0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A földeken maradhat a német spárga

Ötezer külföldi munkáskéz hiányzik a németországi spárgaföldekről, így lehetetlennek látszik a betakarítás, ami már április elején megkezdődne.

A német gazdálkodók már évek óta küzdenek a spárga betakarítását végző idénymunkások szerződtetésével, most viszont a határok lezárásával ez teljesen lehetetlenné vált. Németországban főként Lengyelországból érkező munkások végzeték el ezt a nehéz munkát

Tovább fokozza a problémát. hogy drasztikusan csökken a bezárt éttermek miatt a spárga iránti igény egész Európában.

A német munkaerőpiac számított a külföldiek idényjellegű munkájára, és a gazdasági tervezést is ehhez igazították. A gyorsan terjedő járvány azonban nem teszi lehetővé a külföldről történő munkavállalók fogadását, és ez sokszorosan igaz az idényjellegű mezőgazdasági munkásokra.

A legproblematikusabbá a spárga betakarítása vált, amely áprilisban kezdődik.  A legnagyobb gond Alsó-Szászországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában jelentkezik, ahol a legtöbb spárgát termesztik.

A járvány idejére lezárt határok miatt 5000 lengyel vendégmunkás nem érkezezik meg a német spárgaültetvényekre.

Erre a gondra 360 ​​gazdálkodó hívta fel a figyelmet Észak-Rajna – Vesztfáliában, ahol a lengyelek már 20 éve segítik a spárga betakarítását. A német gazdák rámutattak, hogy az a kísérlet,  helyben keressenek embereket, akik hajlandóak elvégezni ezt a kemény munkát, kudarcba fulladt, hiába kínáltak a minimálbért meghaladó összeget. Számos jel utal arra, hogy a német spárga a földben marad hulladékként.

Forrás: farmer.pl