Back to top

Fejlessze agrárvállalkozását közvetlen uniós forrásokból 2021-2027 közötti időszakban

2020. március 10.
Budapest
Magyar Telecom Székház

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: az uniós Horizont 2020 program ugyan utolsó évéhez érkezett, de 2021-től Horizont Európa néven 100 milliárd euró költségvetéssel indul az újabb 7 éves keretprogram.

Kiemelt cél, hogy ezeket a közvetlenül pályázható uniós forrásokat a hazai pályázók az eddiginél még hatékonyabban használják ki, ezért

a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Agrárminisztériummal és az Agrárinformatikai Klaszterrel együttműködésben a forrásszerzés gyakorlati lehetőségeit is bemutató, workshoppal egybekötött nemzetközi KFI finanszírozás konferenciát szervez 2020. március 10-én a Magyar Telekom Székházban.

Az idén záruló Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogram élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság programrészében ugyan már nincsenek nyitott felhívások, de várhatóan az év végén már megjelennek az új keretprogram - a Horizont Európa - új kiírásai. Fontosnak tartjuk a H2020 programmal kapcsolatos tapasztalatok összegzését, hogy a következő keretprogramra való felkészülést ezek figyelembe vételével kezdhessük meg, részben ezt a célt is szolgálja a március 10-i tematikus nap.

„2020-ban még számos területen kínál pályázati lehetőségeket a jelenlegi keretprogram, de ami hosszú távon még fontosabb, hogy a Horizont Európa programban nagyon komoly források válnak majd elérhetővé 2021-től. Elsődleges célunk a vállalkozások, kutatási intézmények, egyetemek támogatása abban, hogy még felkészültebben tudjanak pályázni a következő időszakban. Éppen ezért olyan intézkedéscsomagot állítottunk össze a magyar pályázók ösztönzésére, amely a szakértői szolgáltatások megerősítésétől a hazai rásegítő pályázatok rendszerének megújításáig terjed” – hangsúlyozza Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke, aki megnyitja a március 10-i konferenciát.

Az új keretprogramban az uniós célok a termelés és fogyasztás fenntarthatóbbá és társadalmilag igazságosabbá tételére fókuszálnak majd, nagy hangsúlyt kapnak az ökoszisztémák és szolgáltatásaik fenntartása és helyreállítása.

A konferencia plenáris programját Dr. Birkner Zoltán az NKFI Hivatal elnöknek, Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárnak, Gulyás Tibor az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkárnak, valamint Marc Duponcel, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának kutatási ágazat vezetőjének előadásai alkotják.

Ezután kerekasztal-beszélgetés és tematikus szakmai workshopok várják a résztvevőket, olyan kiemelt tématerületekkel, mint az agrárökológia, az élelmiszergazdasági rendszerek, az erdészet, a biomassza energia és a biofinomítás.

A párhuzamos workshop-ok tematikus szakpolitikai célokhoz kapcsolódnak, annak érdekében, hogy a potenciális pályázók számára tematikus kontextusban váljanak érthetővé és láthatóvá a támogató szolgáltatások. Ezen túl a korábbi keretprogram pályázatai során nyert tapasztalatok megosztása a következő keretprogram tervezéséhez kapcsolódóan a magyar szempontból kiemelt kutatási területek és nemzetközi szinten is jelentős kapacitások feltérképezése is célja a workshop-oknak, értékelők és sikeres pályázók bevonásával, közreműködésével. (x)

A workshopról részletesebb információt talál az alábbi applikáción keresztül:

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött, amelyre az alábbi linken elérhető weboldalon van lehetőség:

www.eifkonf.hu

Kapcsolattartó:

Erős Veronika

klaszter menedzser

+36 30 944 7706

eros.veronika@agroit.hu

 

 

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Életképes hazai márkákat fejlesztene a SPAR

Szakmai képzéssel támogatja a SPAR azokat a beszállítóit, akik hazai kisvállalkozásként, családi cégként kerültek be az üzletláncba két, részükre hirdetett speciális program keretében.

Új élelmiszer: gyógydió

Frissen megjelent rendeletében az Európai Bizottság engedélyezte a Jatropha curcas – magyarul purgódió vagy gyógydió – ehető fajtájából származó magok új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát. Az engedélyezést kezdeményező német cég a magokat kandírozva, cukorral tartósítva vagy önmagában snackként, továbbá gabonaszeletek, reggeli gabonapelyhek összetevőjeként kívánja forgalmazni.

Együttműködési megállapodást kötött a Lidl a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel

Együttműködési megállapodást kötött a Lidl Magyarország és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjának fellendítése érdekében az EU egységes piacán, valamint a harmadik országokkal folytatott külkereskedelemben - közölték a felek az MTI-vel.

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

Az egyetlen konzerv, amit mindig érdemes tartani a kamrában

A konzervek hihetetlenül kényelmes választások, ha gyorsan szeretnénk enni valamit, emellett könnyen tárolhatók, hosszú szavatossági idejük van és a legtöbbjük azonnal fogyasztható. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben sokféle konzerv, például a bab és más zöldségek, nagyon táplálók.

Az egészséges is legyen finom?

Hogyan gondolkodnak a fogyasztók és mennyire befolyásolják őket a trendek? Mennyire fontos az íze egy kolbásznak?...Kiderült, hogy a fogyasztók közel kétharmada, nagyon figyel arra, hogy ízletes legyen a mentes élelmiszer, ami az asztalára kerül, különben az első csalódás után lemond a kipróbált áruról, és tovább keres, egészen addig, amíg rá nem bukkan a számára legfinomabbra.

Új sajtbírákat avatnak

37 sajtbíra végezte el sikeresen a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett sajtbíra képzést.

„Cukorhiány” és takarmányválság

Annak ellenére, hogy minden írni-olvasni tudó ember számára világos kellene legyen Szerbiában, hogy az ország mindegyik alapvető élelmiszerből többet állít elő, mint amennyit 7 millió lakosa képes volna elfogyasztani, május folyamán pánikszerűen vásárolták fel a cukrot, és emiatt az 1 kilogrammos kiszerelés az egész országban eltűnt a boltok polcairól.

Az EU 600 millió eurós élelmiszer-támogatást javasol az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak

Az Európai Unió az élelmezésbiztonság szavatolására 600 millió euró (mintegy 240 milliárd forint) támogatást javasol az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak válaszul az Ukrajna elleni orosz háború nyomán kialakult helyzetre - közölte az Európai Bizottság.

Régi ízek húsmestere

A legtöbb gyerek, aki házi húskészítményt kóstol – legyen az akár kolbász, hurka, kenőmájas vagy sonka –, nemcsak udavriasságból mondja, hogy finom, hanem kér még belőle. Ez számomra a legnagyobb elismerés. Annyit tennék hozzá, hogy a felnőttek alapból kedvelik ezeket a termékeket.

Meg nem ette volna - ma készíti

Aki kecskét tart és a tejéből sajtot készít, az elkötelezi magát a folyamatos munka mellett, de egyúttal beléphet egy különleges ízvilágba. A jákfai Szabó Ibolya is így tett, ráadásul igazán egyedi módon fogott bele a tevékenységbe.

Az egészséges táplálkozás a megfelelő élelmiszerekkel kezdődik

Az egészséges vagy olcsó táplálkozás ősi vitája napjainkban nagyobb kihívást jelent, mint valaha, mivel az élelmiszerárak továbbra is az inflációval együtt emelkednek, így sok brit az egészséges táplálkozást inkább háttérbe szorítja.

Veszélyes penészes sajtot fogyasztani?

A penész és a sajt kapcsolata eléggé rejtélyes. Egyes sajtok a kor előrehaladtával javulnak, és néha penészesednek is. Végül is a penészgombák adják a kéksajt jellegzetes ízét is, így azt feltételezhetjük, hogy a penészes sajtnak ehetőnek kell lennie.

Egyre nagyobb a vásárlók bizalma

A világ egyik legjelentősebb, saját márkás termékek gyártóit és forgalmazóit célzó kiállításán, a PLMA „World of Private Label” rendezvényen 2022. május 31. és június 1. között az Agrármarketing Centrum már 14. alkalommal szervezett közösségi nemzeti standot a magyar élelmiszerágazat gyártói számára.

Egy évtizede vigyáz ránk a Nébih

Az élelmiszer egy bizalmi termék, a hazai élelmiszeripar ezért csak úgy lehet sikeres, ha ez a bizalom szilárd alapokon áll – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fennállásának 10. évfordulója, egyben az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott ünnepi rendezvényen, Budapesten.

Miért tartják a görög joghurtot a legjobbnak a világon?

Az elmúlt évtizedben csillagászati mértékben megnőtt a kereslet a görög joghurt iránt, amely más joghurtok egészséges alternatívája, még hazáján kívül is.

A borsmenta tea meglepő egészségügyi előnyei

A teát már régóta számos egészségügyi előnyhöz társítják, például a fekete teát a fogyás elősegítéséhez és az anyagcsere fokozásához, a pitypang teákat a máj és a sejtek egészségéhez, de más fajtákat is nagyon sok egészségügyi tényezővel hoznak összefüggésbe. A borsmentatea fogyasztása különösen változatos egészségügyi hatással jár, amelyek miatt érdemes feltölteni készleteinket belőle.

A legjobb és legrosszabb ételek az állóképesség javítása szempontjából

A fizikai állóképesség kiemelten fontos a sportolók számára, de a mindennapi feladatoknál is szerepet játszik. Ha időnként úgy érezzük, hogy házimunka vagy könnyű fizikai tevékenység után fáradtak leszünk, az annak a jele lehet, hogy alacsony az állóképességi szintünk.

Ízletesebb a német, mint az olasz

A németországi Wesselingben működő Fruchthansa GmbH szabadföldi rukkolát termeszt és forgalmaz. 

7 szuperélelmiszer, amelyek segíthetnek, elűzni a fáradtságot

Az alvás minősége, a testmozgás gyakorisága, a stressz szintje és még sok más tényező befolyásolhatja az energiaszintet. Ezek közül kiemelkedő a táplálkozás erőteljes szerepe. Ha néhány gyors alapanyagot keresünk a vitalitásunk támogatására, szerencsénk van: Ari Whitten, energia szakértő megosztott hét szuperélelmiszert a fokozott energia bevitel érdekében.

Második éve vezetik a kiskereskedelmi toplistát

Előző évi teljesítménye alapján változatlanul a Lidl a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc Magyarországon, 921,8 milliárd forintos becsült bruttó forgalommal - közölte a Trade magazin szerdán az MTI-vel.

Kelbimbó: a keresztesvirágú zöldség hat előnye

Lehetséges, hogy a kelbimbó az egyik olyan zöldség, amit gyerekkorunkban inkább elkerültünk, de számos egészségügyi előnye van, amiért érdemes átgondolni a fogyasztását. Ha az elmúlt években nem adtunk neki esélyt, most hat okot is felsorolunk, amiért érdemes beiktatni a táplálkozásunkba. Ugyanis nem csak nagyon finom lehet, hanem jótékony hatással is van az egészségre!

Ünnepel a tejágazat?

Két éve, 2020 elején még határozott trendek jellemezték a tejpiacot, az emelkedő árak mellett jók voltak a kilátások. Ugyanazon év tavasza óta azonban példa nélküli események tapasztalhatók Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt. A nyerstejárakból eltűnt a szezonalitás, folyamatos az áremelkedés, miközben a növekvő költségek miatt lassul a tejhozambővülés üteme és felgyorsult az állománycsökkenés.

A zab - Betekintés egy egyedülállóan egészséges gabonafélébe

Az abrakzab (Avena sativa L.) egy régi növény, amelyről úgy gondolják, hogy több mint 3000 évvel ezelőtt háziasították, miközben gyomként nőtt a búza- és árpaföldeken.

Helyettesítő hatóanyagok felhasználása a hazai növényvédelemben

Az elmúlt időszakban számos cikk született, amely azt sugallja, hogy a Magyarországon termett gyümölcsök az európai uniós átlag fölötti mértékben szennyezettek káros növényvédőszerekkel. A Nébih, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a félreértések és a feleslegesen keltett pánik elkerülése érdekében az alábbi, lényeges tudnivalókra szeretné felhívni a hazai vásárlók figyelmét!

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává egy kutatás szerint

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készült közös tanulmányuk megállapításait ismerteti.

Elkészült a Nébih útmutatója az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához

Mintegy nyolchónapnyi folyamatos, konstruktív párbeszédet követően elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. A kulcsfontosságú kiadvány összeállításához a Nébih széleskörű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott, ezáltal is biztosítva, hogy a dokumentumban minden érintett szempontjai érvényesülhessenek és releváns segítséget nyújtson számukra.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Juh- és bárányhús promóciós nap

A juh- és bárányhús, illetve a kecsketej és -sajt kétségkívül finom, ám drága prémiumtermék. Ennek ellenére, ha minden magyar évente két alkalommal enne juhhúst, nem kellene a termelőknek exportálni, mind elfogyna itthon. A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet nem csak a kiskérődző ágazat érdekképviseletét látja el, hanem népszerűsíti is a termékeit, hogy növelje a hazai fogyasztást.

Áremelkedéstől az innovációig – Agrárakadémia az élelmiszergazdaságról

Az élelmiszergazdaság kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának harmadik állomásán. Itt az előadók az ágazat előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy ismertetett elemzésében.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Az élelmezésbiztonságról egyeztettek az uniós agrárminiszterek

Az Európai Uniónak erkölcsi és gazdasági kötelessége, hogy növelje mezőgazdasági termelését, ehhez azonban elengedhetetlen a termelés csökkenését eredményező intézkedések újragondolása – mondta Feldman Zsolt Brüsszelben. Az orosz-ukrán háború miatt kialakult agrárpiaci és élelmezésbiztonsági válságról egyeztettek az agrárminiszterek.

Nosztalgia kifli és fitnesz croissant

Háromkilós parasztkenyér, nosztalgiakifli szinte az ország teljes területén. Tóth Péterrel a Lipóti Pékség tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogy a harminc éve 4 fővel indult vállalkozás, hogyan vált az ország legismertebb pékségévé. Miért döntött a „multis” értékesítés helyett saját boltok nyitásán és ebből miként vált országos üzletlánccá? Lehet-e többszörös áron eladni minőséget?

Élelmiszerinnovációkért dolgozik a MATE és a PENNY

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött a PENNY üzletlánccal, az élelmiszermérnöki szakos hallgatók nagyvállalati elvárásokra történő felkészítése és az oktatás fejlesztése vonatkozásában. Az együttműködés keretében a PENNY innovációs termékfejlesztési pályázatot is hirdet a MATE hallgatóinak, ahol a vállalat jövendőbeli termékpalettáját keresik.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Négy ok, amiért érdemes több gombát fogyasztanunk

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait e mikológiai csemegék után kutatva. Lehet, hogy csak a kedvenc táplálékuk után kutattak, de az sem kizárt, hogy felfedezték ezeknek a növényeknek a számtalan egészségügyi előnyét.

Fahéj: jótékony hatású az egészségre, de mennyi a túl sok belőle?

A fahéj mértékkel történő fogyasztása esetén könnyedén élvezhetjük az egészségünkre gyakorolt hatását, de van egy finom határvonal az elegendő és a túl sok között, amit nem érdemes átlépni, ugyanis káros mellékhatások léphetnek fel, ha a napi maximális mennyiségnél többet viszünk be a szervezetünkbe.

Főzőversenyen küzdöttek a legjobb ízekért a szakkiállításon

Fácánkrémleves, hajdúsági káposztáshús és birkapörkölt - többek között ilyen fogások is készültek az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napok szakkiállítás szabadtűzi főzőversenyén.

A világ élelmiszerárai 0,8 százalékkal csökkentek áprilisban

Visszaestek némileg az élelmiszerárak a világon áprilisban, elsősorban a növényi olajok drasztikus, valamint a gabonafélék enyhe árcsökkenése hatására.

A gyömbér nem mindennapi előnyei az egészségre

A gyömbér íze az egyik legkülönlegesebb és egyben legkedveltebb íz világszerte. A merész, aromás és csípős gyömbér (más néven gyömbérgyökér) évezredek óta fűszerezi az ételeket, ám emellett gyógynövényként is igen nagy népszerűségnek örvend.

Nehézfémek mindenhol: így jutnak a szervezetünkbe 1.

Mi a közös a következő felsorolásban? Túlium a táplálékkiegészítőkben, titán a kozmetikumokban, bárium a rúzsban, króm a szemceruzában, higany a fogtömésekben, ólom a cigarettában, kobalt a szőnyegtisztítóban, nikkel a csipszben, volfrám a pirítóson, arzén a tapétában. Nem igazán odaillő dolgok...

A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát egy kutatás szerint

A magyarok többsége támogatná, ha az ásványvizes palackokat az üvegekhez hasonlóan vissza lehetne váltani a boltokban - derült ki a Mizse ásványvíz márka megbízásából készített online reprezentatív felmérésből.

Háromdimenziós nyomtatóval készítettek tiramisut Olaszországban

Háromdimenziós nyomtatóval készítettek tiramisut az olaszországi Villorba egy szakiskolájában.

Befejeződött a tavaszi élelmiszerlánc ellenőrzés

A tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésre országszerte március 21. és április 18. között került sor a Nébih irányításával. Az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakot megelőző megnövekedett forgalom mellett sem.

Miniszteri kiállás a húsfogyasztás csökkentéséért

Április utolsó napjaiban 40-nél is több ország mintegy ezer kiállítója részvételével Kölnben megtartották az idei Anuga Foodtec élelmiszertechnológiai szakvásárt.

A cukkini számtalan egészségügyi előnye

A cukkini egy ízletes nyári tökféle, amely sokoldalúságáról és számos egészségügyi előnyéről ismert. Bár a cukkinit gyakran zöldségként emlegetik, valójában a Cucurbitaceae növénycsaládba tartozó gyümölcs, és a hagyományos gyógyászatban régóta használják megfázás és más egészségügyi állapotok kezelésére.

Németországban akár 30 százalékkal drágulhat a sör

Robbanásszerűen, akár 30 százalékkal drágulhat a sör az idén Németországban a főzdék szövetségének (Deutscher Brauer-Bund, DBB) ismertetett becslése szerint.

Csak minőséggel lehet fennmaradni

A Pap család 1994-ben úgy határozott, hogy saját forrásból, szűk baráti társaságukkal kolbászkészítésbe kezdenek. Nem sokkal később létrejött első családi műhelyük, majd a manufaktúrából kinőtte magát a jelenlegi Pap Kolbászműhely, ahol már jóval nagyobb léptékben gyártanak változatos, kiváló minőségű kolbászokat és szalámikat.

Üzleti érdekek a vegánizmus népszerűsítése mögött

A műhúsgyártók támogatják a "Vessünk véget az állatok levágásának!" (End The Slaughter Age) elnevezésű európai polgári kezdeményezést – mondta dr. Wagenhoffer Zsombor PhD, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, akit megkérdeztünk, mi a véleménye a javaslatról, amely ellehetetlenítené az európai állattenyésztést.

Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításán dolgozik az INTEGRÁL Zrt.

Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításának, és az ehhez szükséges tenyésztés-tartástechnológiának a fejlesztését kezdte meg az INTEGRÁL Élelmiszeripari és kereskedelmi Zrt.; a projekt összköltségvetése több mint 1,4 milliárd forint - közölte a társaság az MTI-vel.

A digitalizációval a hatékonyság és az eredmény a cél

Hol találkozik az élelmiszer és az informatika? Hogyan segítheti a digitalizálás a belső folyamatok bővítését, optimalizálását? Mely folyamatok digitalizálhatók az élelmiszeriparban? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az Innoskart Klaszter, az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH szakmai beszélgetésén.

Nem várható hiány tojásból hazánkban

Az Ukrajnában zajló háború ellenére várhatóan a jövőben sem lesz hiány hazánkban tojásból. Bár a takarmányárak ugrásszerű növekedése csökkenti az árstabilitást, az Európai Unió 100%-ban, és hazánk is csaknem 90%-ban önellátó tojásból – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Élelmiszerben nem lehet hiány

Az áruhiányt hivatott megelőzni az az országos főállatorvosi határozat, amely lehetővé teszi, hogy a magyar élelmiszer-vállalkozások helyettesítő összetevőket használjanak, ha valamely alapanyag elfogy. Például, ha elfogy a napraforgó étolaj, lehet repcéből készültet használni a kekszekben vagy majonézben. A gyártóknak azonban minderről a vásárlókat tájékoztatni kell.

Újgenerációs csomagolóanyag a zöldség-gyümölcs szektorban

Hosszabb ideig maradnak frissek a zöldségek és gyümölcsök egy innovatív, jövőtudatos, körforgásos gazdaságba tökéletesen illeszkedő csomagolóanyagnak köszönhetően. A mikrohullámú papírlemez alapanyag használata a kis kiszerelésű zöldség, gyümölcs esetében új a magyar piacon, mely lehetővé teszi a végfelhasználók számára a környezettudatos vásárlást kisebb mennyiség beszerzése esetén is.

Kávé Angolából: a nagy visszatérő

Az angolai kávéból készült főzetre sokáig hiába áhítoztak a kávérajongók, szerte a világon. A nyugat-afrikai ország az 1970-es években körülbelül negyedmillió tonna kávét exportált évente, de a termelést megszakította a polgárháború. Közel 20 éves béke után Angola kávétermelése végre fellendülőben van.

A sokoldalú cirok - Táplálkozási tények és egészségügyi előnyök

A cirok egy ősi gabonaféle, mely az afrikai kontinensről származik. Sok éven át az amerikai élelmiszer-ellátásban édesítőszerként használták a cirokszirupot és a cirokmelaszt, valamint alkoholos italok előállításához, de manapság egyre inkább elfogadottá válik, mint önálló gabonaféle. A magas fehérjetartalmú, gluténmentes és antioxidánsokkal teli növényt az egészséges étrend fontos elemének tartják.

Közel negyedével drágulhatnak az élelmiszerek idén

Az Ukrajna elleni orosz háború okozta sokk következtében idén meredeken emelkednek a globális energia- és élelmiszerárak - derül ki a Világbank negyedévente ismertetésre kerülő, árupiaci kilátásokról szóló jelentése.

Válasz az ellátási láncok problémájára a logisztika hatékonyabbá tételével

Az ellátási láncok a mai globalizálódó világunkban kifejezetten hosszúra is nyúlhatnak. Egy mai magyar gazdálkodónak alapvető fontosságú, hogy a gépek, az alkatrész, a műtrágya és egyéb inputanyagok, jöjjenek azok a világ bármely pontjáról, rendelkezésére álljanak a megfelelő időben.

Közösen támogatja a hazai élelmiszergazdaságot a MATE és a COOP

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött a COOP üzletlánccal, a hazai élelmiszergazdaság tevékenységének támogatása érdekében.

Öt magas E-vitamin tartalmú élelmiszer a bőr, a haj és a szív számára

Úgy tűnhet, mintha az E-vitamin a testápolóhoz vagy a kondicionálóhoz kötődne, de valójában ez egy alapvető tápanyag, amely nem csak a bőrt és a hajat táplálja. Az E-vitamin olyan erős antioxidánsok csoportjára utal, amelyek számos gyulladáscsökkentő funkciót látnak el, és elpusztítják a szabad gyököket, hogy megvédjék a sejteket az oxidatív károsodástól.

Az agrárium stabilitási kérdés

Az elmúlt hónapok történései megerősítik, hogy az agrárium a magyar gazdasági és társadalmi stabilitás meghatározó támasza - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen Budapesten.

Az élelmiszeriparban különösen fontos a védjegyoltalom ösztönzése

Lemaradásba kerültek a magyar élelmiszeripar kis- és közepes vállalkozásai védjegyoltalomban, ezért ösztönözni kell a szellemi jogok érvényesítését - közölte az MTI-vel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

A fogyasztók harmada a környezeti hatások alapján választ élelmiszert egy felmérés szerint

Magyarországon a fogyasztók már nemcsak az árak alapján választanak élelmiszert, 36 százalékuk a környezeti hatásokat is figyelembe veszi - közölte a Danone Magyarország Kft. reprezentatív felmérése alapján az MTI-vel.

Balatoni nyarak palackba zárva

Tudósítónk a Spájz Szörpök mottóját választotta a cikk címéül. A kívül-belül kiváló termékeket egy keszthelyi vállalkozás állítja elő, amely a hagyományos családi receptek előírásai, a karakteres, intenzív ízek, és persze a természetesség mellett kötelezte el magát.

Szerbiában a szárazság a legnagyobb gond

Utolsó szerbiai beszámolómban az ukrajnai háború által okozott káosz szerbiai mezőgazdaságra és élelmiszertermelésre gyakorolt hatásával foglalkoztam. Négy héttel ezelőtt még előfordult, hogy elfogyott az üzemanyag a benzinkutakon, hogy ideig-óráig várakozni kellett az újabb szállítmányra. Azóta megszűnt a pánik okozta vásárlási láz, kiderült, hogy igazat beszélt a kormány, amikor azt mondta, hogy üzemanyaghiány egyelőre nem fenyeget.

A teljes kiőrlésű kenyérből származó rost hasznosabb, mint gondolnánk

A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás elengedhetetlen az egészség megőrzésének szempontjából, ugyanakkor egyes rostforrások fogyasztásával több előnyt élvezhetünk. A teljes kiőrlésű gabonákból származó rostok csökkenthetik a gyulladást és a szívbetegségek kockázatát egy tanulmány szerint.

Burgonyafehérje vegán élelmiszerekhez

Az Egyesült Királyságbeli Branston burgonyabeszállító cég együttműködést kötött az új technológiákat forgalmazó Root Extracts vállalattal, hogy vegán és vegetáriánus ételek készítéséhez használható fehérjét állítsanak elő burgonyából.

Németországban is emelkednek az élelmiszerárak

Az élelmiszerárak emelkedése nem hazai specialitás. Az utóbbi időben abban a Németországban is egyre többet kellett fizetni a legkülönbözőbb élelmiszerekért, ahol korábban – egyébként nem mindig megalapozottan – az árak nagyfokú stabilitásával büszkélkedett a kormányzat. Ráadásul amit eddig megtapasztaltak a német vásárlók, az még mindig csak a kezdet.

Szuvidált, konyhakész harcsafilé kerülhet a boltokba

Kétéves kutatás-fejlesztés eredménye a Silgen haltenyésztési rendszer, és a az ugyanezen a néven a boltokba kerülő konyhakész harcsafilé, amit magyar vezetéssel dolgozott ki egy európai konzorcium – hangzott el a projektet záró rendezvényen.

Oroszország sörhiánnyal néz szembe

Oroszország a világ egyik legnagyobb gabonatermelője, viszont szinte teljes egészében importálja a sör egy nélkülözhetetlen összetevőjét, a komlót. Az ukrajnai háború miatt vészesen fogynak a készletek, és egyelőre nincs utánpótlás.

A Lidl áruházaknál is leadható a használt sütőolaj

A Lidl Magyarország tesztjelleggel elindította a használt sütőolaj-visszagyűjtést - közölte a társaság az MTI-vel.

A világ leggyakrabban lopott élelmiszere

Egy holland sajtgyártótól 60 érlelt sajtkereket loptak el, mintegy 21 000 euró értékben. Sajnos ez nem egyedi eset, a sajt a világ legtöbbet lopott élelmiszere.

A Lidl 81 milliárd forintnyi magyar áru exportjában működött közre

A Lidl közreműködésével a hazai vállalatok és kkv-k tavaly rekordösszegben, összesen 81 milliárd forint értékben exportáltak magyar termékeket, ez 26,5 százalékkal több az előző évinél - közölte az élelmiszerlánc.

A Fenntarthatósági Témahét aktivitásai a Nébih oktatási programjában is kreditre válthatók

A Fenntarthatósági Témahét programjain, melyhez a Maradék nélkül is csatlakozik, 2022. április 25-29. között vehetnek részt a kárpát-medencei iskolások és tanáraik. Többek között a víz, az egészségvédelem, a felelős fogyasztás és hulladékkezelés témaköreire épülő érdekes pályázatok és kihívások várják a regisztrált hazai és határon túli oktatási intézményeket.

Németországban a napraforgóolaj-hiány tartós jelenségnek ígérkezik

A német élelmiszer-feldolgozókat gyorsan elérte és fölöttébb súlyosan érinti az orosz-ukrán háború nyomán kialakult étolajhiány. Annak felismeréséhez pedig, hogy a német kiskereskedelemben megjelent a „hiánycikk” fogalma, elég betérni egy berlini élelmiszerüzletbe, s megkeresni azt a polcot, melyről korábban napraforgóolajat vehetett le a vásárló.

Az élelmiszeripar kihívásai a jelen korban

A rendezvény idei témái eddig a precíziós gazdálkodási rendszerek és az állattenyésztés voltak. Most a rendezvénysorozat harmadik állomásán a mezőgazdasági termelés egyik legfontosabb céljáról, az élelmiszer-előállításról esik majd szó, a témában jártas szakértők közreműködésével.

Világszerte egyre többen spórolnak és váltanak olcsóbb termékekre

Az áremelkedés miatt változnak a fogyasztók vásárlási szokásai, egyre többen spórolnak és váltanak olcsóbb termékekre, egyebek mellett ruházati cikkekre és kozmetikumokra költenek kevesebbet - derül ki az EY legfrissebb nemzetközi felmérésből.

C-vitamin tartalmú élelmiszerek az egészséges immunrendszerért

Sokan a narancshoz és a narancsléhez fordulnak, hogy megduplázzák a C-vitamin bevitelét, amely egy erős antioxidáns, és amelyet az immunrendszer vírusok és fertőzések elleni küzdelemben betöltött alapvető szerepe miatt dicsérnek.

Bővítés és korszerűsítés

A Tranzit-Food Kft. a rendszerváltozás után létrehozott Tranzit Csoport egyik vállalkozása. Fő profilja az élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem. A csoport kezdettől fogva részt vesz a mezőgazdasági termelésben, az állattenyésztésben, az állati termékek feldolgozásában és azok kereskedelmében.

Szárnyal a sárvári Sága

Két éve, hogy új gazdája van a Ságának: 2020. január 13-án írták alá a szerződést az angol tulajdonosokkal a Master Good cégcsoport tulajdonosai, és még aznap kifizették és Sárvárra utaztak.

Nem várható tojáshiány húsvétra

Az ünnepi asztalon a sonka mellől a tojást sem illő elfeledni és a locsolókra is gondolni kell. Érdemes, tehát időben beszerezni, nehogy üres tojástartóval térjük haza az ünnep előtti napon. Most azonban nem jósol hiányt a szakember.

Sosem látott keresletnövekedés

Az elmúlt hónapok eseményei világszerte nyomás alá helyezték az élelmiszerláncot. A magas üzemanyagárak logisztikai gondokat okoznak, bizonyos nyersanyagok pedig nem jutnak át a keleti határon, mint például a tökmag, amelynek egyik legfőbb forrása Ukrajna, fogalmazott Carmela Ragosta, az olasz Mocerino Frutta Secca kereskedelmi vállalat minőségellenőrzési szakembere.

Öt élelmiszer, amelyek gyorsabban öregítik a bőrt

Ha egészséges, feszes bőrt szeretnénk, akkor a sejtjeinket kell táplálnunk. Az alábbi élelmiszereket érdemes kerülnünk, ha nem akarjuk felgyorsítani a bőrünk öregedését.

Akadályozzuk meg a csontok öregedését ezekkel az élelmiszerekkel

A reggelit a nap legfontosabb étkezésének tartják az általános egészség és az egészséges testsúly megőrzése szempontjából, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ez az egyik legjobb lehetőség az egészséges csontok építéséhez és fenntartásához?

Primőrök előállítása nehezített körülmények között

Túl sok a bizonytalanság, hogy tervezni tudjunk, vallják egységesen a kárpátaljai gazdák, akik a háborús helyzet ellenére az otthon maradás mellett döntöttek. A kivárás tűnik az észszerű megoldásnak, csakhogy erre többnyire nincs mód: a természet nem vesz tudomást a csatazajról. Ezért a helyi termelők másik régi, jól bevált módszere, hogy próbálnak minél több lábon állni, most még inkább előtérbe került.

A legjobb gyógynövény az agy egészségének fenntartásához

Bármilyen ételeket is fogyasztunk, adjunk hozzá néhány fűszernövényt, amely hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. "Általában minden lehetőséget, amit a konyhában találunk érdemes felhasználni” – közli Max Lugaver, egészségügyi újságíró.

Avokádófogyasztással csökkenthető a szívbetegség kockázata

Heti két vagy több adag avokádó fogyasztása ötödével csökkentheti a szívbetegségek kockázatát - derült ki egy új kutatásból.

Jót tesz a nyers hús? Tudomány a vitatott étrend mögött

Az emelkedő energia- és gázárak miatt kétszer is meggondolhatjuk, hogy beizzítsuk-e a tűzhelyet egy sült vagy pörkölt elkészítéséhez. Minek főzni azt a húst? Elvégre a menünk tartalmazhatna trendi marhahús carpaccio-t, ízletes vaddisznómájat, coppa-t vagy pancettát. Ha megkedveltük a nyers húst, lehet, hogy paleo-keto zarándokok leszünk... De legyünk óvatosak!

Idén is Magyarország Európa torma-raktára

Hazánk az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A magyar torma jelentős része exportra megy, ahol – egyedi zamatának köszönhetően – jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz-és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A hazai tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.

Drágul a sertéshús, nőtt a magyar termékek keresettsége

A Magyar Húsiparosok Szövetségének április 7-ei, budapesti sajtóeseményén közölték, nőtt a legkeresettebb élelmiszerek kínálatában a magyar termékek aránya. A Nébih vizsgálata szerint a magyar tulajdonú üzletek teljesítettek a legjobban, kínálatukban átlagosan 80 százalék körüli volt a magyar termékek részesedése.

Stresszmentesítő ételek, amelyek megnyugtatnak

Tanulmányok szerint bizonyos ételek hozzájárulhatnak az egészséges mentális állapothoz, csökkenthetik a stressz káros fizikai hatásait, és növelhetik a nyugalom szintjét.

Élelmiszeripar: ez fájni fog

Bármennyire fájdalmas, meg kell jeleníteni fogyasztók felé a termékek valódi önköltségét - mondta Éder Tamás, az ötszáz hazai élelmiszeripari vállalatot tömörítő Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Véleménye szerint emiatt számítani lehet a minőséggyengítési folyamatok erősödésére, nagyobb mennyiségben várható a helyettesítő termékek és utánzatok megjelenése az élelmiszerpiacon.

Hasznos tanácsok a húsvéti sonka kiválasztásához a MATE munkatársától

Hazánkban a húsvéti ünnephez szervesen kapcsolódik a sonka, ami szinte minden háztartásban az asztalra kerül. Az ünnepek közeledtével a boltokban széles kínálattal találkozhatunk, amely között prémium kategóriás és alacsony minőségű termékek egyaránt megtalálhatóak. A csalódást elkerülendő, a vásárlónak hasznos lehet némi áruismerettel rendelkeznie, mielőtt a kosarába helyezi a portékát.

Megemelik egy sor termék árát a legtöbb német élelmiszerbolt-hálózatnál

Áremelésre kényszerül számos termékcsoportban a legtöbb német élelmiszerbolt-hálózat az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt - írták a német hírportálok.

Jelentős forgalombővülést várnak húsvétkor az áruházláncok

Tíz százalék feletti forgalomnövekedést vár húsvétkor az áruházláncok többsége a Világgazdaság kedden megjelent összeállítása szerint.

Az Auchan megszünteti üzleteiben a műanyagzacskót

Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.

Korszerűsítette a sertésfeldolgozást a debreceni Hajdúhús 2000 Kft.

Több mint kétmilliárd forintos beruházással korszerűsítette a sertésfeldolgozást a debreceni Hajdúhús 2000 Kft., a beruházáshoz a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán csaknem 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el - közölte a cég az MTI-vel.

Aszalt mangót hívott vissza a forgalomból a Nébih

Aszalt mangót hívott vissza a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem jelölt allergén miatt - olvasható a Nébih honlapján közzétett felhívásban.

Kedvező tapasztalatok a külföldi sertéshús célellenőrzésen

Több területen, de kisebb arányban akadtak hiányosságok a külföldi sertéshús minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló célellenőrzés során. A február közepe óta tartó országos akció hatósági tapasztalatai összességében kedvező képet festenek a terület helyzetéről.

Süssünk kenyeret ősbúzából!

Manapság körülbelül 30 növényfaj adja a kalória- és fehérjeigényünk 90 százalékát. Ezzel szemben az ősi időkben több száz fajt fogyasztottak az emberek, az ausztráliai gyűjtögető népek még ma is 400 fajnál többet. Itt az ideje, hogy megismerjük az alakort és a tönkét!

Ha nem ízlik, kiköpheted

Napi száz grammal kellene növelni az átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat ahhoz, hogy elérjük az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlását. Ezt a célt szolgálja az Európai Friss Csapat program, amely az EU támogatásával valósul meg Magyarország, Franciaország és Belgium együttműködésében 2018 óta.

Új üzemcsarnokot adtak át az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft.-nél Rétságon

Új üzemcsarnokot és berendezéseket adtak át a Nógrád megyei Rétságon az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft.-nél. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program élelmiszeripari pályázatának keretében a kormány 500 millió forintos támogatással járult hozzá a most elkészült 830 millió forintos fejlesztésekhez.

Brie sajt és mézeskalács? Íme a legújabb ételpárosítási trend

Semmi sem teszi kellemesebbé a délutánt, mint a kávé egy csokoládés sütemény kíséretében, de a kulináris trendek idén kissé megtréfálnak minket. A cukrászok és séfek szerint kedvenc kombinációnkat kissé módosítani kell, mert valójában az édességekhez a legjobban illik a... sajt!

Juhhús fogyasztására ösztönöznek egy átfogó kampánnyal

Hazánkban az évi egy főre jutó 18-20 dekagramm juhhús fogyasztással messze elmaradunk az uniós 1,3 kilogrammtól, pedig a juhhús ízletes, egészséges fogások készíthetők. Most egy kampány indul, hogy ráirányítsa a magyarok figyelmét erre a táplálékra.

Tudatos hazai vállalkozások segítenek társaiknak innovációik védelmében

Az elmúlt években Magyarországon a bejegyzett védjegyek száma nőtt legintenzívebben, de így is elmaradunk az Európai Uniós átlagtól. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy széleskörű kampánnyal segíti a magyar élelmiszeripari vállalatokat, hogy megóvhassák értékeiket és megerősíthessék pozíciójukat a hazai és nemzetközi piacon.

Különleges termék elismerést kapott a Rögös túró

Az Európai Bizottság döntése alapján 2019-ben hagyományos különleges termék elismerést kapott a Rögös túró, mint hagyományos különleges élelmiszert felvette nyilvántartásába az EU. Ezt a fajta védettséget csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak.

Magas cinktartalmú ételek, amiket érdemes hozzáadni az étrendhez

A COVID-19 világjárványnak köszönhetően az elmúlt két évben megnőtt az érdeklődés az immunrendszert támogató tápanyagok, például a cink iránt. A cink egy alapvető ásványi anyag, amely segíthet az immunrendszer működésében és hozzájárulhat a szem egészségéhez.

4 étel, amely segíthet a jó alvásban

A "hormonális" kifejezés a hormonok rossz hírét keltik, melyet általában olyan érzelmekkel szokták összefüggésbe hozni, mint a stressz, a szorongás és a PMS. Ez sajnálatos, tekintve, hogy rengeteg jó közérzetet keltő hormon létezik, a dopamintól, az oxitocintól és a szerotonintól kezdve a melatoninig, amely arról ismert, hogy jelzi az agynak, hogy ideje aludni.

Sajtminőség-ellenőrzés másodpercek alatt

Dániában üzembe állították a világ első sajtrobotját, amit a sajtminőség ellenőrzésére fejlesztettek ki. A találmányt kifejlesztő Koppenhágai Egyetem kutatói szerint időt és pénzt tudnak megtakarítani vele a tejipari vállalatok. A sajt állapotát úgy ellenőrzi, hogy a beleszúrt vékony fémcsőben infravörösközeli fénnyel világítja meg a belsejét, és a visszaverődő frekvenciákat elemzi.

A teafogyasztás ősi hagyománya: inkább igyuk, mint együk

A koffeines levesek és a tealevelek rágása egykor megszokott módja volt a növény fogyasztásának.

Ecetből is van választék

Régen a népi gyógyászat mindenféle külső-belső problémára javallta az ecetet, ahogy teszik ezt ma is. Tény, hogy az ecet számos csodálatos hatással rendelkezik – a lényeg, hogy a termék minőségi legyen – vallja Formanek Ferenc, a Borecet Műhely alapítója.

A só utáni sóvárgás egészségügyi problémát jelezhet

A legtöbben szeretjük a sós rágcsálnivalókat, a ropogós burgonyachipsek, a perecek és a sajtos kekszek legalább olyan jól eshetnek, mint az édes nassolni-valók. Mivel őseink nehezen találtak só forrásokat, a só egy addiktív ízzé vált, mivel tudtuk, hogy szükségünk van rá a túléléshez. De mit jelent az, ha só után sóvárogunk, amikor az könnyen elérhető és sok ételünkben már benne van?

Budapesten lesz a Bocuse d’Or európai döntője

Március 22-én megnyitotta kapuit a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás a HUNGEXPO-n. A március 24-ig tartó rendezvényen 16 ország háromszáz kiállítója három pavilonban mutatja be termékeit, szolgáltatásait, fejlesztéseit. Emellett a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét is itt rendezik meg, immáron második alkalommal.

Fagylalt: a világ egyik legrégebbi desszertjének története

Ha egy étel olyan régóta létezik, mint a fagylalt, nehéz elválasztani a történetével kapcsolatos tényeket a népi hiedelmektől. Ennek az érdekes kérdéskörnek a felderítése érdekében az élelmiszerekkel foglalkozó történészek elhatározták, hogy fényt derítenek arra a titokra, hogy ki találta fel valójában ezt a desszertet.

Utakat torlaszolnak el a fuvarozók Spanyolországban

Már több mint egy hete tart a fuvarozók egy csoportjának akciója Spanyolországban. A magas üzemanyagárak miatt tiltakozó szállítmányozók utakat torlaszolnak el, néhol az erőszaktól sem riadnak vissza.

Meghirdették az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot

Március 17-én egy budapesti sajtótájékoztató keretében meghirdették az Érték és Minőség Pályázatot, ahová a gazdaság szinte teljes palettáját lefedő, 45 főcsoport több mint 100 témakörében május 31-ig lehet beadni a jelentkezéseket a Kárpát-régió egész területéről.

A legjobb ételek a bélrendszer egészségének fenntartásához

Minden alkalommal, amikor eszünk valamit, valójában partit rendezünk az emésztőrendszerünkben élő mikroorganizmusoknak. Egy tanulmány szerint a bélmikrobiom a vastagbélben élő több milliárd mikroorganizmus ökoszisztémája, mely számos fontos funkciót lát el, például segít az ételek lebontásában, bizonyos vitaminokat termel, és védi a szervezetet az élelmiszerrel terjedő kórokozókkal szemben.

A geopolitikai viharok átrendezik a frissáru-kereskedelmet

A pandémia és a kelet-európai geopolitikai instabilitás sosem látott helyzetet teremtett a zöldség-gyümölcs ágazatban, globális mértékben rendezi át a frissáru-kereskedelem teljes gazdasági környezetét. Az ágazat uniós érdekképviseleti szervezete, a Freshfel Europe az Európai Bizottsággal együtt kezdett el a stabilitás megteremtésén dolgozni, egyúttal az elszállt árakra megoldást keresni.

Az üzemanyagárstop a biztonságos élelmiszer-ellátást is garantálja

A kormány a magyar családokat és a biztonságos élelmiszer-ellátást is védi az üzemanyag intézkedésekkel – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter.

Leveszik a kulináris térképről Oroszországot

Egyelőre nem lesz több Michelin-kalauz az orosz éttermekről. A gasztronómiai szakma "bibliájának" számító kiadvány kiadója felfüggesztette az oroszországi éttermekre vonatkozó ajánlásokat és ki is zárták a híres gasztronómiai versenyekből.

Rendkívüli agrárminiszter-találkozó

Cem Özdemir német agrárminiszter rendkívüli ülésre hívta össze a G7-ek agrárminisztereit péntekre, március 11-re. A virtuális találkozó témája az ukrajnai háborúval járó globális élelmezésbiztonsági kockázat lesz.

Intenzív integrált kampány az igazi hazaiért – 210 cég csaknem 5000 terméke jogosult a védjegyre

„A hazai az igazi” a szlogenje a Magyar Termék Nonprofit Kft. 2022. évi kampánysorozatának. Célja, hogy a hazai eredetű, ellenőrzött, megbízható termékekről szóló üzenetet eljuttassa a fogyasztók mind szélesebb köréhez, ezzel is segítve őket a tudatos vásárlásban. A legfrissebb statisztikák szerint több mint 210 cég közel 5000 terméke jogosult a Magyar Termék védjegyek használatára.

Gluténmentes cirokcipó vagy cirok takarmányként – ez a jövő?

A cirok emberi fogyasztásra és takarmánynak is kiváló. Hazánk klímájának változásával pedig feltételezhetően egyre többen fognak cirkot vetni. Hogyan került Magyarországra, miért tűnt el és most miként válik egyre népszerűbbé? Ezúttal a kukorica kihívójáról, a cirokról beszélgetett Pintér Jánossal, a KWS Magyarország Kft. termékmenedzserével Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Cseréljük a lazacot szardíniára, hogy négymillió tonna halat mentsünk meg

A hús és a tejtermék fogyasztásának csökkentése az egyik módja annak, hogy étrendünk kedvezőbb legyen a bolygó számára. Ha azonban fenntartható tengeri halakról van szó, a szendvicsek és saláták elkészítéséhez szardíniát kell vásárolnunk a lazac helyett.

Minden harmadik betevő falatunk a méheknek köszönhető

Riasztó jövőképpel, egyben hatásos bemutatóval, üres polcokkal hívta fel a figyelmet a beporzók, a méhek munkájának fontosságára Nagy István agrárminiszter és Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország vezérigazgatója március 9-én, egy nappal a Beporzók Napja előtt. A KöKi Terminálban található áruházban azt is bejelentették, hogy a Tesco a jövőben csak magyar akácmézet árul.

Miért jó választás az extra szűz olívaolaj?

A diétázók és az egészségesebben étkezni vágyó emberek számára gyakori jó tanács, hogy ügyeljenek a főzés során használt olaj mennyiségére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene hagyni az olajat az étrendből, ugyanis különösen az extra szűz olívaolajnak számos előnye lehet az egészségünkre nézve...

Régi ízek új köntösben

Püspökladányban mellékállású őstermelőként készít Pánti Gergő szörpöket, lekvárokat szezonális gyümölcsök és gyógynövények felhasználásával. Mindenekelőtt a lehető legnagyobb hatóanyag-tartalomra és a jó ízre törekszik, és az adalékanyagokat, színezőket nem tartalmazó termékek csomagolásánál is figyel a környezet védelmére.

A vidék megmaradásának záloga az agrárium versenyképessége

A kormány gazdaságfejlesztési programjai a vidék megtartóerejét és az agrárvállalkozások, valamint a hozzájuk kötődő családok megerősítését szolgálják - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kiskertészek Zöldség- és Gyümölcstermelői Kft. élelmiszer és táplálékkiegészítő gyártóüzemének átadásán, hétfőn, Nagykállón.

Öt érv a pisztáciafogyasztás mellett

Az emberek nagyon régóta fogyasztanak pisztáciát, ugyanis már a Ószövetségében is van utalás erre az enyhén édes magra, valamint már az 1880-as évek óta importálják az Egyesült Államokba.

Agrárium 2022 konferencia: mit lépjünk a durva változásokra?

Valamennyi meghatározó agrárágazat idei támogatási és piaci lehetőségeit napirendre tűzi az Agrárium 2022 konferencia, amelyet április 6-án rendez meg Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia célja, hogy támpontot nyújtson az agrár- és az élelmiszeripari vállalkozások eredményes gazdálkodási döntéseihez a rendkívül kiszámíthatatlanná vált piaci környezetben.

Csurgódombi sajtkonyha - Piacismeret első kézből

A Fejér megyei Bakonykútiban élő Pózer István több évig dolgozott séfként Nyugat-Európában. Az ott szerzett tapasztalatait olyan minőségi konyhai alapanyagok előállításában kamatoztatja, amelyek a legjobb éttermek körében is keresettek.

A vegetáriánusoknál kisebb valószínűséggel alakulhat ki rákos betegség

A vegetáriánusoknál és a peszkateriánusoknál 10 százalékkal, kisebb valószínűséggel alakul ki rákos megbetegedés, mint azoknál, akik a hét majdnem minden napján húst fogyasztanak - derült ki egy nagyszabású tanulmányból.

A hosszú élet titka a lencsében és a teljes kiőrlésű gabonákban rejlik

Egy új tanulmány szerint a feldolgozott és a vörös hús elhagyása az étrendből a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a diófélék fogyasztása javára több mint egy évtizeddel növelheti a várható élettartamot.

Stratégiai szerepben a növényegészségügy

A Magyar Tudományos Akadémia székházában immár 68. alkalommal rendezték meg a Növényvédelmi Tudományos Napokat, a növényvédelmi kutatók, oktatók hagyományos évi ülését.

Ezért barnák a kenyeres és péksüteményes zacskók

A szupermarketekben kapható kenyér kétféle csomagolásban kerül forgalomba: műanyag zacskókban (általában színes címkékkel) és nyitott papírzacskókban.

Ehető, de nem az, mint aminek látszik

Számos élelmiszer imitátummal találkozhatunk a boltokban. Tejfölnek tűnő, sajtnak tűnő növényi összetevőket tartalmazó termékek, rudacska névre hallgató virslinek látszó áruk, vagy van darált dióhoz hasonló, diót nem tartalmazó sütemény alapanyag.

Ételek, melyek fokozhatják a mentális egészséget és jólétet

Az élelmiszerek és a fizikai egészségünk közötti összefüggések már jól ismertek, de mi a helyzet a mentális jólétünket fokozó táplálékokkal?

Több mint 100 új digitális tananyaggal 5500 hallgatót ért el a MATE

A Z-generáció készségeihez, kompetenciáihoz és interaktív tanulási igényeihez illeszkedő 110 új digitális tananyagot készített és 34 külföldi vendégoktatót fogadott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), az Európai Szociális Alap 870,73 millió forintos vissza nem térítendő intézményi támogatásával, az EFOP-3.4.3-16-2016-00012 projekt keretében.

A koriander jótékony hatásai az egészségre

A koriander egy olyan fűszernövény, amely több szempontból pozitív hatással lehet az egészségünkre, számtalan fontos tápanyagot tartalmaz, például A-, K- és C-vitamint, valamint szívbarát antioxidánsokat is.

Sáskából készülnek a gumimacik

Ha a sáskákra gondolunk, eszünkbe juthatnak a bibliai csapások, amelyben ezek a rovarok felemésztik a termőföldeket. Ám egy izraeli cég inkább azt szeretné, hogy az édesszájúakra és a gumicukorra asszociáljunk, ha ezekre a kártevőkre gondolunk.

A biotermékek áfa-csökkentését szorgalmazzák

Áfa-csökkentéssel is ösztönözné a biogazdálkodás nagyobb térnyerését a németországi ökológiai gazdálkodás ernyőszervezete, a BÖLW. Az ökológiai gazdálkodás nem jár negatív környezeti következményekkel, ezt lehetne ilyen módon is figyelembe venni – fogalmaznak.

Ugrásszerűen bővül a biotermékek iránti igény Európában

Európa-szerte ugrásszerűen bővül a biotermékek iránti igény, amihez a termelésnek is igazodnia kell - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) az MTI-vel.

Fokozott hatósági fellépéssel is védi a magyar fogyasztókat és sertéstartókat az Agrárminisztérium

A külföldi termékek minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el azonnali hatállyal az Agrárminisztérium. Az akció célja a magyar fogyasztók védelme és a nehéz helyzetbe került sertéságazat támogatása – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Tarolt a sültkrumpli illatú parfüm

Már ez is megvan - sült krumpli illatú parfümöt dobott piacra egy amerikai burgonyacég promóciós részlege. A különlegességet a krumplis cég webshopjából lehetett megrendelni, az első széria egy óra alatt elfogyott. Jelenleg hiánycikk.

Csökkentette a szalámik csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt.

Csökkentette a szeletelt szalámik csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt. - tájékoztatta az élelmiszeripari cég az MTI-t.

Zöldkötvényt bocsátott ki a Kometa

Zöldkötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Kometa 99 Zrt.; a kaposvári húsipari vállalat infrastrukturális fejlesztéseket finanszíroz a forrásbevonásból, ennek révén kapacitása megduplázásával és több száz új munkahely létrehozásával számol - tájékoztatta a társaság közleményben az MTI-t.

Környezetbarát csomagolásra vált az Auchan

Tovább folytatja a harcot az Auchan az egyszer használatos műanyagok visszaszorításában: mostantól a hal- és hentespultoknál, valamint a sajtoknál is megjelennek a környezetbarát csomagolások.

A növényi alapú húspótlók elegendő fehérjét tartalmaznak?

A húspótlók lényegében a környezettudatos fogyasztók számára két fontos szempont legjobb megközelítését jelentik, egyrészt kielégítik a hamburger utáni vágyukat, másrészt elkerülik a szarvasmarhatartás szén-dioxid-kibocsátásának költségeit.

Nőtt az agrár- és élelmiszeripar súlya a vállalati hitelportfólióban

Tavaly nőtt a mezőgazdasági, élelmiszeripari és a kereskedelmi cégek súlya a bankok vállalati hitelportfóliójában, amely 2021-ben soha nem látott szintre, 10 375 milliárd forintra emelkedett - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

A termesztett húsok egyelőre nem lesznek vezető fehérjeforrások

Az ötlet remek, állítja a wattpoultry.com szakértője, hogy gyári méretekben, állatok nélkül állítsunk elő „húst”, de mások mellett Joe Fasser szerint is ezzel se a bolygót nem mentjük meg, se az emberiséget nem látjuk el megfelelő mennyiségű állati fehérjével.

A költségek emelkedése a fogyasztói árakban fog megjelenni

Németországban a közeljövőben várhatóan jelentősen megdrágulnak az élelmiszerek. "Felméréseink szerint az élelmiszergyártók több mint kétharmada további áremeléseket tervez a következő hónapokban" - mondta Timo Wollmershäuser, a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet vezető szakértője a Welt am Sonntag című lapnak adott nyilatkozatában.

Újabb kutatás mutatott rá a bio élelmiszerek kedvező hatására

A ciprusi egyetem kutatásai megerősítették azt a már korábban is felfedett összefüggést, hogy az oxidatív stressz csökkenthető bio élelmiszerek fogyasztásával.

A Heineken nyereséggel zárta a tavalyi évet

A Heineken, a világ második legnagyobb sörgyártó cége a várakozásokat meghaladó nyereséggel zárta a tavalyi évet az egy évvel korábbi veszteség után, nőtt az árbevétele és az értékesített mennyiség is.

Édesipari üzemet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy budapesti édespari üzem ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok – például erősen szennyezett eszközök, helyiségek és élő rágcsáló jelenléte a termelőüzemben – az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Jelentősen növekedett az élelmiszeripar teljesítménye

Az elmúlt években az élelmiszeripari termelés és az értékesítés is számottevően élénkült – közölte Nagy István agrárminiszter. Az élelmiszeripar összes értékesítése csaknem elérte a 4,5 ezer milliárd forintot, 2010 óta több mint 114 százalékkal nőtt.

Helyi termékek - nem csak helyieknek

Rábapatyon szinte mindent meg lehet vásárolni a termelői piacon, amit a környéken „háztájiban” termelnek vagy állítanak elő, nem is beszélve a kézműves alkotásokról. A két éve megnyitott piac emellett közösségi térként működik, vagyis programokat is szerveznek a piac látogatóinak.

A megfelelő világítás csökkentheti a padlóra tojt tojások mennyiségét

A tojástermelés során a padlóra tojt tojások költséges problémát jelenthetnek, írja a wattpoultry.com. A megfelelő világítással azonban ezek a gondok csökkenthetők.

Idén több fordulóban lehet pályázni a GEOfood nemzetközi védjegyhasználatra

Idén három ütemben jelentkezhetnek a GEOfood nemzetközi védjegy megszerzésére a Novohrad-Nógrád Geoparkban működő helyi termelők és éttermek; az első határidő 2022. február 20-a, azonban aki most nem tud pályázni, annak lehetősége lesz május 20-ig, vagy augusztus 31-ig benyújtania a jelentkezését - közölte az MTI-vel Nagy Júlia GEOfood védjegykoordinátor.

Élelmiszerárstop - rendben csökkentek az árak, kevés bírságot kellett eddig kiszabni

Február első felében több mint félezer üzletben vizsgálta az élelmiszerárstop betartását a fogyasztóvédelem - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

Mozgalmas és eredményes évet zárt a Gyulahús Kft., idén felkészülnek a kapacitásbővítő nagyberuházásra

Eredményes évet zárt a Gyulahús Kft.: 8,3 milliárd forint árbevételt ért el, amely 9 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Termékeik 80 százalékát belföldön, a többit külföldön értékesítették. Az exportpiacokon 40 százalékos rekordbővülést, 1,6 milliárd forintos bevételt könyvelhettek el.

A nagy hidrosztatikus nyomás hatásait kutatják a MATE-n a finomabb húskészítményekért

Nagynyomású kezelés hatását vizsgálta nyers húspép minőségi jellemzőire Visy Anna, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének (ÉTTI) doktorandusza, aki eredményeivel elnyerte a Német–Magyar Társaság és az MTA Agrártudományok Osztálya ezer Eurós Wolfgang Kessler kutatási díját.

Egészségesnek hitt divatos ételek, amiket inkább mellőzni kellene

Az olyan népszerű ételek, mint a csökkentett zsírtartalmú mogyoróvaj, a szójaburgerek és a gluténmentes nassolnivalók nem biztos, hogy annyira egészségesek, mint elsőre tűnnek…

Támogatás az élelmiszeripar technológiai beszállítóinak

Az élelmiszeripari ágazatba technológiát beszállító cégeknek hirdettek meg nyolcmilliárd forint keretösszegű pályázatot. A cél az élelmiszergazdaság technológiai színvonalának emelése, hogy az ágazat a jövőben ne csak hazánk önellátását legyen képes biztosítani, hanem élelmiszer-exportáló országgá váljon.

Alacsony szénhidráttartalmú burgonya

A burgonya az étrendünk szerves része, tele van tápanyagokkal, vitaminokkal. Annak sem kell lemondania róla, aki tart az elhí­zástól, a Kaufland üzletláncban Linella néven forgalmazott burgonya ugyanis alacsony szénhidráttartalmú.

Változás jöhet a feldolgozott húsok tartósításában

A francia parlament jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy fokozatosan csökkentsék a nitrit használatát a pácolt húsokban, és június végéig elrendelte a lehetséges egészségügyi kockázatok felülvizsgálatát.

Alkalmazkodni kell, amíg nincs megoldás

A klímaváltozás összetett folyamat, és alapjaiban változtatja meg a kertészeti termesztést. Egyre enyhébbek a telek, száraz levegőjűek a nyarak, szeszélyes a csapadék időbeli és mennyiségi eloszlása, gyakoribbak a szélsőséges hőmérsékletingadozások. Mind több a kánikulai nap, melyeket viharok tarkítanak, ezek is káros hatással vannak a mezőgazdaságra.

Öt élelmiszer, melyek egészségesebbek, mint gondolnánk

Az alábbi öt élelmiszerrel remekül kiegészíthetjük az étrendünket, hogy extra adagot csempésszünk be a fontos tápanyagokból.

A pattogatott kukorica gluténmentes?

Akár filmnézés közben, akár az autóban vagy csak egy délutáni nassolnivalóként, a pattogatott kukorica mindig jó választás. Nemcsak remek íze van, és egyedülállóan ropogós állaga, de egészséges is!

A barna vagy a fehér rizs egészségesebb?

Általában, ha rizsről van szó, a barna a legjobb – igaz? Gyakran mondják ezt nekünk. Ugyanakkor a fehér rizsnek is megvannak a maga előnyei, melyek fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban. Ismerjük meg tehát a fehér és a barna rizs tápanyagbeli különbségeit.

Ide kerülnek majd a közeli lejáratú élelmiszerek

A január közepén megalakult az Élelmiszermentő Központ Kft.-t az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Hodorics András irányítja, aki korábban a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott.

A többség hajlandó többet fizetni a hazai zöldség-gyümölcsért

Havi átlagosan 3-4 ezer forintot költ zöldségekre és gyümölcsökre a magyarok 40 százaléka, de közel ugyanennyien vannak, akiknél már több mint 5 ezer forintra rúg a számla. Zöldségekért és gyümölcsökért a legtöbben a nagyobb boltláncokba vagy hipermarketekbe mennek, mindössze 42 százalék szerzi be ezeket külön zöldségesnél– derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Hat mindennapi étel, amely MSG-t tartalmaz

A mononátrium-glutamát az FDA által jóváhagyott egyik legszélesebb körben használt és legvitatottabb élelmiszer-adalékanyag. Az MSG az élelmiszerekben való felhasználás szempontjából „általánosan biztonságosnak elismert” (GRAS) kategóriába tartozik, de egyesek az egészségre gyakorolt káros hatásoktól való félelmükben mégis inkább elkerülik.

Most van az a pillanat - Helyet találni egy teljesen új világban

Tartósan emelkedő költségek és hullámzó kibocsátási árak között kell megtalálni a nyereséges működés kereteit az agrárium idei évében. Mire érdemes figyelni, mihez fontos alkalmazkodni, és milyen képességeket érdemes erősíteni a mezőgazdaságban tevékenykedőknek? Erről kérdeztük Fórián Zoltánt, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető elemzőjét az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Támogatással bővített a Hungerit

A Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében a kormány a Hungerit Zrt. több mint 2 milliárd forint értékű fejlesztéséhez 1 milliárd forintos támogatást nyújtott - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Megfontoltság jellemzi az agráriumot

Az emelkedő költségek és a magas gabonaárak ellenére jó eredményekkel kalkulálnak idén is a szántóföldi növénytermesztők. Az állattenyésztők és az élelmiszeripar szereplői pedig továbbra is érvényesíteni szeretnék az inputanyagok és a feldolgozás növekvő költségeit az átadási árakban, ez pedig a kiskereskedelmi árak emelkedését prognosztizálja.

Ki fizeti meg a gyümölcsöt, aminek az árát duplájára növeli a szállítás?

Könnyen előállhat a helyzet, hogy bizonyos zöldség-gyümölcsöket hamarosan már nem éri meg exportálni a tartósan fennálló konténerhiány, illetve az egekbe szökő konténerbérleti díjak miatt, írja a fruchthandel.de portál. A kézzel fogható következmény a szupermarketek polcain lesz látható.

A kisboltoktól a hipermarketekig mindenütt ellenőrzik az élelmiszerárstop betartását

Február elsejétől május elsejéig az ország minden részében vizsgálják az élelmiszerárstop betartását a megyei és fővárosi kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai. A kedden induló helyszíni ellenőrzések a tavaly október közepi szinten maximált árra, az érintett termékek mennyiségére és az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatásra is kiterjednek.

Kitörési pontok a kivitelben

A szántóföldi növénytermesztés gazdasági aktualitásairól rendezett kerekasztal-beszélgetést a Gabonatermesztők Országos Szövetsége az AGROmashEXPO-n. A résztvevők a többi között arról is megosztották a véleményüket: miket tartanak a hazai agrárium és élelmiszeripar kitörési pontjainak az exportpiacok felé.

Csak Covid-oltással lehet belépni az USA-ba és Kanadába

Oltási igazolvánnyal hajthatnak be a kamionsofőrök az USA-ba és Kanadába, ami tovább nehezíti a friss áruk forgalmát mindkét országban, áruhiányhoz és áremelkedéshez vezet. Amerikában a sofőrhiány mérséklésére 18 éveseknek indítanak képzési programot.

413 munkahelyet teremt a Lidl új logisztikai központja Magyarországon

A német áruházlánc, a Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására. Az új központhoz az állam 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott, ezzel hozzájárulva 413 új munkahely létrehozásához - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Ecseren.

Meg kell erősíteni a magyar élelmiszergyártást

Meg kell erősíteni a magyar tejtermékgyártást, élelmiszergyártást, a kormányzat meghozta az ehhez szükséges döntéseket - közölte Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a békéscsabai Happy Tejtermék Kft. támogatói okiratának átadása alkalmával a helyszínről telefonon az MTI-vel.

Tchibo márkajelzésű Family őrölt kávét hívnak vissza a forgalomból

Idegen anyag (apró műanyag vagy fémdarab) esetleges jelenléte miatt a forgalmazó Tchibo Budapest Kft. visszahívja és a forgalomból is kivonja a Tchibo márka jelzésű, 1000 grammos kiszerelésű Family őrölt kávét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A híres spanyol krumplis tortillát ábrázoló emoji bevezetése mellett kampányol egy spanyol város

A híres spanyol krumplis tortillát ábrázoló emoji bevezetése mellett kampányol Betanzos városa, azért, hogy az ételt ábrázoló szimbólum bekerüljön a nemzetközi digitálisjel-gyűjteménybe.

Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt

Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.

Táblákon is tájékoztatni kell a vásárlókat az élelmiszerárstopról

Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerdán az MTI-vel.

Románia egyre nagyobb mértékben importból fedezi élelmiszerszükségletét

Románia az ötödik legnagyobb, 13,5 millió hektárnyi mezőgazdasági termőterülettel rendelkezik az Európai Unióban, azonban egyre nagyobb mértékben élelmiszerimportra szorul - mutatott rá az Economica.net gazdasági portál a statisztikai intézet (INS) elemzését ismertetve.

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől. A termékek között tovább emelkedett a prémiumkategóriájú és az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

Ismét keserű évet zárt a mézpiac, most a magas árak sem segítenek

A gyenge tavalyi termés után kevés a méz a belpiacon, de nem csak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel - írja szerdai számában a Világgazdaság.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács lett a Tejipari Hírlap kiadója

Tejipari Hírlap életében jelentős változások történtek a közelmúltban. A Magyar Tejipari Egyesülés, mint a Tejipari Hírlap eddigi kiadója, 2022 januárjában a Tejipari Hírlap kiadásával foglalkozó üzletágát átadta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak.

Fekete gyémánt

A franciaországi Vaucluse megyében öt szarvasgomba-termesztő nemrégiben létrehozta az első közös szarvasgombamárkát. A Le Diamant Noir du Vaucluse (Vaucluse fekete gyémántja) márka szavatolja a szarvasgomba francia eredetét, frissességét és növényvédőszer-mentességét.

A koronavírus alatt ez a legveszélyesebb élelmiszer-összetevő az immunrendszer számára

Amikor a koronavírus-járvány első hulláma elérte az Egyesült Államokat, világossá vált, hogy a lélegeztető gépekre helyezett betegeknek számos alapbetegsége volt. Ezek között olyan anyagcserezavarok voltak, mint az elhízás és a cukorbetegség, amelyek száma az elmúlt években az Egyesült Államokban ugrásszerűen nőtt.

Elhatárolódtak a minisztertől

Nem nyerte el honfitársai tetszését a spanyol fogyasztásügyi miniszter, Alberto Garzón javaslata, amiben a növényi alapú étrendet próbálta népszerűsíteni. Nemrég egy interjúban arra biztatta honfitársait, gondolják át, mennyi húst esznek, és hogy ez milyen hatást gyakorol a környezetre, különösen ami az ipari méretű marhahústermelést illeti.

Nem a reggeli a nap legfontosabb étkezése

A gabonapelyheket gyártó cégek sokáig elhitették az emberekkel, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azonban a tények azt mutatják, hogy amíg az ember edzés után a megfelelő ételeket fogyasztja, a teste megkapja a szükséges tápanyagokat.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Hét egyszerű lépés a tudatos étkezés felé

Változtassuk meg életmódunkat anélkül, hogy ténylegesen diétáznánk. Lehet, hogy nehéz elhinni, de már pár apró változtatással tehetünk az egészségünkért és elindulhatunk a tudatos táplálkozás felé vezető úton.

Mennyi idő alatt romlik meg a csokoládé?

Izgalmas pillanatot okozhat egy rég elfeledett csokoládé felfedezése a készletünkben, ami már ki tudja, mikorról maradt meg. De vajon mennyi ideig őrzi meg a szavatossági idejét? Íme, az igazság a kedvenc édességünkkel kapcsolatban.

A MAGOSZ 17 kamarai szervezettel együttműködve indul a kamarai választásokon

Az idei agrárgazdasági kamarai választásokon a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) egy olyan szövetségi együttműködés keretében indul, amely a teljes ágazatot lefedi. Tizenhét szakmai szervezettel együttműködve állít közös listát megvalósítva az agrárium valamennyi szereplőjének képviseletét. 

A hosszútávú együttműködésben rejlik a mezőgazdaság jövője

Nehezen tervezhető a mezőgazdaság jövője, de a magyar termelők helyzetén sokat javíthatnak a fejlesztési források - mondták a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Mezőgazdasági és élelmiszeripari szakosztály szerdai online konferenciájának előadói.

Nincs elég csirkehús – bezártak a KFC-k Ausztráliában

Közösségi oldalakon háborogtak az ausztrál fogyasztók, hogy a helyi gyorsétteremben nem lehet se hamburgert, se csirkeszárnyat kapni. Ennek hatására közleményt juttatott el a 7news.com-nak a KFC, hogy a covid-19 elérte a beszállítóikat és a dolgozóikat is, így fennakadások vannak mind az ellátási láncban mind abban, hogy elegendő dolgozó legyen az éttermeikben.

8 komoly hiba, amit gyakran elkövetünk lazac sütésnél

Amikor előveszünk néhány alapanyagot, és nekiállunk elkészíteni egy ételt, mindig fennáll a hibázás lehetősége. Nem számít mennyire „könnyű” egy ételt összeütni: elég egy kis tapasztalatlanság, túlzott magabiztosság, rossz felszerelés vagy egy rossz recept, és a gyors megoldásként könnyen a szemétbe landoló fogássá válhat.

Libazsírokat vontak ki a forgalomból

Libazsír termékeket vont ki dioxin és dioxinszerű mérgező vegyületek - PCB-k - határérték feletti jelenléte miatt a termék gyártója - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A citrusfélék fokozott vizsgálatát kéri a Nébih a forgalmazóktól

Az utóbbi időben a rendszeres és alapos határellenőrzés ellenére is előfordultak a hazai boltokban olyan citrusfélék, amelyekben a megengedett határérték feletti vagy pedig az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Japán a legtöbb Michelin-csillagos étterem országa

A világ tíz legdrágább Michelin-csillagos éttermének fele egy országban található: Japánban.

A csoki oldja a szorongást és kreatívabbá tesz

Hazánkban az adventi időszakban 7-8 milliárd forint közötti összeget költöttünk szaloncukorra, de igen jelentős az év többi részében is a csokoládé és édességfogyasztásunk. Mindenki tudja, hogy ezek nem a legegészségesebb nassolnivalók, és csak mértékkel szabad fogyasztani, de valamiért mégis a rabjaivá válhatunk…

Szeretne egy íztévét a konyhájába vagy a nappalijába?

Olyan készüléket fejlesztettek ki japán tudósok, amelyek képesek a tévéműsorban látott ételek és italok ízét a képernyőre spriccelni, hogy azonnal megkóstolhassuk azokat.

Pozitív változás a menzákon

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége.

Öt eljárást indított a vendéglátóipari italbeszerzésekkel kapcsolatban a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több hónapnyi türelmi időt követően megindította első versenyfelügyeleti eljárásait a vendéglátóipari italbeszerzésekre vonatkozó új szabályozás érvényesítésére, két nagy gyorsétterem-lánccal - Kentucky Fried Chicken, Burger King - és három sörgyárral - Dreher, Borsodi, Heineken- szemben is vizsgálat indult - közölte a GVH az MTI-vel.

10 éves csúcsra emelkedtek tavaly az élelmiszerárak

Tavaly átlagosan 28,1 százalékkal nőttek az élelmiszerárak globálisan, az ezek mozgását követő index 10 éves csúcsra emelkedett - áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentésében.

Lehet finom, ami egészséges

Vincze Sára mottóját adtuk cikkünk címének. A Zalaapátiban lakó hölgy gyümölcsöt és zöldséget dolgoz fel, a lehető legváltozatosabb módokon. A szörpök, lekvárok és savanyúságok készítésén kívül az alapanyagok termelésében is nagy szerepet vállal.

Csomagolás, amely elpusztítja a baktériumokat

A szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja kifejlesztett egy "okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagot, amely elpusztítja az emberre veszélyes mikrobákat. Emellett két-három nappal meghosszabbíthatja a friss gyümölcs eltarthatóságát is.

Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán egy magyar cég

Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán a Plancraft Innovációs Kft., úgy vélik, az Egyesült Államokban már az idén eljöhet az áttörés - közölte a budapesti székhelyű cég az MTI-vel szerdán.

A cégek is rámozdultak a vegán januárra

Németországban több mint 200 vállalkozás dobott piacra új, tisztán növényi alapú élelmiszereket, illetve készült valamilyen akcióval a vegán január alkalmából. Az ismert kiskereskedelmi láncok közül is többen benne vannak, egyebek között az Aldi, a Lidl és a Metro.

Közvetlen kapcsolatban

Nemzetközi kutatások szerint a fogyasztók élelmiszerből is szeretik a nagy választékot, és lehetőleg minél kevesebb időt akarnak fordítani a bevásárlásra. Ugyanakkor mind többen vásárolnak alkalmanként közvetlenül a termelőktől, piacokon. Különösen a zöldséget, gyümölcsöt, mézet, tojást veszik szívesen a gazdáktól, és a bizalmat a személyes ismeretség csak fokozza.

Ásványvíz, vagy csapvíz?

A 2020-as visszaesés után ismét növekedni kezdett hazánkban az ásványvizek fogyasztása, mindamellett, hogy nemzetközi összehasonlításban egyébként is sok ásványvizet iszunk. A csapvíz az ország területén nagyon jó minőségű, ám egy régi épület elavult csővezetéke ezt le tudja rontani…

Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja.

Ezeket az ételeket fogyasszuk 2022-ben

Ahogy elfogy az utolsó bejgliszelet is és a karácsonyfán sem találni már több szaloncukrot, mindenkiben felmerül: ideje ledolgozni az ünnepi gasztrobűnözés nyomait. Nem kell feltétlenül diétában gondolkodni, csak figyeljünk jobban arra, hogy mit eszünk. Íme, tehát tíz étel, amit idén is érdemes fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében.

A kávé lehet a klímaváltozás következő áldozata

Világszerte romlik a kávé íze és minősége, és ez mind a globális felmelegedés számlájára írható.

Több törvény segíti és egyszerűsíti a gazdák munkáját

Az Agrárminisztérium 2021. évben jelentős jogszabályokkal segítette a gazdálkodók és az agrár-és élelmiszeripari vállalkozások tevékenységét. A tárca 5 törvény, 43 kormány-előterjesztés és 51 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el az év során. Ezek közül kiemeltünk néhány, a gazdák számára is fontos rendelkezést.

A kis és közepes agrárvállalkozások is élhetnek a rezsicsökkentés lehetőségével

Közel száztízezer mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó vállalkozás számára is elérhetővé vált a rezsicsökkentett energiaár, miután az európai energiaválság hatásainak tompítása érdekében a Magyar Kormány a lakosság mellett a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is lehetővé tette a villamosenergia rezsicsökkentést – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az éves virslifogyasztás 20%-a a szilveszterhez kötődik

Tavaly 13%-kal többet, összesen 5,5 milliárd forintot költöttünk virslire, szilveszterkor jellemzően a hipermarketekben kapható, előrecsomagolt, egykilós kiszerelés volt a legkeresettebb. 2020-ban több mint 4 ezer tonna volt a decemberi forgalom. A piacot 57%-kal a sertésvirsli uralja, a baromfi 22%, és a pulyka 19%-os részesedése mellett.

Az élelmiszerpazarlás mérséklése össztársadalmi érdek

Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése, és ezáltal az élelmiszerpazarlás mérséklése össztársadalmi érdek - hangsúlyozta Nagy Istvan agrárminiszter az élelmiszermentésről szóló sajtótájékoztatón.

Nem akar minden napot irodában tölteni

Hollandia talán az egyetlen olyan ország, amelynek budapesti nagykövetségén külön csoport felel a mezőgazdasági szakterületért, az agrárgazdasági kapcsolatok fejlesztéséért. A budapesti követségen idén volt diplomáciai váltás, és ezzel együtt új agrárattasé kezdte meg négyéves misszióját.

Ha egészséges és laktató nassolnivalót keresünk az aszalt szilva remek választás

Egy kutatócsoport megállapította, hogy az aszalt szilva tökéletes nassolnivaló lehet diéta idején is. Tehát, ha fogyni szeretnénk, ne higgyük, hogy teljesen ki kell hagynunk éttrendünkből a „bűnös élvezeteket”. A diétázás során nagyon hasznos lehet az egészséges és laktató nassolnivalók megtalálása.

Útmutató az alacsony szénhidráttartalmú étrendhez

A szénhidrátok közé tartozó cukrok, keményítők és rostok szinte minden élelmiszerben megtalálhatók valamilyen mértékben, de sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen olyan élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészta, a burgonya és bizonyos tejtermékek.

Létezik tudományos oka annak, hogy nehéz betartani egy diétát

Évente több millió amerikai próbálja csökkenteni az ultra-feldolgozott élelmiszerek (az ipari készítmények, amelyek jellemzően magas hozzáadott zsír-, finomított szénhidrát, vagy mindkettő tartalmúak) fogyasztását. Gondoljunk csak az édességekre, süteményekre, chipsekre és pizzákra.

A sörélesztő nem mindig okoz hasmenést

Az élelmiszeripari hulladékok és melléktermékek felhasználási lehetőségei címmel rendezett webináriumot a holland nagykövetség agrárcsoportja. A rendezvény helyzetképet adott a magyarországi szerves hulladékok felhasználásáról és kezelésről.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Hawaii-n

Az ötvenes évei elején járó Edit évtizedek óta él az Egyesült Államokban, jelenleg Hawaii-n, Oahu-szigetén. Hivatásos katonaként vezényelték oda három éve. Mint mondja, a hawaii-ak számára karácsonykor is a kālua – azaz föld alatt sütött – malac jelenti az ünnepi lakomát, csakúgy, mint más luaun, vagyis ünnepi közös étkezésen.

A postagalamboktól a texel juhokig

A borjú, bárány és juh vágásával, valamint feldolgozásával foglalkozó Kapos Ternero Kft. 1992-ben alakult egy kis vágóhíd üzemeltetőjeként. Jelenleg 650 tonna az éves kibocsátása és 1,4 milliárd forint az árbevétele. Dinamikus fejlődését nemcsak a tulajdonosok jó üzleti érzékének, szakmai felkészültségének és tudatos gazdálkodásának, hanem egy speciális piaci résnek is köszönheti.

A legtöbb húshelyettesítő termék túl sok sót tartalmaz

Több növényi alapú burger, kolbász és húsgombóc helyettesítő termékek sem felelt meg a brit kormány só csökkentési kitűzéseinek.

Országszerte több mint 100 Aldi üzletnél lesz leadható a használt étolaj

Bővíti együttműködését az Aldi Magyarország a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, országszerte az áruházlánc több mint 100 üzleténél teszik lehetővé a használt étolaj visszagyűjtését.

Az élelmiszerpazarlás csökkentése közös társadalmi érdek

Állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás, ennek érdekében új szabályozás segítheti az élelmiszerhulladék csökkentését – közölte Nagy István agrárminiszter a napokban benyújtott élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló törvényjavaslat kapcsán.

Karácsonyra is érdemes hazai édesvízi halat választani!

A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg itthon megtermelt édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra.

A belga apácák visszatértek az ősi mesterséghez

Amikor a belgiumi Maredret apátság apácái azzal küszködtek, hogy a felújítási munkálatokra összekaparják a pénzt, egy olyan mesterséghez tértek vissza, amely évszázadokon át a szerzetesek sajátja volt: a sörfőzéshez.

Juharszirup hiány kezdődik: Kanada aktiválja a stratégiai tartalékokat

Nem csak mikroprocesszorból vagy olajból van hiány a világban. A juharszirup piacán is gondok vannak. A helyzet olyan súlyos, hogy Kanada aktiválta stratégiai tartalékait.

Az Interpol és az Europol a hamis mézek nyomában

A féléves akcióban több mint 51 tonna hamisított mézet vontak ki a forgalomból a nyomozóhatóságok!

Bár elítélik, mégis népszerűbb a hagyományosan tenyésztett lazac az organikussal szemben

Sokféle lazactermékkel találkozhatunk a boltok polcain. Nagy részük Norvégiából származik, különböző halgazdaságokból, vagy esetleg vadon fogott egyedekből. De vajon melyik a legjobb? És a legfinomabb?

Több mint 7 milliárd forintot költenek a magyarok szaloncukorra

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy-egy háztartás évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárol, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

Az értékesítési lánc szereplőinek vigyázni kell egymásra

December 9–10. között tartották a Portfolio Agrárszektor Konferencia 2021 rendezvényét. A két nap során számos szakmai előadást hallhattak az érdeklődők. Egyike a "Középpontban a versenyképesség – Mi lehet a piaci szereplők megoldása az élelmiszergazdaság extrém ár- és jövedelemingadozásaira?" című kerekasztal-beszélgetés, amely során az ágazatok szakemberei képviselték az értékesítési lánc szereplőit.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás a Kajla csokitól a Schober Caféig

A negyvenes évei elején járó Sebestyén-Teleki Zsófia négy országban élt eddig. Legkorábbi emlékei a Ceaușescu-diktatúra Romániájához kötik, amikor nemhogy hús nem került az ünnepi asztalra, de a zöldségboltban is az utca túloldaláig ért a sor. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban az ünnepi ízekről, illatokról, élményekről kérdezem ismerőseimet, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldön éltek vagy jelenleg is ott tartózkodnak.

Káposztaválság Oroszországban

A zöldségpiaccal foglalkozó szakportálok elemzői meglehetősen komoly hiányt észlelnek a káposztából, az egyik legnépszerűbb és legfontosabb téli zöldségből Oroszországban. Jelenleg a káposztaárak már minden rekordot megdöntöttek az év ezen időszakában, és még mindig emelkednek.

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

A Nébih által szervezett virsli Termékmustra eredményeivel 10 termék márkatulajdonosa számára nyílt meg a lehetőség, hogy Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjeggyel tanúsítsa terméke kimagasló minőségét. Ezzel hivatalosan is kiválasztották a hazai piac kínálatának legjobbjait.

Egyetlen szaloncukor akadt fenn az ellenőrök szűrőjén

A legfinomabb szaloncukor élvezeti értékét is lenullázhatja, ha tölteléke a papírba folyik. Az ünnepi édességkülönlegességből a hétköznapibb termékekhez hasonlóan annyit kell kapniuk a vásárlóknak, amennyit a csomagolás szerint kifizetnek.

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

A magyarok 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra

Magyarországon a megkérdezettek 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra, a válaszadók 36 százaléka vágott, 8,8 százalékuk pedig visszaültethető, földlabdás fenyővel ünnepel - közölte az IKEA hétfőn az MTI-vel.

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.

A vodka 900 éves története: hogyan lett egy középkori elixírből Hollywood üdvöskéje?

Ahhoz képest, hogy vodka mára mennyire egyszerű italnak tűnik, a múltja legendás. Rettegett Ivántól kezdve James Bondig kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Várják a véleményeket a fagyasztott zöldségek-gyümölcsök jó higiéniai gyakorlatához

Elkészült „A gyorsfagyasztott növényi eredetű (zöldség, gyümölcs) termékek jó higiéniai gyakorlatához” útmutatónak, a Magyar Hűtőipari és Konzerv Szövetség tagvállalataival, valamint a Campden BRI Magyarország szakértőivel (egyben, mint szerkesztőkkel), mint ipari munkacsoporttal egyeztetett új változata.

Az alga lehet a jövő élelmiszere?

A világ egyre népesebbé válásával és a klímaváltozás fokozódásával egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig egyre több zöldebb alternatívákat kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.

Próbaüzem volt a gyümölcsfeldolgozóban

A város pályázott a 400 négyzetméteres zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésére, amely 250 millió forint uniós támogatással valósult meg. Hűtőház is épül, évi 30 ezer tonna árut szeretnének megforgatni. A hosszú távú terv az, hogy TÉSZ-t hoznak létre.

Újabb hazai kereskedelmi lánc vállalta, hogy csak magyar frisshúsokat árul

A Lidl Magyarország állandó kínálatában szereplő baromfi és sertés frisshúsok 100%-a magyar beszállítóktól érkezik, amely amellett, hogy magas minőséget és biztonságot jelent a vásárlók számára, a magyar termelők és a hazai gazdaság támogatása szempontjából is fontos tényező. A széles szortimentben a standard termékkínálaton túl a prémium minőséget képviselő termékek egyaránt elérhetőek.

Karácsonyra is válasszuk a hazai termékeket

Gyártók és kereskedelmi láncok összefogásával karácsonyi kampány indul annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a hazai áruk vásárlására. A Magyar Termék védjegyhasználók akciójában az érdeklődők dönthetik el, hogy melyik szervezet kapja meg a támogató cégek adományait.

A tojásfogyasztás pozitív hatással van az agyműködésre

Közismert tény, hogy a tápláló étek elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Talán még arra is emlékszünk, amikor a szüleink azt mondták nekünk, hogy fontos, hogy egészséges vacsorát együnk, mert szükségünk van „agyi táplálékra”. Számos olyan étel és ital van, amely jótékony hatással van az agyműködésünkre, például a hal, a kávé, az áfonya, és a kurkuma. De az egyik legfontosabb mégis a tojás.

Burgonyából tejhelyettesítő: jelentős lépés a fenntarthatóság felé

A burgonyát a felhasználhatóságának sokszínűsége miatt tartjuk az egyik legideálisabb élelmiszernek. Gondoljunk csak bele: sütve, pürésítve, hasábburgonyaként vagy akár légkeveréses sütőben elkészítve, minden formában finom. De milyen lehet a burgonya alapú tejhelyettesítő? Erre még a növény rajongói is felkapják a fejüket.

Csaknem 350 tonna tartós élelmiszert gyűjtött a Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Háromszáznegyvennyolc tonna tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciójában a hétvégén országszerte.