0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Engedélyt kapott az első, méhekkel kijuttatható biológiai gombaölő szer

A kanadai Bee Vectoring Technology cég kapott engedélyt az USA környezetvédelmi hatóságától egy területfoglaló gombafaj, a Clonostachys rosea CR-7 törzsének használatára. A gomba szaporítóanyagát poszméhek szállítják a virágokra. Ez a világon az első méhek által kijuttatott biológiai gombaölő szer, amit egyelőre áfonya, szamóca, mandula és napraforgó védelmére lehet használni monília és szürkepenész ellen.

Poszméheket már régóta tenyésztenek és használnak a növényházi termesztésben,

most a kaptárak kijáratához egy különleges kialakítású, a biológiai növényvédő szerrel megtöltött tálcát helyeznek, amin keresztül kell mászniuk a méheknek, mielőtt elhagyják a kaptárt.

Ezzel a módszerrel a gyümölcstermesztők nagy lépést tehetnek a fenntartható gazdálkodás irányába és csökkentik a környezeti terhelést, valamint a szermaradékot a gyümölcsökben.

Legjobban a bioáfonya-termesztők örülhetnek az új megoldásnak, ugyanis az áfonya harang alakú virágait különösen nehéz megvédeni a moníliától. Most maguk a megporzó méhek juttatják a növényvédő gombát a közvetlenül a fertőzés helyére.

A virágra jutott Clonostachys rosea CR-7 gombatörzs pedig gyorsan elszaporodik és nem marad hely más kórokozók számára a virág felületén.

A gombatörzzsel töltött tálcákat hetente kell cserélni a kaptárakban, ami sokkal egyszerübb megoldás, mint a rendszeres, de csekély hatékonyságú permetezés, ami a jelenlegi gyakorlat a biotermesztésben.

Szamócában a Floridai Egyetem szakemberével közös kísérletet végeztek, amiben 20 százalékkal több termést takarítottak be. Ez a növekedés azonban nem annyira a sikeres szürkepenész elleni védelemnek köszönhető, mint inkább az extra beporzásnak, ami a méhek kitelepítéséből származott. Floridában a szabadföldi szamócában nem bevett gyakorlat a méhes megporzás, mint ahogy nálunk sem.

A BVT kísérleteiben olyan módszert is keres, amivel például az almatermések tűzelhalás betegségét lehetne hasonlóképp méhek segítségével kivédeni. Elméletben az ismert biológiai növényvédő szereket és az antibiotikumot is szállíthatnák a méhek, de további kísérletek szükségesek a bizonyításhoz.

További fejlesztéssel pedig azt szeretnék elérni, hogy a szélesebb körben használt háziméheket fogják be erre a munkára. A cél az, hogy folyamatos, lassú utánpótlás legyen a biológiai készítményből az ültetvényben a virágzási idő alatt, ehhez kell átdolgozni a módszert. Ugyanis amit a poszméhek öt nap alatt hordanak ki a kaptárból, azt a háziméhek öt perc alatt szétviszik az ültetvényben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com