Back to top

"Pánikmentesítő" facebook-kampány a vírustalan olasz zöldség mellett

Az zöldség-gyümölcs ágazatban érdekelt olasz nők szövetsége megelégelte, hogy jóformán hozzáérni sem mernek az áruhoz a vevők, ha kiderül, hogy honnan származik. A közösségi médiában indított kampányuk célja, hogy tudatosítsák: a koronavírus semmilyen formában nem rontja az olasz zöldség és gyümölcs minőségét.

Fotó: Associazione Nazionale Le Donne dell’Ortofrutta
A kampány lényege, hogy aki ki szeretné fejezni az ügy melletti kiállását, az a

Facebook- vagy Instagram-profilképe köré illesztheti

az itt látható, „Io sostengo l´ortofrutta italiana“, vagyis támogatom az olasz zöldséget és gyümölcsöt üzenetet hordozó grafikát (itt tölthető le).

„A dolog üzenete nagyon egyszerű, és az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) állásfoglalása is megerősítette:

élelmiszerrel nem terjed a koronavírus.

Ezért kezdtünk a kampányunkba, hogy a Facebookon és az Instagramon erősítsük a fogyasztói tudatosságot, illetve az egészséges élelmiszerekbe vetett bizalmat” – fogalmazták meg a szervezők.

A német fruchthandel.de portál arról számolt be, hogy a március 2-én indult kampányhoz

pár napon belül több ezer olasz és külföldi felhasználó csatlakozott,

ami biztató jel arra nézve, hogy mennyien érdeklődnek a téma iránt.

A szervező, az Associazione Nazionale Le Donne dell’Ortofrutta a teljes olasz zöldség-gyümölcs ágazat „női arcát” reprezentálja. Tagjai rendkívül sokfélék, a termesztéstől kezdve a gasztronómián, az értékesítésen át a kommunikációig rendkívül sokféle területen dolgoznak, egy a közös bennük: mindennapi munkájuk része a zöldség és a gyümölcs.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Elektromos kamiont állít forgalomba egy magyar cég az Aldinak

Az Aldi a magyarországi kiskereskedelmi cégek közül elsőként állít napi rendszeres forgalomba e-kamionokat a WIN Capital segítségével.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.