Back to top

Pálinkával a vírus ellen

A hétszeres „nemzet győztes” Gyenesei Pálinkárium tulajdonosa közösségi oldalán felhívja az ország mintegy 26.000 magánfőzőjét, hogy magas alkoholtartalmú pálinkakészleteikkel ellenszolgáltatás nélkül segítsenek a környezetükben élőknek.

Pálinkával fertőtlenítik a kulcsokat
Pálinkával fertőtlenítik a kulcsokat
Fotó: facebook.com

Mint az Gyenesei István írta, ők már napok óta a saját 87%-os nyers almapárlatukkal fertőtlenítik a kezüket, cipőjüket, a kilincseket, a kulcscsomókat, a mobiltelefonjaikat és a pénztárcájukat. „Csak egy porlasztó „spricnit” kellett hozzá venni. Alapanyagunk akad itthon. Ebből ajánlunk fel a készlet határáig most ellenszolgáltatás nélkül azoknak, akik bármi okból nem tudtak beszerezni alkoholos fertőtlenítőket.”

Mint írja, külsőleg kiváló vírusölő hatású a 80% feletti alkoholtartalmú, kihígítatlan nyers pálinka. Hasonlóképpen az emberi fogyasztásra nem alkalmas, 90% feletti alkoholt tartalmazó előpárlat is.

„Mi magánfőzők mutassuk meg, hogy érezzük a felelősséget, és segítünk a bajban! Egyben felhívjuk a figyelmét az egész pálinkás társadalomnak, gondolják végig, hogy hol és miként tudnak segíteni elfekvő készleteik mobilizálásával.” – szólítja fel az ágazat többi szereplőjét is a cselekvésre.

Ginről fertőtlenítőgyártásra álltak át
Ginről fertőtlenítőgyártásra álltak át
Fotó: cnbc.com

Az Euronews beszámolója szerint egy írországi ginfőzde teljesen átállt a koronavírus elleni harcra.

Egy hete alkoholfőző kapacitásukat kézfertőtlenítő-gyártásra állították át. A Listoke Distillery most 64 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítőt gyárt.

A cég vezetője, Bronagh Conlon azt mondta, gyakorlatilag ugyanazokat az eszközöket és összetevőket használják, ugyanolyan borókát használnak az illatosításra, mint amit a ginhez is használtak, de mindenkit lebeszélnek arról, hogy megigya.

Öt nap alatt kétezer üveggel adtak el, darabját 10 euróért. Egy háztartás legfeljebb két üveggel vehet a vegyületből. A termelés egy részét pedig hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezeteknek adományozzák, hogy náluk is legyen elég kézfertőtlenítő.

Forrás: 
facebook

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…

Nyitott tanterem az iskolákban

Megjelent az Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása. A programnak köszönhetően idén országszerte 120 új óvoda- és iskolakertet hozhatnak létre az Agrárminisztérium támogatásával. Az óvodáknak, általános és középiskoláknak szóló pályázat részleteiről László Tibor Zoltánt, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.