0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A világ megáll, a környezet lélegzethez jut, de mi lesz utána?

Ökológiai szempontból sokféleképpen megváltoztathatja a szokásokat a koronavírus-járvány, lesznek nagyon pozitív hozadékai, de lehet, hogy a forráshiányok miatt visszalépések következnek be az energiatermelésben.

A koronavírus pandémiával összefüggésben globális korlátozásokat vezettek be a szállításra, csökkent az ipari termelés, aminek eredményeként csökkent a CO2-kibocsátás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Föld végül nem fogja megszenvedni a küszöbön álló gazdasági összeomlást – mondják a szakértők.

Az elemzők szerint

az ipari termelés leállásával és a kínai a tömegközlekedés csökkentésével, globálisan a CO2-kibocsátás negyedével csökkent.

A levegő minőségének javulása az elmúlt hónapokban egyedül Kína középső részén, Hubej tartományban, a koronavírus kiinduló pontján 4000 öt éven aluli gyermek és 73 000 hetven évesnél idősebb ember életét mentheti meg  – becsülte Marshall Burke, a Stanfordi Egyetem professzora. Ha ezt az oldalát tekintjük, a koronavírus-járvány közvetetten több életet menthet meg. mint amennyi áldozatot szedett Kína ezen részén.

Szakértők viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a koronavírusok által kiváltott gazdasági összeomlás és a korlátozott pénzügyi források

sok kormányt és gazdasági társaságot arra is kényszeríthetnek, hogy megváltoztassák prioritásaikat, és feladják a megújuló energiaforrásokba történő költséges beruházásokat és az olcsóbb fosszilis tüzelőanyagok felé forduljanak.

Az emberek a bezártság miatt most televíziót néznek, és energiát fogyasztó háztartási készülékeket használnak. Ez – az online vásárlás és a kézbesítési megrendelések hirtelen növekvő igényével együtt – véleménye szerint végső soron hozzájárulhat a nagyobb energiafogyasztáshoz.

Sőt, amint azt Vuhan városának példája mutatja, az eldobható higiéniai termékek tömeges előállítása és ezzel együtt a műanyag, mint alapanyag visszatérése hozzájárult a nagy mennyiségű hulladék keletkezéséhez.  A járvány csúcspontjában 200 tonna orvosi hulladék került a kukába, sokkal több, mint valaha.

A vírus földre kényszerítette a repülőgépeket, a turizmus leállása, a termelés visszaesése hozzájárult az olaj iránti kereslet csökkenéséhez, amelyért most hordónként kevesebb, mint 30 dollárt adnak.

A nyersanyag iránti kereslet azonban újra növekedni fog, és ezzel együtt a CO2-kibocsátás szintje is visszatérhet.

Az optimista elemzők viszont úgy látják, hogy a világjárvány megváltoztatja napi szokásainkat. Talán feladjuk a  felesleges utazásokat, átváltunk a nulla kibocsátású közlekedési módokra, és mindenekelőtt értékelni fogjuk a közegészségügy fontosságát.

Forrás: polsatnews.pl