0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az őslakosokkal együtt védik a természeti kincseiket

A természetvédelem, egyszersmind a nehéz anyagi helyzetben lévő őslakos családok támogatása terén is példás döntéssel állt elő az ausztrál kormány: jelentős összeggel támogatják ugyanis egy, az őslakosokból álló ranger-hálózat kiépítését és működtetését.

Az ausztrál kormány a következő hét évben összesen 102 millió dollárral támogatja az ország őslakosait környezetvédelmi projektekhez kapcsolódóan – jelentette be Sussan Ley környezetvédelmi miniszter. A bennszülöttek által lakott területek Ausztrália nemzeti parki és rezervátumhálózatának 45 százalékát, vagyis mintegy 67 millió hektárt tesznek ki, következésképp rendkívül gazdag élővilággal rendelkeznek. Az e területeken élőkkel kötött megállapodást a kormány a biológiai sokféleség, a környezet értékeinek, köztük a szentelt helyek, vagy éppen a sziklarajzok megőrzése érdekében.

„Az őslakos rangerek (magyarul vadőrök) szerepet kapnak az esetleges bozóttüzek felkutatásában, vagy éppen az invazív fajok felderítésében, nyilvántartásában. Közreműködésük fontos eleme az értékes természeti területek fenntartására irányuló törekvéseinknek”

– magyarázta Sussan Ley. Szavait üdvözölte az ausztrál őslakosok érdekeit védő, az általuk végzett természetvédelmi feladatokat és kampányokat összefogó „Country Needs People” szövetség is: úgy vélik, az eddigi rövidtávú megbízások helyett végre hosszabb távú munkalehetőséghez juthatnak az őslakosok. „A kormányzat törekvése nemcsak a természet fenntartása és védelme, hanem az érintett, egyébként nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatása szempontjából is üdvözlendő” – vélekedett Patrick O’Leary, a szövetség szóvivője. A bejelentés kapcsán nyilatkozott Ken Wyatt, az ausztrál őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca vezetője is. A miniszter egyebek közt elmondta, távolról sem ideiglenes projektben gondolkodnak; a szóban forgó támogatással hosszútávon tervezik igénybe venni az őslakosok szakértelmét.

„Elődeink 65 ezer éven keresztül viselték gondját ennek a földnek, az utódok pedig napjainkban töltenek be kulcsszerepet a természeti erőforrásaink fenntartható kezelésében”

– hangsúlyozta a miniszter, akinek három őslakos törzsben is születtek felmenői.

Forrás: theguardian.com