Back to top

Óvintézkedések a Nagybani Piacon

A Budapesti Nagybani Piac változatlan nyitva tartással működik. A koronavírus miatti vészhelyzet azonban ott is érezteti hatását, és a piac több intézkedést hozott a fertőzés kockázatának mérséklésére.

A nagybani piacon jelentős belépésszám növekedést tapasztaltak, az import áru behozatala azonban lassult az elmúlt napokban főleg a határokon jelentkező torlódások miatt.

 A termékválaszték csökken; néhány zöldség-gyümölcs a felvásárlási roham miatt időszakosan nehezen elérhető, ami dráguláshoz vezetett, tudtuk meg Klucsik Zoltán marketing és fejlesztési igazgatótól.

A nagybani piac folyamatosan tájékoztatja ügyfeleit a piac honlapján és hivatalos facebook oldalán. Körleveleket küldenek termelőiknek, bérlőiknek, nagykereskedelmi partnereiknek.

Az eddig hozott intézkedések: 

  • A külföldről érkező kamionokat ellenőrzik a teherportán.
  • A belépést hőkamerás vizsgálat előzi meg.
  • Egy bérlő/albérlő egy időben maximum két kamiont fogadhat. Haladéktalanul gondoskodnak a kamion lerakodásáról és arról, hogy a  jármű a lerakodást követően elhagyja a piac területét.
  • A helyiséggazdálkodási irodában a személyes ügyfélfogadás szünetel. A kérelmeket telefonon (08.00-16.00 óra között) a 061/421-3611-es számon, vagy írásban – piac@nagybani.hu – fogadják.
  • Fokozottan ügyelnek, hogy minden illemhelyen megfelelő, fertőtlenítő hatású kézmosó álljon rendelkezésre. A piac 10 frekventált pontján kihelyeztek víz nélkül használható kéz-fertőtlenítőszer adagolókat. (bár azokat rongálják és ellopják a fertőtlenítő szert).
  • Rendkívüli fertőtlenítési utasítást adtak ki, amelynek keretében a piac kiemelt, legveszélyeztetettebb területeit, épületeit fertőtlenítik..
  • Az irodai dolgozók megbetegedésének kockázatát a piaci ügyfelekkel történő közvetlen kapcsolat mérséklésével igyekeznek csökenteni.
  • A dolgozókat felszerelték maszkkal, védőszemüveggel, fertőtlenítő folyadékkal, gumikesztyűvel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

FruitVeB: a március végi fagy a barackfák virágzásában okozta a legnagyobb kárt

A március végi fagy 40-90 százalék közötti virág- és rügykárt okozott a kajszibaracknál fajtától és régiótól függően, az őszibaracknál a virágkár 30-60 százalékra becsülhető, de ettől akár még átlagos is lehet a termés - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel hétfőn.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.