remekül tűri a száraz és aszályos időjárást, ideális vetési ideje pedig a május. A vetésénél be kell tartani ugyan néhány egyszerű szabályt, de ha már kikelt, strapabíró, a kártevőknek és a szárazságnak egyaránt jól ellenálló növény lévén stabil termésre lehet számítani tőle.

Közép-Európában már 6 ezer éve sörözünk

Egy gabonafélék kimutatására kifejlesztett eljárás alapján már a neolitikumban, 6 ezer évvel ezelőtt sört készítettek Közép-Európában az itt élők.