Back to top

Fejlessze agrárvállalkozását közvetlen uniós forrásokból 2021-2027 közötti időszakban

2020. március 10.
Budapest
Magyar Telecom Székház

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: az uniós Horizont 2020 program ugyan utolsó évéhez érkezett, de 2021-től Horizont Európa néven 100 milliárd euró költségvetéssel indul az újabb 7 éves keretprogram.

Kiemelt cél, hogy ezeket a közvetlenül pályázható uniós forrásokat a hazai pályázók az eddiginél még hatékonyabban használják ki, ezért

a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Agrárminisztériummal és az Agrárinformatikai Klaszterrel együttműködésben a forrásszerzés gyakorlati lehetőségeit is bemutató, workshoppal egybekötött nemzetközi KFI finanszírozás konferenciát szervez 2020. március 10-én a Magyar Telekom Székházban.

Az idén záruló Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság programrészében ugyan már nincsenek nyitott felhívások, de várhatóan az év végén már megjelennek az új keretprogram - a Horizont Európa - új kiírásai. Fontosnak tartjuk a H2020 programmal kapcsolatos tapasztalatok összegzését, hogy a következő keretprogramra való felkészülést ezek figyelembe vételével kezdhessük meg, részben ezt a célt is szolgálja a március 10-i tematikus nap.

„2020-ban még számos területen kínál pályázati lehetőségeket a jelenlegi keretprogram, de ami hosszú távon még fontosabb, hogy a Horizont Európa programban nagyon komoly források válnak majd elérhetővé 2021-től. Elsődleges célunk a vállalkozások, kutatási intézmények, egyetemek támogatása abban, hogy még felkészültebben tudjanak pályázni a következő időszakban. Éppen ezért olyan intézkedéscsomagot állítottunk össze a magyar pályázók ösztönzésére, amely a szakértői szolgáltatások megerősítésétől a hazai rásegítő pályázatok rendszerének megújításáig terjed” – hangsúlyozza Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke, aki megnyitja a március 10-i konferenciát.

Az új keretprogramban az uniós célok a termelés és fogyasztás fenntarthatóbbá és társadalmilag igazságosabbá tételére fókuszálnak majd, nagy hangsúlyt kapnak az ökoszisztémák és szolgáltatásaik fenntartása és helyreállítása.

A konferencia plenáris programját Dr. Birkner Zoltán az NKFI Hivatal elnöknek, Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárnak, Gulyás Tibor az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkárnak, valamint Marc Duponcel, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának kutatási ágazat vezetőjének előadásai alkotják.

Ezután kerekasztal-beszélgetés és tematikus szakmai workshopok várják a résztvevőket, olyan kiemelt tématerületekkel, mint az agrárökológia, az élelmiszergazdasági rendszerek, az erdészet, a biomassza energia és a biofinomítás.

A párhuzamos workshop-ok tematikus szakpolitikai célokhoz kapcsolódnak, annak érdekében, hogy a potenciális pályázók számára tematikus kontextusban váljanak érthetővé és láthatóvá a támogató szolgáltatások. Ezen túl a korábbi keretprogram pályázatai során nyert tapasztalatok megosztása a következő keretprogram tervezéséhez kapcsolódóan a magyar szempontból kiemelt kutatási területek és nemzetközi szinten is jelentős kapacitások feltérképezése is célja a workshop-oknak, értékelők és sikeres pályázók bevonásával, közreműködésével. (x)

A workshopról részletesebb információt talál az alábbi applikáción keresztül:

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött, amelyre az alábbi linken elérhető weboldalon van lehetőség:

www.eifkonf.hu

Kapcsolattartó:

Erős Veronika

klaszter menedzser

+36 30 944 7706

eros.veronika@agroit.hu

 

 

Elsődleges célunk az élelmiszerbiztonság biztosítása

Az európai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson – áll három, az élelmiszer-ellátási lác szereplőit tömörítő szervezet közleményében.

Az „ezer évig” elálló száraztészta, avagy mi a helyzet a lejárati határidőkkel?

Egyes termékek valóban gyorsan romlanak, ám vannak olyanok, amelyek több évvel is túlélik a rájuk írt dátumot, amely szerint megőrzik a minőségüket. Amerikai szakemberek azt tesztelték, katasztrófa idején mely élelmiszerek jöhetnek szóba. A rizs például 30 évig fogyasztható.

Az üzletek nem cégek, hanem emberek között születnek - I. Élelmiszergazdasági Üzleti Fórum

A Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége rendezvényeivel, klubjaival évek óta segíti a különböző méretű vállalkozások vezetőit abban, hogy növeljék minőségi kapcsolati tőkéjüket. Két partnerével, az Agrárközösséggel és a Magyar Mezőgazdaság Kiadóval új területre léptek: kizárólag az élelmiszergazdaság szereplőit hívták meg egy ismerkedő fórumra.

Fejlessze agrárvállalkozását közvetlen uniós forrásokból 2021-2027 közötti időszakban

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: az uniós Horizont 2020 program ugyan utolsó évéhez érkezett, de 2021-től Horizont Európa néven 100 milliárd euró költségvetéssel indul az újabb 7 éves keretprogram.

Termőföldtől az asztalig

Az unió valamennyi tagállamában fontos feladat megoldani azt, hogy az ott élők ellenőrzött, biztonságos élelmiszereket vásárolhassanak, hogy az élelmiszeripari termékeket a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig vissza lehessen követni.

Élelmiszermentés: nemcsak a rászorulókat segíti

Ha a Magyarországon egy év alatt keletkező 1,8 millió tonnányi élelmiszer-felesleget kamionokra pakolnánk, a sor Budapesttől egészen Párizsig érne – olvasható a 15 esztendeje alapított Magyar Élelmiszerbank Egyesület honlapján. A jubileum apropóján Sczígel Andreával, az Élelmiszerbank külső kapcsolatok igazgatójával beszélgettünk.

Bio szupermarketeket nyit a Carrefour

A Carrefour lengyel leányvállalata megnyitotta első kelet-európai bio szupermarketét Varsóban. Franciaország, Belgium és Spanyolország után ez a Carrefour-csoport negyedik üzlete a sorban, amely kizárólag bio élelmiszereket árusít.

Hét hónap agrár-külkereskedelme a mérlegen

Agrárexportunk 10 százalékos idei bővülése jórészt a gabona és a gabonatermékek, valamint az olajos magvak kivitelének az átlagot lényegesen meghaladó bővüléséből származott, jóllehet a magasan feldolgozott termékek kivitelének átlaghoz közeli vagy azt meghaladó bővülése is segítette a kivitel erősödését.

Jelentés a német agrárgazdaságról

Julia Klöckner (CDU) szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter október utolsó hetében terjesztette be a német kormány elé a szaktárca idei, az elmúlt 4 év eredményeit és agrárpolitikai intézkedéseit összefoglaló jelentését.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Hogyan ismerjük föl a láthatatlan veszteségeket?

A konyhakész saláták piacán kiemelkedő Eisberg Hungary Kft. hatékony működtetéséhez nagyban támaszkodnak a Lean módszertan eszközeire és a munkatársak, munkafolyamatok fejlesztéséhez külső szakértőket is bevonnak. Gazsi Zoltán ügyvezető szerint megérte a tudatos szemléletváltás, mert a sokszor láthatatlan veszteségek felismerése és kiküszöbölése révén sok pénzt „találtak”.

Élre törtek a lengyel vegánok

A vegetáriánus és a vegán étrend egyre nagyobb teret nyer Lengyelországban is, ahol a fővárosban ötven vegán étterem működik, ezzel Európában dobogós helyet vívott ki magának. Természetesen az élelmiszeripar is követi a trendet.

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az élelmiszer egyéni felelősség is

A világon először idén tartják meg az Élelmiszerbiztonsági Világnapot, amelynek bevezetése még 2015-ben merült fel. 2017-ben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elfogadott egy állásfoglalást a világnap támogatásáról. Végül tavaly decemberben szavazták meg, hogy 2019-től június 7. az Élelmiszerbiztonsági Világnap.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Teljesen átlátható: a Blockchain technológia az állattenyésztésben

Mind szeretnénk tudni, hogy a megvásárolt hús, tojás vagy tej vajon honnan jött és mennyire jó. A fogyasztói szokások megváltozásával, az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállások kialakulása miatt, egyre nagyobb az igény a minőségi termékek iránt. Erre kínál megoldást a Blockchain alapú transzparens nyomon követés, amely az állattenyésztő gazdáknak is számos előnyt biztosít.

Tavasszal WorldFood Expo Varsóban

A tavaszi WorldFood Poland széles teret biztosít a kelet-európai piacon működő több mint 6000 élelmiszer- és italgyártó számára. A varsói nemzetközi rendezvény összehozza a régió forgalmazóit, kiskereskedőit, gyártóit és üzletfeleit.

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

Innováció a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az Ipar 4.0-nak köszönhetően

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira –hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Uniós szabályozás a tisztességtelen piaci magatartás ellen

A kiskereskedelmi láncok heves tiltakozása ellenére október 25-én, 428 igen és 170 nem szavazattal elfogadta az Európai Parlament (EP) Paolo De Castro (képen), olasz szocialista EP-képviselő jelentését, amiben rávilágít az élelmiszer-ellátási láncban a beszállítók és az áruházláncok közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

2030-ig a felére csökkentenék az élelmiszer-pazarlás mértékét

„2020-ig 8%-kal szeretnénk csökkenteni a magyar háztartások által termelt élelmiszer-hulladék mennyiségét” – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Európai Unió a témával foglalkozó, Food Waste Platform konferenciájának sajtótájékoztatóján. A probléma ugyanakkor általános jellegű: az EU-ban egy évben egy ember mintegy 130 kiló élelmiszer-hulladékot halmoz fel.

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Alkalmazott fizika a konyhában

Zöldtea gyöngyök, libamáj parfé galambkocsonyával, meggymagmártás, szardínia, vagy éppen bacon ízű fagylalt. Ilyenekkel találkozhatunk többek között a molekuláris gasztronómia fogásai között. Hazánkban is van olyan étterem, ahol megtalálhatók ezek fogások.

Nem minden olíva szűz

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) terméséből, azaz az olajbogyóból préseléssel előállított zöldessárga, jellegzetes illatú, kellemes, édeskés ízű, folyékony növényi zsiradék.

Többek közt további áfacsökkentést javasol a NAK Élelmiszer-feldolgozási osztálya

Elemzik a Magyar Élelmiszerkönyv gyakorlati tapasztalatait, megoldást keresnek a göngyölegekkel, rekeszekkel kapcsolatos problémákra, fellépnek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben. Ösztönzik az áfacsökkentést újabb termékeknél, megvizsgálják a jelenlegi védjegyek hatékonyságát - többek közt ezek szerepelnek a kamara Élelmiszer-feldolgozási osztályának munkarendjében.

Kína döntött a jövőről

A logisztikai fejlesztés lesz a legfőbb prioritás Kínában, különös figyelemmel az élelmiszergazdaságra – döntött az ország kormánya. A terv révén Kína újra felpörgetheti az utóbbi időben lelassult, ám még ma is impozáns gazdasági növekedését.

Milliókat költünk fogyókúrás készítményekre

Áprilisban meglódul, májusban pedig tetőzik a fogyókúrás készítmények értékbeli eladása, amely enyhe mértékben, mintegy 2 százalékkal bővült az előző évi azonos időszakhoz képest, derült ki a Nielsen modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából. A súlykontrollt célzó készítmények közül a kapszula és a por a legnépszerűbb formátum.

Az élelmiszer kurta útja

A Budapesti Gazdasági Egyetemen kétnapos Kutatói Napok rendezvénysorozaton várták az érdeklődőket, amelynek legfőbb célja volt az egyetemi kutatások megismertetése az egyetemi polgárok, a tudományos, és a szakmai közönség körében. A kétnapos eseménysorozat keretében megvalósuló interaktív workshopokra, kerekasztal-beszélgetésekre és előadásokra több száz résztvevőt regisztráltak a szervezők.

Áll a bál a konzervpiacon

A közelmúltban röppent fel a hír, hogy az Orosházi Üveggyár leáll félévre, szorult helyzetet idézve elő ezzel a konzervipar szereplőinek. A Nemzeti Agrárkamara már elmondta a véleményét, amely szerint ebbe tönkremehet a szakma, megkérdeztük az Éfoszt, hogy ők miképpen látják a kialakult szituációt.

Értékesítési rekord a jubileumi Magyar Ízek Vásárán

A cudar idő ellenére 7 500 látogató volt kíváncsi a hétvégén megszervezett Magyar Ízek Tavaszi Vásárára, ahol több mint ezer hamisítatlan hazai élelmiszer termékből válogathattak, emellett színes gasztronómiai és kulturális programok is várták őket. A helyszínen árusító kis- és őstermelők visszajelzése alapján mintegy 125 millió forint összegben vásároltak a látogatók a két nap alatt.

Szépen nőtt az agrárcégek bevétele 2016-ban

Az élelmiszer-termelésben résztvevő gazdálkodó szervezetek 2016-os pénzügyi elemzését tette közzé az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Az élelmiszeripari szakágazatok eredménykategóriái pozitívan változtak az előző évi eredményekhez képest.

Még befizetheti a felügyeleti díj második részletét 

Január 31-én lejár a múlt évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Lesz-e csokoládékatasztrófa?

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, ami miatt a sajtóban apokaliptikus állapotokat és a növény kihalását jósolták. Az elmúlt időszak híreivel ellentétben a szakértők nem számolnak a növény kihalásával. Afrikában átalakulhat a kakaóbab-piac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

Magyarországon a legolcsóbb a gomba, mégse fogyasztunk eleget

A magyarországi gombatermesztés bővült az elmúlt években, ennek ellenére a fogyasztás nálunk a legalacsonyabb. Nyugat-Európában az éves gombafogyasztás 5-6, Oroszországban 8-10 kilogramm fejenként. Ehhez képest Magyarországon mindössze 1-1,5 kilogramm.

Idén már közel 300 ezer tonna zöldséget mentett meg a Tesco

A szépséghibás, görbe vagy szokatlan alakú zöldségek és gyümölcsök képezte hatalmas mennyiségű élelmiszer-hulladékot kívánja visszaszorítani a Tesco egyik, idén bevezetett termékcsaládja. A „Tökéletesen tökéletlen” termékcsalád gyorsan népszerű lett: szeptembertől már a lánc 112 üzletében kapható, és több mint 286 ezer tonna szépséghibás zöldség-gyümölcs kelt el az akció révén.

Élelmiszeripar: piaci alkalmazkodás és „nagyok” nélkül nem megy

A réspiaci termékek mellett a kommersz áruk előállítására is nagyobb hangsúlyt kell helyezni, valamint a nagyüzemek korszerűsítését is lehetővé tevő következetes fejlesztési programokat végigvinni – ez lehet az élelmiszeripar fejlesztésének kulcsa. Az ágazat így lehet vonzó a tőke számára, és biztosíthat jó alapot az agrárgazdaság erősödéséhez.

Méltányos-e az élelmiszer ellátási lánc?

Az Európai Bizottság szerdán közzétett felhívásában arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat.

A kávétermesztés kihívásai

Kávétermesztőnek lenni egyet jelent a bizonytalansággal. A minőség javítható bizonyos intézkedésekkel, ezzel pedig az árak is növekszenek, de az igazság az, hogy a piac és a termés mennyisége/minősége mindig kiszámíthatatlan marad. Semmi sem biztos addig, amíg a kávé nincs becsomagolva és lefőzve, és az ára kifizetve.

Javítaná a kormány a hazai élelmiszerek minőségét

A kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az új jogszabály miatt több ezer ital- és ételautomata tűnhet el

Több ezer ital- és ételautomata tűnhet el és üzemeltető cégek is megszűnhetnek, mivel az új jogszabály hátrányosan érinti a működtetőket, egyes előírásai pedig teljesíthetetlenek - közölte a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség csütörtökön.

Az agrárkamara csak a korrekt áruházláncokban támogatja a dinnyekampányt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csak azoknál az áruházláncoknál áll a múlt héten meghirdetett dinnye fogyasztásösztönző kampány mellé, amelyek most, a szezon elején nem csökkentették vagy csökkentik kilogrammonként 100 forint alá a dinnye fogyasztói árát.

Online kereskedelmi körkép

Nagy változások előtt áll a hazai és az európai kereskedelem. Lassan az élet minden területe áttolódik az online világba, így a vásárlás is. Számos lehetőség érhető el hazánkban már, de van hova fejlődni ha az online élelmiszer értékesítésre gondolunk.

Gulyásleves az uniós receptkönyvben

A Copa-Cogeca egy receptkönyv-kezdeményezést indított el, melynek célja annak tudatosítása, hogy a gazdálkodók az élelmiszerek elsődleges termelői. A könyvben a NAK a magyar gulyást és a fűszerpaprikát mutatja be.

FAO: növekszik az élelmiszerimport értéke

Kiegyensúlyozott az alapvető termények nemzetközi piaca, búza és kukorica bőségesen áll rendelkezésre, az olajosmag-termesztés újra erőre kapott. A szállítási költségek és az importmennyiség növekedése miatt a globális élelmiszerkivitel értéke meghaladja idén az 1300 milliárd dollárt, ez 10 százalék fölötti növekedést jelent tavalyhoz képest - írja a FAO új, kétévente megjelenő előrejelzésében.

Tudatos Vásárlók Egyesülete: 129 milliárd forintnyi árut bojkottáltak a fogyasztók egy év alatt

Elérheti a 129 milliárd forintot a fogyasztói bojkott miatt meg nem vásárolt áruk értéke az elmúlt egy évben, csaknem 1,2 millió vásárló utasított el valamilyen terméket Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint.

A fejlődés kulcsa

Most kell beruházni, hiszen ehhez minden lehetőség adott - hangsúlyozták a Műszaki fejlesztés az élelmiszergazdaságban elnevezésű konferencia szakértő előadói.

Fordulópont előtt a hazai élelmiszergazdaság

Hogyan élje túl a hazai élelmiszergazdaság rövid távon, hogy hosszú távon versenyképes lehessen? – ez a kérdés foglalkoztatta az Agrárakadémia konferencia előadóit és résztvevőit is. Fazekas Sándor a 2050-is szóló élelmiszergazdasági stratégiát ismertette, Csányi Attila ennél rövidebb távon, már az idén megvalósítható javaslatokat tett, az ágazat helyzetének mielőbbi javítása érdekében.

Magyarország adottságai jók a méhészkedéshez

Globálisan számottevően csökkent a beporzó rovarok száma, miközben ökológiai és mezőgazdasági szerepük nélkülözhetetlen. Magyarország a méhsűrűséget tekintve a második Európában.

Online kampány indul a magyar termékek népszerűsítéséért

Online kampány indult a magyar termékek népszerűsítéséért – jelentette ki Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kampány szervezői szeretnék felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy válasszanak magyar termékeket többek között azért, mert így munkahelyeket teremtenek, óvják a környezetet, és sok esetben egészségesebb termékekhez is hozzájuthatnak.