Back to top

Az őslakosokkal együtt védik a természeti kincseiket

A természetvédelem, egyszersmind a nehéz anyagi helyzetben lévő őslakos családok támogatása terén is példás döntéssel állt elő az ausztrál kormány: jelentős összeggel támogatják ugyanis egy, az őslakosokból álló ranger-hálózat kiépítését és működtetését.

Samantha Hiranni Simler Nugget már munkába állt ranger-ként, méghozzá a Kimberley régióban, melyet a világ egyik utolsó, még érintetlen területének tartanak.
Fotó: Kimberley Land Council
Az ausztrál kormány a következő hét évben összesen 102 millió dollárral támogatja az ország őslakosait környezetvédelmi projektekhez kapcsolódóan – jelentette be Sussan Ley környezetvédelmi miniszter. A bennszülöttek által lakott területek Ausztrália nemzeti parki és rezervátumhálózatának 45 százalékát, vagyis mintegy 67 millió hektárt tesznek ki, következésképp rendkívül gazdag élővilággal rendelkeznek. Az e területeken élőkkel kötött megállapodást a kormány a biológiai sokféleség, a környezet értékeinek, köztük a szentelt helyek, vagy éppen a sziklarajzok megőrzése érdekében.

„Az őslakos rangerek (magyarul vadőrök) szerepet kapnak az esetleges bozóttüzek felkutatásában, vagy éppen az invazív fajok felderítésében, nyilvántartásában. Közreműködésük fontos eleme az értékes természeti területek fenntartására irányuló törekvéseinknek”

– magyarázta Sussan Ley. Szavait üdvözölte az ausztrál őslakosok érdekeit védő, az általuk végzett természetvédelmi feladatokat és kampányokat összefogó „Country Needs People” szövetség is: úgy vélik, az eddigi rövidtávú megbízások helyett végre hosszabb távú munkalehetőséghez juthatnak az őslakosok. „A kormányzat törekvése nemcsak a természet fenntartása és védelme, hanem az érintett, egyébként nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatása szempontjából is üdvözlendő” – vélekedett Patrick O’Leary, a szövetség szóvivője. A bejelentés kapcsán nyilatkozott Ken Wyatt, az ausztrál őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca vezetője is. A miniszter egyebek közt elmondta, távolról sem ideiglenes projektben gondolkodnak; a szóban forgó támogatással hosszútávon tervezik igénybe venni az őslakosok szakértelmét.

„Elődeink 65 ezer éven keresztül viselték gondját ennek a földnek, az utódok pedig napjainkban töltenek be kulcsszerepet a természeti erőforrásaink fenntartható kezelésében”

– hangsúlyozta a miniszter, akinek három őslakos törzsben is születtek felmenői.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Minőségi mezőgazdaság születhet a következő tíz évben

A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő tíz év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Mártély napjainkban

Magas lábakon álló üdülőházak, művészeti táborok, strandolás, horgászat, káprázatos természeti kincsek – mindez egy helyen, a Csongrád-Csanád megyei Mártély község közvetlen közelében. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi kezelője, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Tisza bal partján helyezkedik el 2260 hektáros területével.

Élő tárgyakat mutatnak be a budapesti öko-art fesztiválon

Mi is az öko-art? Mitől lesz egy művész vagy egy műalkotás környezetbarát? Hogyan lehet barátságban élni a természettel, és ebben a szellemben alkotni? Mik azok az élő tárgyak? Mindez kiderül szeptember 23. és október 12. között a Művészet a Jövőért Nemzetközi Öko-Művészeti Fesztivál programjain.

Kevesebb mint egy év alatt valósult meg az öntözési beruházás

A tervezéstől az öntözés megkezdéséig szűk egy év alatt valósult meg a dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. 131 millió forintos öntözési beruházása, amelyhez ötven százalékkal járult hozzá az állam. A környék és a régió eddigi legnagyobb Valley öntözőgépét építették meg, amely 24 óra alatt 94 hektárt képes beöntözni 7,11 milliméteren, hektáronként 327,6 köbméter víz felhasználásával.

Együtt a szakma és a szórakozás

A Bagossy Brothers és a Punnany Massif csalogatta a fiatalokat a Pápai Expo és Agrárpiknikre, amit 24. alkalommal rendezett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a város önkormányzata szeptember 17-19-én.