Back to top

Ágazatokon átívelő összefogás a magyar juh- és kecsketartásért

A Juh és Kecske Ágazatért Egyesület a tavalyi OMÉK-on, szeptember 27-én alakult meg mintegy 17 taggal, s azóta az általa folytatott egyeztetések sikerrel zárultak, így az ágazat legnagyobb és legfontosabb szereplői mind a termelői, mind a kereskedelmi, mind a feldolgozói oldalról megállapodtak abban, hogy az egyesületbe való belépéssel megteremtik az egységes ágazati szakmaközi szervezet.

Az esemény jelentőségére való tekintettel 2020. március 12-én Budapesten a Magyar Állattenyésztők Szövetségének Székházában ünnepélyes belépést és aláírást szerveztek, melyet sajtótájékoztatóval és állófogadással is összekötöttek.

Fotó: Csatlós Norbert

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd rámutatott arra, hogy az elmúlt hónapokban sikerült feldolgozói oldalról lényegében 100 százalékos, míg kereskedelmi és termelői oldalról több mint 50 százalékos jelenlétet elérni az új szervezetben, melynek

legfőbb célja, hogy a három ágazati szereplő érdekeinek szem előtt tartásával, közös munkával az ágazat aktuális problémáit megoldják, jövedelmezőségét emeljék.

Az ünnepélyes aláírók között termelői csoport és kereskedő státuszban a Berettyóvölgyi Termelői Csoport Mezőgazdasági Kft., a Dél-Alföldi Juhászati Beszerző és Értékesítő Kft., a Juhexport Kft., termelői oldalról Csomai Géza, valamint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség, feldolgozói oldalról a LAC-HÚS Kft., a Kapos Ternero Kft. és a Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft., míg kereskedői oldalról a Hódmezőgazda Zrt. szerepelt. Az aláírást követően a résztvevők között szakmai fórum alakult ki, ahol megtudhattuk, hogy

az egyesület szeretné mihamarabb kialakítani azt a struktúrát, mely alapján hatékony szakmaközi szervezetként elismerhetik.

A tervek szerint ez utóbbi a nyáron meg is fog történni. Csomai Géza, a NAK alosztályvezetője rámutatott arra, hogy igen nagy szükség van a vertikális összefogásra, mely segíti a jó és zökkenőmentes munkát, ami az ágazat jövőbeli sikerének alapját jelenti.

Magyar merinó juh
Antal Gábor, a Hódmezőgazda Zrt. vezérigazgatója szerint

példaértékű a tej szakmaközi szervezet munkája, hasonló sikereket szükséges elérni a juh- és kecskeágazatban is.

De ehhez jó minőségű, jól eladható magyar bárányt kell előállítani – csak ez biztosíthatja a vertikum minden szereplője számára a megfelelő jövedelmet.

Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cége már 28 éve foglalkozik bárányhús forgalmazásával, s véleménye szerint a piaci szereplők összefogásával sokkal jobb pozícióba kerülhet a hazai juhágazat.

Horn Péter akadémikus pedig rámutatott arra, hogy olyan, a piaci igényeknek megfelelő árualapot kell előállítanunk, mely folyamatosan egységes minőségű.

Az egyesület tagjai az esemény után azonnal munkához láttak, ugyanis a koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedések jelentősen befolyásolhatják a magyar húsvétibárány-exportot:

a kialakult helyzet tisztázását tűzték ki célul, illetve a kormányzat felé megoldási javaslatokat is készülnek előterjeszteni. A húsvétibárány-export mintegy 150 ezer állatot érint, s mintegy 3,5-4 milliárd forintot jelent nemzetgazdasági szinten. Jellemzően húsvét után is még nagy mennyiségű élőállat hagyja el hazánkat, így akár 200-250 ezer állatot is érinthetnek a különféle korlátozások. Ez mintegy 3-4 ezer magyar gazdálkodó jövedelmét jelentősen befolyásolja, mivel közülük sokaknak teljes éves jövedelme származik a tavaszi juhexportból.

A juh- és kecskeágazatnak ma a legnagyobb bevétele a hús értékesítéséből származik. Juh- és kecskehúsra különösen az Európai Unióban és a közel-keleti országokban egyre növekszik a fizetőképes kereslet, de fontos potenciált jelenthet a hazai vásárlás élénkülése is, hiszen Magyarországon mindössze fejenként 30-35 dekagramm/éves juhhúsfogyasztásról beszélhetünk. Ez a mennyiség pedig megfelelő fogyasztás-népszerűsítő kampányokkal jelentősen növelhető. De a tej és a gyapjú értékesítése is a jövőben jelentősen hozzájárulhat az ágazat bevételének növeléséhez.

Gyimesi racka juh
Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Gyümölcs között találtak egy csomó kokaint

Még a rotterdami kikötőben is – ahol évi tíztonnás nagyságrendben foglalnak le kokainszállítmányokat – jelentősnek számított az a mennyiség, amit a minap banánpürés hordók közé rejtve találtak meg. De más gyümölcsök közül is komolyabb tételek kerültek elő mostanában.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Rajzásgátlás az utolsó pillanatban

A rajzás mindig kihívás a méhész számára, akár „hobbisokról”, akár főállású méhészekről van szó. Általános vélemény, hogy szinte sosem jön jókor, a nagy méztermelőknek egyértelmű kiesést (plusz munkát), a műkedvelőknek fölösleges izgalmat okoz. Ezért szinte általános a törekvés a rajzás gátlására vagy megelőzésére, aminek a rákfenéje az, hogy a természet törvényei ellen nehéz hadakoznunk.