0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Uniós stratégia a járvány kezelésére

Az Európai Parlament kiveszi a részét a Covid-19 járvány negatív hatásának csökkentéséből, és támogatja az Európai Bizottság által kidolgozott stratégiát.

A Parlament készen áll, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segítsen a tagállamoknak a koronavírus kezelésében és a negatív gazdasági-társadalmi hatásának semlegesítésében.A Bizottság március 13-án ismertette javaslatát arra, hogyan hangolná össze a tagállamok a koronavírus gazdasági hatásának ellensúlyozására irányuló lépéseit. A koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolására operatív stábot hozott létre.
David Sassoli EP-elnök hangsúlyozta, hogy a Parlament a maga részéről a lehető leggyorsabban megteszi a szükséges lépéseket.

„Országaink megmentésére Európában közösen kell fellépnünk. Még többet kell tennünk. Most a szolidaritás a kulcsszó Európában. Senkit sem hagyunk magára, és senki nem járja csak a saját útját. A Parlament továbbra is működik és ellátja feladatait. Egyetlen vírus sem állhat a demokrácia útjába” – mondta a Parlament elnöke.
A Bizottság javaslata:
  • Európa-szerte biztosítani kell az egészségügyi rendszerek számára a megfelelő eszközöket és felszereléseket úgy, hogy az egységes piac ne sérüljön
  • Támogatni kell az embereket, hogy a lehető legkevesebb káros hatással legyen a vírus a munkahelyeikre és a jövedelmükre, el kell kerülni a válság állandósulását
  • Támogatni kell a cégeket, és biztosítani kell, hogy a pénzügyi szektor továbbra is támogatni tudja a gazdaságot
  • Lehetővé kell tenni a tagállamoknak, hogy határozott és összehangolt lépéseket tegyenek, ide értve az állami támogatásokra és az ellenőrzésekre vonatkozó szabályok enyhítését is

A régiók támogatása

Az EU válaszlépései között szerepel a pénzügyi támogatások rendszerének átalakítása, amelyet mind a Tanácsnak, mind a Parlamentnek jóvá kell hagynia. A cél az, hogy könnyebben és gyorsabban támogatást lehessen nyújtani azoknak a régióknak, amelyeknek a legnagyobb szüksége van rá.

Pénzügyi források

Az EP költségvetési szakbizottsága szintén üdvözölte a Bizottság pénteki bejelentését, és eltökéltek, hogy mindent megtegyenek a koronavírus teremtette vészhelyzet kezelésére. Ehhez azonban a képviselők szerint további, új forrásokra van szükség.

Veszélyben a a légi közlekedési ágazat

A jelenlegi európai szabályok értelmében azoknak a légi fuvarozóknak, amelyek a következő évre ugyanazt a repülőtéri résidővel szeretnének rendelkezni, a jelenlegi menetrendi időszakban számukra kiosztott résidők legalább 80 %-át fel kell használniuk. A Bizottság most ennek a szabálynak az időleges felfüggesztésére tett javaslatot.

 

Forrás: europarl.europa.eu