0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Együttműködés a fenntartható banántermesztésért

A WWF Franciaország és a Compagnie Fruitière további hároméves együttműködést kötött a fenntartható banántermesztés érdekében. A kidolgozott ütemterv alapján 2025-re az ökológiai gazdálkodásból származó tanúsított banán aránya 7-ről 20 százalékra nőhet.

Partnerségük első szakaszában a Compagnie Fruitière projektet indított Nyugat-Afrikában a növényvédő szerek felhasználásának csökkentésére, amellett 1-ről 6 százalékra növelte a biobanán mennyiségét.

Az intenzív ültetvényeken az alacsony genetikai sokféleség miatt a növényvédő szerekkel szembeni rezisztencia fölgyorsult, valamint az ilyen típusú gazdálkodásnak a talajra, az erdőkre, a levegőre, a vízre és a biodiverzitásra gyakorolt hatása igen erős.

Az együttműködő felek támogatják ezeknek a termelési rendszereknek az átalakítását az agroökológia és az ökológiai gazdálkodás bizonyos elveinek alkalmazásával, a méltányos társadalmi egyezmények figyelembevételével.

A CIRAD szakértőivel és a WWF Franciaország támogatásával a Compagnie Fruitière 2017-ben Ghánában, Elefántcsontparton és Kamerunban elindította a „4× nélkül” projektet, amelynek célja a herbicidek, gomba- és rovarölő szerek, valamint nematicidek fokozatos elhagyása, egyebek között feromoncsapdázással, takarónövények és az ugarterületek alkalmazásával. Az eredmények biztatóak, 2018-ra a fölhasznált hatóanyagok mennyisége 2 százalékkal csökkent. Még számos előnye van az új gyakorlatnak, ami kedvezően befolyásolja a talaj víz- és tápanyag-ellátottságát, illetve segíti a rovarok, a madarak és a kisemlősök visszatelepülését. Ennek a beruházásnak köszönhetően a Compagnie Fruitière 2050-től megállíthatja a növényvédő szerek használatát Ghánában.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.com