Back to top

Óvintézkedések a Nagybani Piacon

A Budapesti Nagybani Piac változatlan nyitva tartással működik. A koronavírus miatti vészhelyzet azonban ott is érezteti hatását, és a piac több intézkedést hozott a fertőzés kockázatának mérséklésére.

A nagybani piacon jelentős belépésszám növekedést tapasztaltak, az import áru behozatala azonban lassult az elmúlt napokban főleg a határokon jelentkező torlódások miatt.

 A termékválaszték csökken; néhány zöldség-gyümölcs a felvásárlási roham miatt időszakosan nehezen elérhető, ami dráguláshoz vezetett, tudtuk meg Klucsik Zoltán marketing és fejlesztési igazgatótól.

A nagybani piac folyamatosan tájékoztatja ügyfeleit a piac honlapján és hivatalos facebook oldalán. Körleveleket küldenek termelőiknek, bérlőiknek, nagykereskedelmi partnereiknek.

Az eddig hozott intézkedések: 

  • A külföldről érkező kamionokat ellenőrzik a teherportán.
  • A belépést hőkamerás vizsgálat előzi meg.
  • Egy bérlő/albérlő egy időben maximum két kamiont fogadhat. Haladéktalanul gondoskodnak a kamion lerakodásáról és arról, hogy a  jármű a lerakodást követően elhagyja a piac területét.
  • A helyiséggazdálkodási irodában a személyes ügyfélfogadás szünetel. A kérelmeket telefonon (08.00-16.00 óra között) a 061/421-3611-es számon, vagy írásban – piac@nagybani.hu – fogadják.
  • Fokozottan ügyelnek, hogy minden illemhelyen megfelelő, fertőtlenítő hatású kézmosó álljon rendelkezésre. A piac 10 frekventált pontján kihelyeztek víz nélkül használható kéz-fertőtlenítőszer adagolókat. (bár azokat rongálják és ellopják a fertőtlenítő szert).
  • Rendkívüli fertőtlenítési utasítást adtak ki, amelynek keretében a piac kiemelt, legveszélyeztetettebb területeit, épületeit fertőtlenítik..
  • Az irodai dolgozók megbetegedésének kockázatát a piaci ügyfelekkel történő közvetlen kapcsolat mérséklésével igyekeznek csökenteni.
  • A dolgozókat felszerelték maszkkal, védőszemüveggel, fertőtlenítő folyadékkal, gumikesztyűvel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.