Back to top

Kaptárkapu darazsak ellen

A világ minden táján óriási problémát okoz a méhesekben a darazsak kártétele. A montreali Apimondia Kongresszus kiállításán egy új-zélandi cég apró, egyszerű, ráadásul a kaptárakban elhelyezhető darazsak elleni eszközt mutatott be, melynek a kaptárkapu elnevezést adták. A szabadalmi védettség alatt álló találmányról gyűjtöttem információt a standon, melyet most megosztok önökkel.

Egyes években hazánkban is felszaporodnak nyár végére a darazsak. Hallani néha, hogy komplett kisebb méhészeteket kellett felszámolni miattuk. Hiába tették ki a jól ismert műanyag ásványvizes palackokból készített, ecetes-sörös darázscsapdákat, csak gyűltek a darazsak a méhesben.

Különösen a nappali hőmérséklet csökkenésekor okoznak problémát a betolakodók, hiszen tudjuk, a darazsak még olyan hidegben is aktívak, amikor a méhek már lazább fürtben bent maradnak a kaptárban.

Ekkor a kijárónyílás, ami távol esik a fürttől, teljesen védtelen. Nincsenek őrök, nincs egyetlen méh sem a kijáróban, a darazsak garázdálkodhatnak szabadon. Ez az a pont, ez az a momentum, ami az új-zélandi darázs elleni küzdelemről szóló projekt szakembereit megfogta. A természetben mindig a kijáróhoz legközelebbi részen van a fészek és ott is telelnek be a családok. De az ember által készített legelterjedtebb kaptárakon az aljdeszkán képezték ki a nyílást, amitől néha deciméterekkel arrébb helyezkedik el a fészek, illetve a szélső méhek. Mit lehet tenni? – tették fel magukban anno a kérdést a kaptárkapu kitalálói. Két megoldás lehetséges: 1. a kaptárt kell átalakítani, 2. a meglévő, a darazsak és egyéb külső kaptárellenségek védelme szempontjából rossz kialakítású kaptárhoz kell egy eszközt készíteni. Utóbbi utat választották.

Mi is az a kaptárkapu? Egy olyan lapos alagútszerű eszköz, melyet a kijárónyílásnál a kaptárba kell betolni, egyik vége a kaptárak új bejárata lesz, a másik vége pedig a család fészkének közepére esik. Az lesz az a nyílás, ahol ki tudnak jutni a méhek a kaptár belsejébe, illetve fordítva, azon keresztül tudnak kijutni a szabadba. Logikusan, a kaptárkaput csak a világ legelterjedtebb, alsó kijárós rendszerénél lehet használni, a hazai közép- és felső kijárós kaptáraknál nem. Nyilván, az alsó kijárós kaptáraknál is meg kell oldani azt, hogy egy szűkítőelemmel pont akkora nyílást képezzünk ki, hogy a kaptárkapu beférjen (ehhez a gyártó árul kiegészítőket).

A darazsak, amikor már nem repülnek a méhek, be tudnak jutni a kaptárba, de mivel csak a fürt alatt – ahol melegebb van, mint kint – tudnak kijönni a kaptárkapuból, a méhek ott sokkal jobban tudnak védekezni, mert azonnal észreveszik a betolakodókat.

Normális esetben, hűvösben a károkozók úgy fosztják ki a méhcsalád mézkészletének nagy részét, hogy a méhek azt észre sem veszik, mivel a darazsak a kaptár belső falán közlekednek és a lépek széleiből rabolnak. A kaptárkapu használatával el sem tudnak jutni a kaptár belső faláig, hiszen egyből a fürt közelében találják magukat a túlerővel szemben, ami győzni fog. A cég standján felállított tévén remek filmet láthattunk arról, ahogy egy belső kamerával felvették, amint a kaptárkapuból kijövő darazsakat körülveszik a méhek, és néhány másodperc alatt végeznek velük (igaz, méh is elpusztul a küzdelemben). Mindeközben egy másik kamera a szomszédos kaptárban azt mutatta, hogy a kaptárkapu nélküli méhcsaládban 30-40 darázs lakmározott a méhek által nem takart lépekből.

Tudni kell, hogy a méheknek létezik egy, a betolakodókkal szembeni ellenállásra „felhívó” feromonja, amely azonnal riasztja a család minden tagját a fészek megvédésére. De ahhoz, hogy ez a feromon aktivizálódjon a családon belül, ahhoz, hogy működésbe lépjen, az kell, hogy a család tagjai találkozzanak, érintkezzenek a betolakodóval. Na, éppen ezt az egyszerű, évmilliók óta működő rendszert hozza működésbe a kaptárkapu. Hiába szűkítjük ősszel a kijárót, mint korábban említettem, akkor is teljesen védtelen a kaptár. A betolakodókról, esetünkben a darazsak jelenlétéről nem tud a család, mert nem találkoznak velük, hiszen a fürttől távolabb mozognak, lopnak mézet. A kaptárkapu még a méhek repülésére alkalmas melegebb időszakokban is hamar felébreszti a méhekben a védekezési mechanizmust, ugyanis az őrök már a közlekedőcsatornában találkoznak a betolakodókkal, riasztási feromonjuk a folyóson azonnal végighalad és a fürt közepén lévő nyíláson keresztül terjed szét a családban.

A tapasztalatokat büszkén osztották meg velem. A büszke jelzőt azért használtam, mert többször éreztették velem: a ránézésre egyszerű eszköz mögött több év tervezése, munkája áll. Sokat kellett megfigyelni a méheket, sokat kellett olvasni a méhek ide vonatkozó biológiájáról ahhoz, hogy ezt kitalálják. Elmondták, hogy miután megtámadtak a darazsak egy kisebb méhészetet, a tulajdonos beleegyezésével behelyezték a kaptárkaput az állomány minden kaptárába. A méhek egy percen belül megtanultak közlekedni a csatornán keresztül, de a darazsak nem. Órák kellettek az első darázsnak a bejutáshoz. Kifelé azonban nem láttak egyetlen darazsat sem kijönni. Mindet megölték a méhek bent. Az aljdeszka gyors ellenőrzésekor számos darázshullát találtak. Viszont a szomszéd, nem messze lévő méhész jelezte, hogy még több darazsa lett a méhesben, mint előző nap. Mi történt?

A kaptárkapun bejutni nem tudó darazsak otthagyták a méhest, a bejutókat viszont leölték a méhek, így azok nem tudtak visszamenni hírt adni a sajátjuknak a táplálékforrásról. Ezért a környék darázsfészkeinek megszűnt, mint potenciális táplálékforrása lenni a kaptárkapuval felszerelt méhészet.

A kaptárkaput logikusan akkor célszerű használni, amikor már elszaporodtak a darazsak és a kijáró védtelenebbé válik – nyár végén. De vannak a Földön olyan helyek, ahol nincs négy évszak és az év túlnyomó részében fennáll a „darázsprobléma”. Ezeken a helyeken, a mézelési időszakon kívül – hiszen akkortájt a darazsaknak is van a méheken kívüli más táplálékforrásuk – folyamatosan lehet használni a kaptárkaput. Sem a herék, sem párzáskor az anya mozgását nem korlátozza, a méhek tudnak szellőztetni is kellően. Sőt, a kaptárkapun keresztül még oxálsavas vagy egyéb hatóanyaggal ködölést, füstölést is lehet elvégezni, hiszen az anyaga ellenáll a magas hőmérsékletnek. A védekezés viszont még hatékonyabb lesz, hiszen a fürt alján, annak kellős közepén fog a kaptárba kerülni a hatóanyaggal bíró köd, füst vagy szublimálás. A kaptárkapu a darazsakkal szembeni védekezésen túl hasznos eszköz a méhesben kialakult kutatás, rablás ellen is.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

Kacsák a szőlőben: reszkessetek csigák!

Mintegy 1600 indiai futókacsát engednek nap mint nap szabadon a szőlőben a Vergenoegd Löw dél-afrikai borbirtok, hogy kártevőktől mentesítse az ültetvényt. A kacsák boldogan fogyasztják a csigákat és a rovarokat, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőben kevesebb rovarölő szert használjanak. A birtok szerint az indiai futókacsák gyorsabbak, mint más fajták, így sokkal hatékonyabbak fedik le a területet.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A KWS gazdálkodóknak készült digitális megoldása design-díjat kapott

A myKWS mezőgazdasági termelők számára készült digitális megoldás, szolgáltatás kategóriában elnyerte a 2020-as iF Design Award díjat. A díj számos tudományágban, egyebek mellett a belsőépítészet, a csomagolás és a szolgáltatások területén ismeri el a kivételes tervezési eredményeket.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

Még mindig pótolhatjuk a lemosást – Növényvédelmi előrejelzés 13. hét

A még nem virágzó ültetvényekben, házikertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte-levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.