Back to top

Fejlessze agrárvállalkozását közvetlen uniós forrásokból 2021-2027 közötti időszakban

2020. március 10.
Budapest
Magyar Telecom Székház

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: az uniós Horizont 2020 program ugyan utolsó évéhez érkezett, de 2021-től Horizont Európa néven 100 milliárd euró költségvetéssel indul az újabb 7 éves keretprogram.

Kiemelt cél, hogy ezeket a közvetlenül pályázható uniós forrásokat a hazai pályázók az eddiginél még hatékonyabban használják ki, ezért

a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Agrárminisztériummal és az Agrárinformatikai Klaszterrel együttműködésben a forrásszerzés gyakorlati lehetőségeit is bemutató, workshoppal egybekötött nemzetközi KFI finanszírozás konferenciát szervez 2020. március 10-én a Magyar Telekom Székházban.

Az idén záruló Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság programrészében ugyan már nincsenek nyitott felhívások, de várhatóan az év végén már megjelennek az új keretprogram - a Horizont Európa - új kiírásai. Fontosnak tartjuk a H2020 programmal kapcsolatos tapasztalatok összegzését, hogy a következő keretprogramra való felkészülést ezek figyelembe vételével kezdhessük meg, részben ezt a célt is szolgálja a március 10-i tematikus nap.

„2020-ban még számos területen kínál pályázati lehetőségeket a jelenlegi keretprogram, de ami hosszú távon még fontosabb, hogy a Horizont Európa programban nagyon komoly források válnak majd elérhetővé 2021-től. Elsődleges célunk a vállalkozások, kutatási intézmények, egyetemek támogatása abban, hogy még felkészültebben tudjanak pályázni a következő időszakban. Éppen ezért olyan intézkedéscsomagot állítottunk össze a magyar pályázók ösztönzésére, amely a szakértői szolgáltatások megerősítésétől a hazai rásegítő pályázatok rendszerének megújításáig terjed” – hangsúlyozza Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke, aki megnyitja a március 10-i konferenciát.

Az új keretprogramban az uniós célok a termelés és fogyasztás fenntarthatóbbá és társadalmilag igazságosabbá tételére fókuszálnak majd, nagy hangsúlyt kapnak az ökoszisztémák és szolgáltatásaik fenntartása és helyreállítása.

A konferencia plenáris programját Dr. Birkner Zoltán az NKFI Hivatal elnöknek, Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárnak, Gulyás Tibor az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkárnak, valamint Marc Duponcel, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának kutatási ágazat vezetőjének előadásai alkotják.

Ezután kerekasztal-beszélgetés és tematikus szakmai workshopok várják a résztvevőket, olyan kiemelt tématerületekkel, mint az agrárökológia, az élelmiszergazdasági rendszerek, az erdészet, a biomassza energia és a biofinomítás.

A párhuzamos workshop-ok tematikus szakpolitikai célokhoz kapcsolódnak, annak érdekében, hogy a potenciális pályázók számára tematikus kontextusban váljanak érthetővé és láthatóvá a támogató szolgáltatások. Ezen túl a korábbi keretprogram pályázatai során nyert tapasztalatok megosztása a következő keretprogram tervezéséhez kapcsolódóan a magyar szempontból kiemelt kutatási területek és nemzetközi szinten is jelentős kapacitások feltérképezése is célja a workshop-oknak, értékelők és sikeres pályázók bevonásával, közreműködésével. (x)

A workshopról részletesebb információt talál az alábbi applikáción keresztül:

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött, amelyre az alábbi linken elérhető weboldalon van lehetőség:

www.eifkonf.hu

Kapcsolattartó:

Erős Veronika

klaszter menedzser

+36 30 944 7706

eros.veronika@agroit.hu

 

 

A vírushelyzetben sem lettek sokkal környezettudatosabbak a magyarok

A világjárvánnyal sokunk bizonyára átértékelte világszemléletét, az élethez való viszonyát. Jól látható a világ társadalmi, gazdasági, természeti törékenysége, ahogy egyik napról a másikra a feje tetejére állt az eddig oly szokványosnak vélt lét. A pandémia mellett mind jelentősebb problémaként megjelenő klímaváltozással szemben a globális környezetvédelmi intézkedések lehetnek megoldások.

A svájci csokoládégyárnak is bevételkiesést okozott a pandémia

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét Lindt & Sprüngli csokoládémanufaktúra eladásaira. A tavalyi év első felében több mint 6%-os csökkenés történt az értékesítésben, melyhez az utazási és egyéb járványügyi korlátozások nagymértékben hozzájárultak.

Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Vissza a 90-es évekbe, avagy a Burger King logót vált

A Burger King nagy változtatásra szánta el magát, miszerint 20 éve először megváltoztatja eddigi logójának design-ját. A gyorsétteremlánc a twitteren tette közzé először a képet új logójáról, mely szinte teljesen megegyezik azzal, amit az 1990-es években használtak.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Konzultáció az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait.

Mi volt a Lidl sztárterméke a brit piacon?

Pizsamát, kényelmes otthoni ruhákat, pezsgőt és süteményt vettek a karácsonyt megelőző időszakban a britek. A koronavírus-járvány jelentősen átalakította az év végi menetrendet is. A szigorú korlátozások miatt máshogyan alakult a karácsonyi időszak Nagy-Britanniában is, a BBC cikkében arról ír, milyen termékek voltak a legkelendőbbek az ünnepi időszakban.

Csaknem 200 millióból fejlesztette egyik kiskereskedelmi egységét a Mecsek Füszért Pécsen

Csaknem 200 millió forintos ráfordítással korszerűsítette a Coop üzletlánc Pécs belvárosában, a Konzum Áruház földszintjén lévő egységét a Mecsek Füszért Zrt. (MF Zrt.) - közölte Nagy Lajosné, a társaság vezérigazgatója kedden a szupermarket sajtónyilvános bemutató eseményén.

Új beruházás a zöldségágazatban: Ötmilliárdos feldolgozó épül

Új zöldségfeldolgozó üzemet létesítenek Magyarországon, amely jelentős keresletet biztosíthat a magyar termelőknek. A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó a Sugo Food Kft. beruházása, és jó irányt jelent a hazai zöldségágazatban, amelynek elsősorban a feldolgozás, illetve a feldolgozók és a termelők viszonya terén kellene fejlődnie.

A vizsgált üzletek harmada vétett árfeltüntetési hibát 2020-ban

A fogyasztóvédelem tavaly mintegy ötezer bolt árfeltüntetési, áralkalmazási gyakorlatát ellenőrizte, a szakemberek közel 1700 helyszínen tapasztaltak hiányosságot. Termékekre vetítve jóval kedvezőbb volt az arány: a kereskedelmi egységekben vizsgált 600 ezer árucikknek mindössze 3 százalékánál merült fel kifogás.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Már árban is egyre versenyképesebb a növényalapú burger a húspogácsával

Az Impossible Foods Inc. - növényi alapú burger pogácsákat, azaz Impossible Burger elnevezésű termékeket forgalmazó vállalat -, bejelentette, hogy közel 15%-kal csökkenti árait az amerikai élelmiszerforgalmazó vállalatok számára, így növelve a keresletet a húshelyettesítő termékeik iránt.

A csiga sem fogy

A francia csigatenyésztők számára is nehéz év volt a tavalyi. A koronavírus okozta krízis miatt minden idényjellegű rendezvényt lemondtak, elmaradtak a turisták, becsuktak az éttermek, visszaesett az üzlet – a csigák nagy örömére.

Vegán január kihívás

A Veganuary által jegyzett januári vegán kihívás résztvevői eddig annyi szén-dioxidot spóroltak meg, amennyit 15 ezer Föld körüli úton pufogna ki egy autó. Aki csatlakozni szeretne, nemzetközi honlapokon teheti meg, és rengeteg segítséget kap.

Eredményesen zárult a téli szezonális ellenőrzés

A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.

Hétfőtől jelentkezhetnek a beszállítók az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseit támogató programra

A beszállítók jelentkezését hétfőtől várják az élelmiszeripari vállalkozásokat támogató programra, amelyet tavaly decemberben hirdetett meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az ITM hétfői közleményében idézte György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárt, aki hangsúlyozta a kormány számára fontos az ágazat vállalkozásainak erősítése és fejlődésük biztosítása.

Tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt 80 millió forintos bírságot rótt ki a Nébih

Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a SPAR Magyarország Kft.-vel szemben. A vállalkozás több élelmiszeripari beszállító esetében is tisztességtelen üzleti magatartást tanúsított, amikor mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül ún. „fix bónusz” megfizetésére kötelezte őket.

Tejláz: Hogyan lehet megelőzni?

Hideg fülek, megnövekedett légzési sebesség, légzési elakadás, izomgörcsök, bénulás és eszméletvesztés, ami kómához és halálhoz vezethet. Ezek a hypocalcaemia vagy más néven tejláz tipikus tünetei, melyet a vérben hirtelen lecsökkent kalcium szint miatt alakul ki. A tejláz az egyik leggyakoribb betegség a tejüzemekben, de van megoldás a megelőzésére.

Valóban jót tesz az élelmiszereknek, ha hűtőben tároljuk?

Az élelmiszerpazarlás egyik legkönnyebben kivédhető módszere az, ha tudjuk, hogy mely ételt hol és hogyan lehet tárolni úgy, hogy minél tovább megőrizze frissességét. Ehhez nyújtunk egy rövid ismertetőt, hogy tisztázzuk a tévhiteket például a kenyér és a banán tárolásáról.

Fókuszban a minőségi, biztonságos magyar élelmiszerek - Interjú Erdős Norberttel

Erdős Norbert a tavalyi, vészterhes esztendő őszén vehette át az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkári posztjára szóló kinevezését, a kihívások pedig csak még inkább elszántabbá tették őt. Az interjúban elmondta, hogy egyebek mellett szeretné átláthatóbbá tenni a fogyasztók számára a hazai tanúsítványok és védjegyek piacát, melyre egyfajta szívügyeként is tekint.

Kihívások és lehetőségek a kereskedelemben

A „Szóvetés” című podcastban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszélget vendégeivel. A legutóbbi részek egyikében a kereskedelmi szektor aktualitásai kerültek terítékre.

Blokád alá vonták az Aldi központi raktárát Aichtalban

Negyven gazda traktorokkal torlaszolta el a raktárt, a tej alacsony ára ellen tiltakoztak. A békés tiltakozás ideje alatt összesen harminc teherautó útját állták el a traktorok az Aldi Süd központi raktáránál, Aichtalban. A demonstrációt rendőrök felügyelték.

Egészséges élelmiszert oszt egy kórház a rászorulóknak

Sokan anyagi helyzetük miatt nem tudnak megfelelő mennyiségű, illetve minőségű ételt fogyasztani, ez pedig számos következménnyel járhat. A Daytoni Gyermekkórház elkezdte vizsgálni betegeinek és családtagjaiknak az étkezési szokásait, hogy rávilágítsanak a helytelen táplálkozásra, és segítséget nyújthassanak. A „Food Pharm” programot létrehozva pedig immáron segíteni tudják a rászoruló családokat.

Adni, kapni és enni is jó

Mézeskalácsot adni és kapni egyformán szívet melengető érzés. A mézeskalács a szeretetet, a békességet, a reménységet és az együvé tartozást jelenti – vallja Csiszár Tiborné, aki évtizedek óta készíti a különleges süteményt Zalaszentgróton, azonkívül más süteményeket is rendszeresen süt, a többi között hagyományos lakodalmas cukorperecet.

Megyaszó, a világ gasztronómiai térképén

Szeptember 21-én üdvrivalgás tört ki Megyaszón, a Harangod-Mag cégcsoportnál. Gyors hírben értesültek arról, hogy a húsüzemükben gyártott mangalica termékeik közül 8 igen nagy elismerésben részesült Angliában. A Guild of Fine Food élelmiszeripari céh védnöksége alatt megtartott Great Taste Awards versenyen a 10 benevezett készítményükből 8 elnyerte a bíráló bizottság tetszését.

Fejlesztés a Darnó-Húsnál - Ultrahangos pácolással a külpiacokra

Családi cégként, egy sor más tevékenységi körrel indult el az a cég, amely a kezdeti útkeresések után húsfeldolgozásba fogott, és mára a Darnó-Hús márka­névvel szerte az országban kínálja termékeit. A több évtizedes építkezés és fejlődés eredményeként egy új gyártási eljárást is sikerült elindítani.

Jön a digitális termelés - Korszerű agrárium és élelmiszeripar

A mezőgazdasági termelés, valamint az agrárium által megtermelt alapanyagok feldolgozása, vagyis a teljes élelmiszer-termékpálya korszerűsítése lehet a következő években az egyik legfontosabb fejlődési irány. Az agrárium, illetve az élelmiszeripar további digitalizációja nem csupán a versenyképesség, hanem a generációváltás és az élelmiszer-biztonság miatt is indokolt.

Bővíti a Tesco az online rendeléseket érintő szolgáltatását Szlovákiában

A szlovák Tesco bejelentette, hogy szélesíti az online vásárlásokkal kapcsolatos szolgáltatását, ezáltal közel 1,1 millió háztartást képes elérni az országban. Az áruházlánc kezdeményezésének célja, hogy az ünnepek alatt minden vásárlójának biztosítani tudja az élelmiszert és a mindennapi fogyasztási cikkek beszerzését.

Hazai halból készült ételeket tegyünk az ünnepi asztalra!

A hazai halfogyasztás többszörösére nő karácsony környékén. A karácsonyi menü házanként más és más, minden családnak megvan a maga hagyománya, de az biztos, hogy halból készült fogást majdnem mindenhol készítenek. A halászlé, a rántott vagy sült hal a legtöbb magyar család ünnepi asztalán megtalálható.

Beszélgetés Marton Adriennel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Marton Adrienn gasztroműsor-vezető, étel-stylist a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról beszélgetett, valamint arról, hogy miként lehet megszerettetni a gyerekekkel az egészséges táplálkozást.

Helyreállhat Kínában a sertéstermelés a jövő év első felére

Helyreállhat Kínában az elmúlt két év során akadozó sertéstermelés a jövő év első felére a kínai mezőgazdasági minisztérium szerint. A kínai konyha fontos alapanyagának számító disznóhús ára az elmúlt közel két évben elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány miatt az egekbe szökött, jelentősen felfelé húzva ezzel a teljes fogyasztói árindexet.

Idén több mint 150 millió csokoládé Mikulást gyártottak Németországban

A német édesipar közel 151 millió csokoládé mikulást gyártott idén, írja a BDSI (Bundesverband der Deutschen Süßwarenindustrie) tanulmánya. A csokoládéfigurák kereskedelme 1,3%-os csökkenést mutat az előző évihez képest melynek oka, hogy több kiskereskedőtől érkező rendelésben visszaesés történt, valamint a koronavírus-járvány hatására csökkent az export kereskedelem is.

„Csirkefalatkák” laborhúsból

Szingapúr a világon elsőként engedélyezte laboratóriumi körülmények között előállított mesterséges csirkehús értékesítését A Szingapúri Élelmiszerbiztonsági Hivatal (SFA) döntése értelmében az Eat Just nevű San Franciscó-i startup megkezdheti a „tiszta” - vagyis élő állat levágása nélkül előállított - hús árusítását.

Nem csitul a harc a gazdák és az áruházláncok között

A héten ismét százával vonultak a német gazdák, hogy traktoraikkal eltorlaszolják az áruházláncok központi raktáraihoz vezető utakat. A demonstráció több tartományban spontán bontakozott ki.

27 gesztenyekészítmény került a Szupermenta ünnepi bevásárlólistájára

Az ünnepekre készülődve a Szupermenta program tesztjében 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.

Instagramon népszerűsítik a savanyú káposztát

A németországi szigorú járványügyi intézkedések és az éttermek bezárása a vásárlási magatartást is befolyásolja. A savanyú káposzta idénye például idén jóval később kezdődik, mondta Andre Zametzer, a Zametzer zöldség-gyümölcs nagykereskedés cégvezetője.

A laborhalfilé menti meg a halakat?

Az állattenyésztés következtében a természeti környezet túlzott kihasználásával kapcsolatos riasztó adatok arra ösztönzik a tudósokat, hogy nem szokványos táplálékforrásokat keressenek. Most laborhalfilé került a tányérra.

Vírusok kontra húspiacok, félidőben 3:0

Különösen nehéz évet kell idén átvészelniük az állattenyésztőknek, mert gazdálkodásukat nem csak a koronavírus-járvány, hanem a sertéspestis és a madárinfluenza kedvezőtlen hatásai is sújtják. Fórián Zoltán, agrárszakértő beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián arról, melyek azok a hatások, amelyek árnyékában próbálja a magyar állattenyésztési és húspiac átvészelni az idei évet.

Származás, minőség, biztonság

A hatóság szakemberei a piacokat járva gyakran szembesülnek azzal, hogy a származási ország nincs kiírva (pedig minden esetben kötelező), és az esetek jelentős részében a kereskedő vagy a termelő nem is érti, miért kellene ezt megtennie.

Idén is közös kampányt indítottak a budapesti bevásárlóutcák

Idén is közösen szedte csokorba az általuk kínált termékeket és szolgáltatásokat Budapest öt bevásárlóutcája: a kezdeményezés a vírushelyzetre reagálva ezúttal #Várunkvissza - Együtt a helyi vállalkozókért néven hirdeti az összefogást az adventi időszakban.

A sertéshússal valószínűleg nem terjed a SARS-CoV-2 fertőzés

A Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) nem tud olyan SARS-CoV-2 fertőzésről, amely hús fogyasztása vagy szennyezett húskészítményekkel való érintkezés eredménye lenne. Ismereteink jelen állása szerint, a hústermelésre használt haszonállatokat nem fertőzi a SARS-CoV-2, ennélfogva ilyen módon nem képesek átadni a vírust embereknek.

Az élelmiszeripar reformtervei

A december 3-án megrendezett Agrárszektor Konferencia online kerekasztal-beszélgetésének résztvevői az élelmiszeripar reformterveit, valamint a mezőgazdaság égető problémájának, a generációváltásnak az aktuális kérdéseit taglalták. Az interaktív beszélgetés előtt a szervezők közönségszavazásra bocsátották a hazai élelmiszer-gazdaság legnagyobb kihívásait, amelyből a nézők hármat kiválaszthattak.

Szinte válságálló

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Agrárszektor Konferenciát a pandémia miatt a Portfolio Csoport az online térben valósította meg. Az agráriumot kiveséző számtalan téma között az élelmiszer-gazdaság válságállóságára és aktuális kérdéseire is rávilágítottak az esemény szervezői.

A kolbászért, a párizsiért és gyümölcsért is többet kell ma fizetni, mint tavaly ilyenkor

Az élelmiszerek ára 6,2%-kal nőtt a KSH adatai szerint. A gyümölcs és a zöldség drágult a legjobban. 2020 novemberében a fogyasztói árak éves növekedési üteme 2,7%-ra lassult. Az alacsonyabb árdinamikában a szolgáltatások októberinél kisebb éves áremelkedése, valamint az üzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet.

A tavalyinál lényegesen jobb eredményt és nagyobb árbevételt vár idén az MCS Vágóhíd Zrt.

Várhatóan az előző évinél lényegesen jobb eredménnyel, magasabb nettó árbevétellel zárja az évet, és a jövőt illetően is bizakodó mohácsi MCS Vágóhíd Zrt.

Kína 30 év után először vásárolt Indiából rizst

Kína évtizedek óta most először vásárol Indiából rizst, ennek oka, hogy megszorultak a készletei, közölték az indiai hivatalos szervek.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

Pálmaolajmentes karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd a Spar

Az osztrák Spar közleménye szerint új, saját márkás karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd, amely nem tartalmaz pálmaolajat. A termékkínálatban megtalálhatóak a vaníliás croissantok, a fűszeres mézeskalácsok és az ízletes fahéjas csillagok.

Szankcionálható lesz a kettős minőség

Hatékonyabban szankcionálják a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. Az Országgyűlés 171 igen szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő törvénymódosítását.

Az élelmiszeripar fejlesztése prioritás lesz

Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves meghallgatásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában, egyúttal a következő időszak kiemelt, fejlesztendő területei közé sorolta az élelmiszeripart.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

Az eredetvédett, sós túró története

A Görgény völgyét sajátos földrajzi adottságai, gazdag növény- és állatvilága miatt évszázadok óta Erdély különös zónájaként tartják számon. A hasonló nevű havasok lábánál és az ugyanezt a nevet viselő patak mentén emberemlékezet óta fakitermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

A NAK javasolja a vendéglátóipari beszállítókra is kiterjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is. A kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett.

Elborzasztó körülmények egy sütőipari üzemben

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat – többek között penészes helyiségeket, eszközöket – tártak fel egy Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben november közepén a Nébih szakemberei. A sütőüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az általános szennyezettség, továbbá a jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Erős Pista bevetette a szupererőt a csípős szaloncukorban

Karácsonyi hiánycikké vált tavaly az Erős Pistás szaloncukor, és az óriási érdeklődést látva a kecskeméti Univer Product az idén már országosan forgalomba hozta. Újdonságként a lágyan csípős szaloncukrok mellé tett sokkal karakteresebb Haragos Pista változatot is. Így a bátrabbak kipróbálhatják, milyen az, amikor Erős Pista extra csípős rokonával beveti a szupererőt.

Életbe léphet az EU és Kína közötti, földrajzi árujelzők védelméről szóló megállapodás

Az Európai Unió Tanácsának jóváhagyásával 2021 elejétől életbe léphet az a megállapodás, amely száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban biztosít védelmet azok jogtalan használatával, termékutánzatokkal szemben - közölte az uniós tanács hétfőn.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit.

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

Autók ezrei kígyóztak Texasban, hogy élelmiszerhez jussanak

Emberek ezrei álltak sorban élelmiszerért Texas állam harmadik legnépesebb városában, Dallasban. Az egyik élelmiszerbank szervezői szerint a COVID-19 járvány miatt az eddigieknél sokkal több ember szorul segítségre.

Ingyen osztogatták a szarvasgombát

Három kiló fehér szarvasgombát osztottak szét ingyen a járókelőknek, így tiltakoztak a vendéglők hirtelen bezárása ellen az olasz Marche régió vendéglátói.

Hat lépés amivel segítheti bolygónkat

A természet komoly veszélynek van kitéve és az emberiség válaszút előtt áll. Sir David Attenborough szerint a palackok újrahasznosítása és az újrafelhasználható táskák árusítása a szupermarketekben nem elég. Többet kell tenni környezetünk megóvásáért. Ahhoz, hogy segíteni tudjuk bolygónk gyógyulását, itt az ideje, hogy változtassunk hétköznapi berögződéseinken.

Kilobbizta a Brit Baromfitanács, hogy beutazhassanak a vendégmunkások

Enyhítette keddtől a brit kormány az angliai baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkások számára előírt karanténszabályokat.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a Szent István Egyetem kutatói

Számos olyan esetről számolt már be a sajtó és a szakirodalom, amely szerint a boltokban kapható paradicsomos termékeket egyes előállítók élelmiszerhamisítás révén miként „varázsolták” a fogyasztók számára tetszetősebb színűvé, ízűvé, állagúvá, elsősorban gazdasági haszonszerzés céljából.

Kizárólag laborhúst szolgálnak fel egy izraeli étteremben

Tel-Avivban megnyílt az első olyan étterem a világon, ahol laboratóriumban előállított csirkehúst szolgálnak fel. A vendégek étkezhetnek, és megnézhetik, hogyan készül a fő összetevő.

Frans Timmermans felelőtlen hozzáállásával az európai gazdák támogatásait veszélyezteti

Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke az elmúlt napokban külföldi sajtóorgánumoknak tett nyilatkozataiban az uniós Közös Agrárpolitikára vonatkozó bizottsági javaslatok visszavonásával fenyegetőzött, ha nem valósulnak meg az általa vizionált, a gazdák számára teljesíthetetlen zöld célok.

A biztonságos élelmiszer-előállítást segíti a NAK új kiadványa

Az élelmiszer-higiéniai elvárásoknak megfelelő tevékenységet, a szabályok ismeretét és betartását segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, ingyenesen letölthető kiadványa. A „Biztonságos élelmiszer-előállítás” című, háromkötetes kiadvány az élelmiszeripari vállalkozások számára készült.

Rövidfilm-pályázattal az élelmiszer-pazarlás ellen

Az élelmiszerpazarlás csökkentését, és ezáltal a magyar munkahelyek védelmét célozza az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilm-pályázat. Az Agrárminisztérium által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon.

A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve

A koronavírus-járvány időszakában különösen fontos szerepük van a helyi élelmiszereket népszerűsítő kezdeményezéseknek. Ausztráliában a közelgő ünnepek apropóján indítottak egy frappáns kampányt, mellyel egyúttal az ország gazdálkodóinak is köszönetet mondanak.

Fagyasztott importcikk lehetett a koronavírus-fertőződés oka egy kínai kikötőben

Fagyasztott importcikk okozhatott koronavírus-fertőződést az észak-kínai Tiencsinben, ahol vasárnap, hónapok óta először belföldi fertőzésből eredő esetet azonosítottak – írta a China Daily című kínai lap a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

Ne lepődjön meg, ha energiaosztály-címkét lát az élelmiszeren

Németországban hivatalosan elfogadott lett a Nutri-Score jelölés, viszont továbbra is önkéntes lesz a használata. Julia Klöckner agrárminiszter el szeretné érni, hogy európai szinten kötelezővé tegyék, írja az agrarheute.com cikke.

Tovább mérséklődhetett az árnyomás

Tovább mérséklődhetett októberben a fogyasztói árindex, ami mozgásteret biztosíthat a Magyar Nemzeti Banknak, hogy fellépjen a koronavírus-járvány második hullámának negatív hatásai ellen. Októberben 3,1 százalék lehetett az éves alapon mért infláció a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint.

A bevásárlóközpontok is korlátozások alá esnek akárcsak a kisboltok

Franciaországban a szupermarketek azonos korlátozásokkal fognak szembesülni, mint a kisboltok: miszerint a nem alapvető termékek eladásában szabályozást vezetnek be. A kisüzletek tulajdonosainak nincs lehetőségük szembe szállni ezekkel az állami szabályozásokkal – közölte a francia pénzügyminiszter.

A fenntartható élelmezés és az egészséges táplálkozás a FAO konferenciáján

A gazda és a termelő nem a környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. A járvány idején tanúsított helytállásukért köszönet és megbecsülés illeti őket – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO Európai Regionális Konferencia 32., virtuálisan megrendezett ülésszakán.

Csökkent az olívaolaj előállítás idén

Olaszországban az olívaolaj előállítás idén 26%-kal csökkent a múlt évhez képest, közölte az olasz mezőgazdasági szektort képviselő csoport, a Confagricultura. Azonban nem Olaszország az egyetlen az olívaolajat előállító országok között, mely negatív eredményt ért el, Portugália 35%-os, Görögország pedig 25%-os visszaesést produkált az elmúlt időszakban.

A walesi vörös hús ágazat felkészült a Brexitre

A Brexit átmeneti időszakának végén a walesi bárány- és marhahús-exportőrök a lehető legnagyobb mértékben felkészültek az új papírmunkára és az adminisztrációra, de a Hybu Cig Cymru (HCC) a walesi vörös hús fejlesztéséért, promóciójáért és forgalmazásáért felelős ipari testület szerint nagyon aggódnak a vámok hatása miatt, ha nem jön létre megállapodás.

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot

A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban továbbra is fenntartsuk, illetve emeljük ennek a mindannyiunkat érintő és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó területnek a rangját.

A német sertéshús az EU-ban "rekedt"

Növekedett a német húsok mennyisége az európai piacokon, miután az ázsiai országok megtiltották a német húsimportot az afrikai sertéspestis kitörése után. A Reuters szerint Európában a sertésárak körülbelül 14% -kal csökkentek a német húsáruk beragadása miatt.

Márka üdítőital: a magyar szabadalom

Jövőre lesz 50 éve, hogy Budafokon elkészült az első MÁRKA szőlő ízű szénsavas üdítőital-minta a pincegazdaságok kutató laboratóriumában (BKKL).

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

A kistermelők a járvány hősei

A családi gazdálkodók és a kistermelők az utóbbi hónapok hősei az élelmezésben, mert a korona­vírus-járvány alatt végig a frontvonalban dolgoztak. A nehéz körülmények dacára velük voltak a feldolgozók, a szállítók és a kereskedők is, írja az október 16-i élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

Kerti grillszezon után jöhet az asztali füstölés

A régi jó szalonnasütés mellett a kerti bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés egyre népszerűbbé vált az utóbbi években. Sokan már az őszi téli időszakban is hódolnak e kerti-konyhai szenvedélyüknek. A füstölés még nem érte el ezen ételkészítési technikák népszerűségét, de valószínűleg ami késik, az nem múlik...

Több mint félmillió embernek elegendő ételt pazarolunk el évente

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kutatása szerint évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el a háztartásainkban Magyarországon. Ez a mennyiség több mint félmillió ember teljes körű éves élelmezését fedezné. A veszteség pénzben kifejezett értéke pedig több mint 170 milliárd forint, vagyis fejenként 18 000 forint.

Szarvasmarhatelep "pesti tempóra" kapcsolva - Nők a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságból élő és vidéken helytálló nők rengeteget dolgoznak, és meghatározó szerepet töltenek be az élelmiszer-előállításban. Ezt felismerve szavazta meg 2007-ben az ENSZ-közgyűlés a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának létrehozását, és 2008. október 15-én tartották az első hivatalos ünnepnapjukat. Ezt ünnepelve hadd mutassuk be dr. Kacz Ivettet, a Malomsoki Extra-Tej cégcsoport tulajdonosát!

Alig szerepeltek magyar termékek az élelmiszerbiztonsági riasztási rendszerben

A 2019-ben közzétett több mint négyezer élelmiszerbiztonsági bejelentésnek csupán töredéke vonatkozott magyar előállítású termékre – derül ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 155 hazánkat is érintő ügy pedig főként étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez, baromfihúshoz és abból készült termékekhez, takarmányokhoz, valamint gabona- és sütőipari termékekhez kapcsolódott.

Az ALDI törekszik minél több magyar beszállító bevonására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az ALDI vezetőivel egyeztetett arról, hogy tovább növeljék a magyar beszállítók arányát. Az áruházlánc nyitott újabb hazai termelők, élelmiszer-előállítók befogadására, a kamara pedig segíti a kapcsolatok létrehozását.

Köszönettel tartozunk a termelők helytállásáért

A magyar emberek friss, egészséges és nyomon követhető élelmiszerekkel történő ellátása hatalmas érték - jelentette ki dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Mezőzombori Termelői Piac átadóján.

Hihetetlen a kereslet a magyar sikergyümölcs iránt

Árrobbanást hozott a bodza iránt megnövekedett kereslet és csökkenő kínálat a magyar piacon. Amíg 2018-ban maximum 80 forint körül fizettek a felvásárlók a bodzabogyó kilójáért, addig idén már akadt, aki a 450 forintot sem sajnáltak érte.

Mese a szürke pépről, egy kisfiúról és egy madárról

Vannak olyan reklámok, amelyek nem vásárlásra ösztönöznek, hanem valami fontos ügyre hívják fel a figyelmünket. Az egyik ilyen az egészségünk. Ez a rendhagyó német kisfilm megérinti a lelkünket és bölcs üzenetet küld azoknak, akik fogékonyak erre a témára.

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

8 millió forint értékben rendelünk házhoz pizzát, hamburgert és alkoholt

Átlagban csaknem napi négy rendelést adott le április-májusban a leggyakrabban NetPincérező, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhoz szállítás. A pizza még mindig az elsőszámú hazai kedvenc, de rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.

Az innováció a kulcs a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság eléréséhez

Anne Alonzo vitaindító beszédet mondott a Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer konferencián. A Corteva Agriscience 2021 júniusában fogja ismertetni a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló tervét, hangzott el egy kiemelt jelentőségű rendezvényen, amelyen politikai döntéshozók és a mezőgazdasági ágazat képviselői voltak jelen.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznú-tehéntartó számára.

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína azzal a céllal, hogy száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban védelmet biztosítson azok jogtalan használatával és a termékutánzatokkal szemben - közölte az Európai Bizottság hétfőn az MTI szerint.

Szeptemberben újból drágul a liszt

Vetekednek a malmok a tavalyinál drágább és kevesebb étkezési búzáért, szeptemberben pedig várhatóan 3-5 százalékkal emelik átadási áraikat – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Sikerült elhajolni a koronavírus ütése elől

A Master Good-cégcsoport 72 millió csirke feldolgozását tervezte az idén, és az év első két hónapjában még semmi jele nem volt, hogy ez a cél veszélybe kerülhet. Márciusban a koronavírus közbeszólt, a mezőgazdaságot is érintette.

A pandémia felgyorsíthatja az innovációt - Júliusban száguldott a pénz az agrárvállalkozásokhoz

A Takarékbank agrárszakemberei szerint a koronavírus-járvány nem okozott komoly megingást a magyar mezőgazdaságban. Külföldön azonban több helyen is jelentős károkat okozott a pandémiás helyzet, aminek pozitív hozadéka az innováció fellendülése lehet.

Hazánk kulcsszerepet játszhat a világ élelmezésében

Az olyan országok, mint Magyarország és Hollandia, melyek több élelmiszert állítanak elő, mint amennyit elfogyasztanak, fontos szerepet tölthetnek be az egyre növekvő népesség élelmezésében – erről beszélgettünk René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövetével a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Alternatív módszer újíthatja meg a mezőgazdaságot

A népességnövekedés miatt az egyre nagyobb mennyiségű élelmiszer előállítása kihívást jelent a mezőgazdaság számára. Olyan fenntartható módszereket kell alkalmazni ezért az élelmiszertermelésben, amelyek a hagyományos eljárásokkal szemben kevésbé környezetszennyezők, és lehetővé teszik a nagyobb tömegek ellátását.

Rekordhozamokat várnak Szerbiában

Nemhogy nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák, de az ideihez hasonló ideális nyári csapadékeloszlásra még az idősebbek sem emlékeznek.

Minden beruházás a magyar agrárium értékét növeli

Október 1-jével lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amire 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca – közölte Nagy István Agrárminiszter Dabason a Lakto Kft. telepátadóján.

Tudatos fogyasztói döntések szükségesek a gazdaság erősítéséhez

A tudatos fogyasztói döntések, a hazai termékek vásárlása azon túl, hogy a gazdaságot erősítik és védik, sok ezer család megélhetését is biztosítják - mondta Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón, amelyet a Válaszd a hazait! kampány részeként zajló üzletbejárást megelőzően tartottak a Corvin áruházi CBA Prímában.

Félreolvasta a menüt Gordon Ramsay éttermében – sokkot kapott a számla láttán

A brit Mirror ír annak a pórul járt férfinak az esetéről, aki még rendeléskor elnézte az általa kiválasztott menü árát, aztán, mondjuk úgy, alaposan meglepődött, mikor az étkezés végén megkapta a számlát.

Az európai bárányárak az alacsony kínálat ellenére stabilak

Az európai bárányárak az elmúlt héten ismét stabilak maradtak, az árszint nem sokkal maradt el a 30. héten regisztrált rekordmagas (592,59 euró/100 kg) árszinttől.

Igazi ízeket tapasztalva

Egyedülálló programot indítottak a Balaton-medence nyugati felében Szezonkosár Bevásárlóközösség néven. A szerveződésről a Hévíz-Balaton-Zalai-Dombhátak LEADER Egyesület munkaszervezetének vezetőjét, Vértesaljai Lászlót kérdeztük.

Az európaiak nem akarnak sem rovarokat, sem műhúst enni

Egy nemzetközi felmérés szerint a fogyasztóknak Európa-szerte szándékukban áll megváltoztatni az étkezési szokásaikat, de nem rajonganak a műhúsért és nem akarnak rovarokat enni.

Szója helyett borsó - a fehérjetermelés jövője

A növényi eredetű fehérjetermelés drámaian megnő annak érdekében, hogy a 2050-re várhatóan 10 milliárdosra növekvő globális népesség igényeit kielégítse. „Növényi fehérjék: jelen és jövő” című jelentésében a Lux Research 24 növényt és azok termesztését értékeli aszerint, hogy növényi fehérjeforrásként mennyire előnyösek.

Hogyan határozza meg a koronavírus-járvány a világ élelmiszer árait?

Gazdasági elemzők globális élelmiszer drágulást prognosztizálnak, amelynek mértékét 5-10 százalékban határozták meg. A mezőgazdaságon belül a járvány következményeit leginkább gyümölcs- és zöldségtermelő, és a feldolgozó ipar szenvedi meg leginkább. Szembe kell néznünk azzal a ténnyel hogy bár a válság elmúlik, a változások megmaradnak.

Elsődleges célunk az élelmiszerbiztonság biztosítása

Az európai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson – áll három, az élelmiszer-ellátási lác szereplőit tömörítő szervezet közleményében.

Az „ezer évig” elálló száraztészta, avagy mi a helyzet a lejárati határidőkkel?

Egyes termékek valóban gyorsan romlanak, ám vannak olyanok, amelyek több évvel is túlélik a rájuk írt dátumot, amely szerint megőrzik a minőségüket. Amerikai szakemberek azt tesztelték, katasztrófa idején mely élelmiszerek jöhetnek szóba. A rizs például 30 évig fogyasztható.

Az üzletek nem cégek, hanem emberek között születnek - I. Élelmiszergazdasági Üzleti Fórum

A Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége rendezvényeivel, klubjaival évek óta segíti a különböző méretű vállalkozások vezetőit abban, hogy növeljék minőségi kapcsolati tőkéjüket. Két partnerével, az Agrárközösséggel és a Magyar Mezőgazdaság Kiadóval új területre léptek: kizárólag az élelmiszergazdaság szereplőit hívták meg egy ismerkedő fórumra.

Fejlessze agrárvállalkozását közvetlen uniós forrásokból 2021-2027 közötti időszakban

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: az uniós Horizont 2020 program ugyan utolsó évéhez érkezett, de 2021-től Horizont Európa néven 100 milliárd euró költségvetéssel indul az újabb 7 éves keretprogram.

Termőföldtől az asztalig

Az unió valamennyi tagállamában fontos feladat megoldani azt, hogy az ott élők ellenőrzött, biztonságos élelmiszereket vásárolhassanak, hogy az élelmiszeripari termékeket a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig vissza lehessen követni.

Élelmiszermentés: nemcsak a rászorulókat segíti

Ha a Magyarországon egy év alatt keletkező 1,8 millió tonnányi élelmiszer-felesleget kamionokra pakolnánk, a sor Budapesttől egészen Párizsig érne – olvasható a 15 esztendeje alapított Magyar Élelmiszerbank Egyesület honlapján. A jubileum apropóján Sczígel Andreával, az Élelmiszerbank külső kapcsolatok igazgatójával beszélgettünk.

Bio szupermarketeket nyit a Carrefour

A Carrefour lengyel leányvállalata megnyitotta első kelet-európai bio szupermarketét Varsóban. Franciaország, Belgium és Spanyolország után ez a Carrefour-csoport negyedik üzlete a sorban, amely kizárólag bio élelmiszereket árusít.

Hét hónap agrár-külkereskedelme a mérlegen

Agrárexportunk 10 százalékos idei bővülése jórészt a gabona és a gabonatermékek, valamint az olajos magvak kivitelének az átlagot lényegesen meghaladó bővüléséből származott, jóllehet a magasan feldolgozott termékek kivitelének átlaghoz közeli vagy azt meghaladó bővülése is segítette a kivitel erősödését.

Jelentés a német agrárgazdaságról

Julia Klöckner (CDU) szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter október utolsó hetében terjesztette be a német kormány elé a szaktárca idei, az elmúlt 4 év eredményeit és agrárpolitikai intézkedéseit összefoglaló jelentését.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Hogyan ismerjük föl a láthatatlan veszteségeket?

A konyhakész saláták piacán kiemelkedő Eisberg Hungary Kft. hatékony működtetéséhez nagyban támaszkodnak a Lean módszertan eszközeire és a munkatársak, munkafolyamatok fejlesztéséhez külső szakértőket is bevonnak. Gazsi Zoltán ügyvezető szerint megérte a tudatos szemléletváltás, mert a sokszor láthatatlan veszteségek felismerése és kiküszöbölése révén sok pénzt „találtak”.

Élre törtek a lengyel vegánok

A vegetáriánus és a vegán étrend egyre nagyobb teret nyer Lengyelországban is, ahol a fővárosban ötven vegán étterem működik, ezzel Európában dobogós helyet vívott ki magának. Természetesen az élelmiszeripar is követi a trendet.

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az élelmiszer egyéni felelősség is

A világon először idén tartják meg az Élelmiszerbiztonsági Világnapot, amelynek bevezetése még 2015-ben merült fel. 2017-ben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elfogadott egy állásfoglalást a világnap támogatásáról. Végül tavaly decemberben szavazták meg, hogy 2019-től június 7. az Élelmiszerbiztonsági Világnap.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Teljesen átlátható: a Blockchain technológia az állattenyésztésben

Mind szeretnénk tudni, hogy a megvásárolt hús, tojás vagy tej vajon honnan jött és mennyire jó. A fogyasztói szokások megváltozásával, az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállások kialakulása miatt, egyre nagyobb az igény a minőségi termékek iránt. Erre kínál megoldást a Blockchain alapú transzparens nyomon követés, amely az állattenyésztő gazdáknak is számos előnyt biztosít.

Tavasszal WorldFood Expo Varsóban

A tavaszi WorldFood Poland széles teret biztosít a kelet-európai piacon működő több mint 6000 élelmiszer- és italgyártó számára. A varsói nemzetközi rendezvény összehozza a régió forgalmazóit, kiskereskedőit, gyártóit és üzletfeleit.

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

Innováció a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az Ipar 4.0-nak köszönhetően

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira –hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Uniós szabályozás a tisztességtelen piaci magatartás ellen

A kiskereskedelmi láncok heves tiltakozása ellenére október 25-én, 428 igen és 170 nem szavazattal elfogadta az Európai Parlament (EP) Paolo De Castro (képen), olasz szocialista EP-képviselő jelentését, amiben rávilágít az élelmiszer-ellátási láncban a beszállítók és az áruházláncok közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

2030-ig a felére csökkentenék az élelmiszer-pazarlás mértékét

„2020-ig 8%-kal szeretnénk csökkenteni a magyar háztartások által termelt élelmiszer-hulladék mennyiségét” – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Európai Unió a témával foglalkozó, Food Waste Platform konferenciájának sajtótájékoztatóján. A probléma ugyanakkor általános jellegű: az EU-ban egy évben egy ember mintegy 130 kiló élelmiszer-hulladékot halmoz fel.

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Alkalmazott fizika a konyhában

Zöldtea gyöngyök, libamáj parfé galambkocsonyával, meggymagmártás, szardínia, vagy éppen bacon ízű fagylalt. Ilyenekkel találkozhatunk többek között a molekuláris gasztronómia fogásai között. Hazánkban is van olyan étterem, ahol megtalálhatók ezek fogások.

Nem minden olíva szűz

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) terméséből, azaz az olajbogyóból préseléssel előállított zöldessárga, jellegzetes illatú, kellemes, édeskés ízű, folyékony növényi zsiradék.

Többek közt további áfacsökkentést javasol a NAK Élelmiszer-feldolgozási osztálya

Elemzik a Magyar Élelmiszerkönyv gyakorlati tapasztalatait, megoldást keresnek a göngyölegekkel, rekeszekkel kapcsolatos problémákra, fellépnek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben. Ösztönzik az áfacsökkentést újabb termékeknél, megvizsgálják a jelenlegi védjegyek hatékonyságát - többek közt ezek szerepelnek a kamara Élelmiszer-feldolgozási osztályának munkarendjében.

Kína döntött a jövőről

A logisztikai fejlesztés lesz a legfőbb prioritás Kínában, különös figyelemmel az élelmiszergazdaságra – döntött az ország kormánya. A terv révén Kína újra felpörgetheti az utóbbi időben lelassult, ám még ma is impozáns gazdasági növekedését.

Milliókat költünk fogyókúrás készítményekre

Áprilisban meglódul, májusban pedig tetőzik a fogyókúrás készítmények értékbeli eladása, amely enyhe mértékben, mintegy 2 százalékkal bővült az előző évi azonos időszakhoz képest, derült ki a Nielsen modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából. A súlykontrollt célzó készítmények közül a kapszula és a por a legnépszerűbb formátum.

Az élelmiszer kurta útja

A Budapesti Gazdasági Egyetemen kétnapos Kutatói Napok rendezvénysorozaton várták az érdeklődőket, amelynek legfőbb célja volt az egyetemi kutatások megismertetése az egyetemi polgárok, a tudományos, és a szakmai közönség körében. A kétnapos eseménysorozat keretében megvalósuló interaktív workshopokra, kerekasztal-beszélgetésekre és előadásokra több száz résztvevőt regisztráltak a szervezők.

Áll a bál a konzervpiacon

A közelmúltban röppent fel a hír, hogy az Orosházi Üveggyár leáll félévre, szorult helyzetet idézve elő ezzel a konzervipar szereplőinek. A Nemzeti Agrárkamara már elmondta a véleményét, amely szerint ebbe tönkremehet a szakma, megkérdeztük az Éfoszt, hogy ők miképpen látják a kialakult szituációt.

Értékesítési rekord a jubileumi Magyar Ízek Vásárán

A cudar idő ellenére 7 500 látogató volt kíváncsi a hétvégén megszervezett Magyar Ízek Tavaszi Vásárára, ahol több mint ezer hamisítatlan hazai élelmiszer termékből válogathattak, emellett színes gasztronómiai és kulturális programok is várták őket. A helyszínen árusító kis- és őstermelők visszajelzése alapján mintegy 125 millió forint összegben vásároltak a látogatók a két nap alatt.

Szépen nőtt az agrárcégek bevétele 2016-ban

Az élelmiszer-termelésben résztvevő gazdálkodó szervezetek 2016-os pénzügyi elemzését tette közzé az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Az élelmiszeripari szakágazatok eredménykategóriái pozitívan változtak az előző évi eredményekhez képest.

Még befizetheti a felügyeleti díj második részletét 

Január 31-én lejár a múlt évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Lesz-e csokoládékatasztrófa?

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, ami miatt a sajtóban apokaliptikus állapotokat és a növény kihalását jósolták. Az elmúlt időszak híreivel ellentétben a szakértők nem számolnak a növény kihalásával. Afrikában átalakulhat a kakaóbab-piac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

Magyarországon a legolcsóbb a gomba, mégse fogyasztunk eleget

A magyarországi gombatermesztés bővült az elmúlt években, ennek ellenére a fogyasztás nálunk a legalacsonyabb. Nyugat-Európában az éves gombafogyasztás 5-6, Oroszországban 8-10 kilogramm fejenként. Ehhez képest Magyarországon mindössze 1-1,5 kilogramm.

Idén már közel 300 ezer tonna zöldséget mentett meg a Tesco

A szépséghibás, görbe vagy szokatlan alakú zöldségek és gyümölcsök képezte hatalmas mennyiségű élelmiszer-hulladékot kívánja visszaszorítani a Tesco egyik, idén bevezetett termékcsaládja. A „Tökéletesen tökéletlen” termékcsalád gyorsan népszerű lett: szeptembertől már a lánc 112 üzletében kapható, és több mint 286 ezer tonna szépséghibás zöldség-gyümölcs kelt el az akció révén.

Élelmiszeripar: piaci alkalmazkodás és „nagyok” nélkül nem megy

A réspiaci termékek mellett a kommersz áruk előállítására is nagyobb hangsúlyt kell helyezni, valamint a nagyüzemek korszerűsítését is lehetővé tevő következetes fejlesztési programokat végigvinni – ez lehet az élelmiszeripar fejlesztésének kulcsa. Az ágazat így lehet vonzó a tőke számára, és biztosíthat jó alapot az agrárgazdaság erősödéséhez.

Méltányos-e az élelmiszer ellátási lánc?

Az Európai Bizottság szerdán közzétett felhívásában arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat.

A kávétermesztés kihívásai

Kávétermesztőnek lenni egyet jelent a bizonytalansággal. A minőség javítható bizonyos intézkedésekkel, ezzel pedig az árak is növekszenek, de az igazság az, hogy a piac és a termés mennyisége/minősége mindig kiszámíthatatlan marad. Semmi sem biztos addig, amíg a kávé nincs becsomagolva és lefőzve, és az ára kifizetve.

Javítaná a kormány a hazai élelmiszerek minőségét

A kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az új jogszabály miatt több ezer ital- és ételautomata tűnhet el

Több ezer ital- és ételautomata tűnhet el és üzemeltető cégek is megszűnhetnek, mivel az új jogszabály hátrányosan érinti a működtetőket, egyes előírásai pedig teljesíthetetlenek - közölte a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség csütörtökön.

Az agrárkamara csak a korrekt áruházláncokban támogatja a dinnyekampányt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csak azoknál az áruházláncoknál áll a múlt héten meghirdetett dinnye fogyasztásösztönző kampány mellé, amelyek most, a szezon elején nem csökkentették vagy csökkentik kilogrammonként 100 forint alá a dinnye fogyasztói árát.

Online kereskedelmi körkép

Nagy változások előtt áll a hazai és az európai kereskedelem. Lassan az élet minden területe áttolódik az online világba, így a vásárlás is. Számos lehetőség érhető el hazánkban már, de van hova fejlődni ha az online élelmiszer értékesítésre gondolunk.

Gulyásleves az uniós receptkönyvben

A Copa-Cogeca egy receptkönyv-kezdeményezést indított el, melynek célja annak tudatosítása, hogy a gazdálkodók az élelmiszerek elsődleges termelői. A könyvben a NAK a magyar gulyást és a fűszerpaprikát mutatja be.

FAO: növekszik az élelmiszerimport értéke

Kiegyensúlyozott az alapvető termények nemzetközi piaca, búza és kukorica bőségesen áll rendelkezésre, az olajosmag-termesztés újra erőre kapott. A szállítási költségek és az importmennyiség növekedése miatt a globális élelmiszerkivitel értéke meghaladja idén az 1300 milliárd dollárt, ez 10 százalék fölötti növekedést jelent tavalyhoz képest - írja a FAO új, kétévente megjelenő előrejelzésében.

Tudatos Vásárlók Egyesülete: 129 milliárd forintnyi árut bojkottáltak a fogyasztók egy év alatt

Elérheti a 129 milliárd forintot a fogyasztói bojkott miatt meg nem vásárolt áruk értéke az elmúlt egy évben, csaknem 1,2 millió vásárló utasított el valamilyen terméket Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint.

A fejlődés kulcsa

Most kell beruházni, hiszen ehhez minden lehetőség adott - hangsúlyozták a Műszaki fejlesztés az élelmiszergazdaságban elnevezésű konferencia szakértő előadói.

Fordulópont előtt a hazai élelmiszergazdaság

Hogyan élje túl a hazai élelmiszergazdaság rövid távon, hogy hosszú távon versenyképes lehessen? – ez a kérdés foglalkoztatta az Agrárakadémia konferencia előadóit és résztvevőit is. Fazekas Sándor a 2050-is szóló élelmiszergazdasági stratégiát ismertette, Csányi Attila ennél rövidebb távon, már az idén megvalósítható javaslatokat tett, az ágazat helyzetének mielőbbi javítása érdekében.

Magyarország adottságai jók a méhészkedéshez

Globálisan számottevően csökkent a beporzó rovarok száma, miközben ökológiai és mezőgazdasági szerepük nélkülözhetetlen. Magyarország a méhsűrűséget tekintve a második Európában.

Online kampány indul a magyar termékek népszerűsítéséért

Online kampány indult a magyar termékek népszerűsítéséért – jelentette ki Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kampány szervezői szeretnék felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy válasszanak magyar termékeket többek között azért, mert így munkahelyeket teremtenek, óvják a környezetet, és sok esetben egészségesebb termékekhez is hozzájuthatnak.